Додаткові лікувальні рецепти з обліпихи

Туберкульоз

Це хронічна інфекційна хвороба, яка може розвиватися в усіх органах і ткани­нах тіла. Найчастіше туберкульоз уражає легені. Дуже ефективна проти туберку­льозу обліпиха, її препарати мають ан­тимікробну дію, їх вживають для лікування ангіни, бронхіту, грипу, а також туберкульозу.
Взяти 0,5 склянки обліпихового соку, 0,5 чайної ложки листя плюща, 0,5 скля­нки холодної перевареної води. Змішати листя плюща й воду, настоювати годину. Процідити й додати обліпиховий сік, до­бре перемішати й випити одержану суміш за день за чотири рази при туберкульозі легенів, хронічному катарі сли­зових оболонок.
Взяти столову ложку ягід обліпихи, столову ложку трави медунки, столову ложку листя подорожника, столову ло­жку кропиви дводомної, столову ложку хвоща польового. Усі інгредієнти подріб­нити, змішати й чайну ложку збору за­лити склянкою окропу. Настоювати 20-30 хвилин і пити як чай по склянці 3-4 рази на день при туберкульозі, хворобах дихальних шляхів, кашлі й грипі, запа­ленні легенів.
Кожний день протягом місяця нат­ще з'їдати дрібно порізані 3 зубчики ча­снику з чайною ложкою обліпихової олії і хлібом. Увечері робити інгаляції випа­рами часнику і розтирати груди обліпиховою олією.
Взяти 0,5 склянки ягід обліпихи, 0,5 кг липцю, 0,25 склянки березових бру­ньок, склянку води, столову ложку липо­вого цвіту, 2 столові ложки обліпихової олії. Липець розчинити у воді, додати до нього ягоди обліпихи й варити на слаб­кому вогні 10 —15 хвилин. Залити бе­резові бруньки 0,5 склянки окропу й ли­повий цвіт 0,5 склянки окропу. Дати по­стояти цим настоям півгодини, а потім процідити і влити в медово-обліпихову суміш. Добре перемішати, додати обліпихову олію і як слід збовтати. Вживати по 1-2 столові ложки після іди 3 — 4 рази на день при туберкульозі й інших легеневих хворобах. Не забувати добре збовтувати суміш кожного разу перед вживанням.
Взяти 100 г обліпихової олії, 100 г смальцю, 100 г какао, 15 г соку алое, 10 г меду. Скласти в каструлю й нагріти до повного розчинення, але не кип'ятити. Вживати по столовій ложці, розчиняючи суміш у склянці гарячого молока вранці й увечері, при туберкульозі легенів.
Взяти склянку обліпихового соку, 2 чайні ложки трави незабудки, склянку окропу. Траву незабудки залити окро­пом, накрити кришкою й настоювати 3-4 години. Процідити, сировину відтис­нути в настій і додати обліпиховий сік. Добре перемішати й вживати по 2 сто­лові ложки 3-4 рази на день при тубе­ркульозі легенів із сильним потови­діленням, при бронхіті, кашлі, кровоха­рканні.
Взяти 0,5 склянки ягід обліпихи, 20 г подрібнених кореневищ пирію, склянку молока. Ягоди обліпихи пом'яти товка­чиком, додати кореневища пирію, зали­ти киплячим молоком, закрити кришкою й настоювати годину. Процідити й вжи­вати по 1-2 столові ложки 3-4 рази на день перед їдою при туберкульозі ле­генів, лихоманці.
Взяти обліпихову олію, пророслі зе­рна пшениці, мед. Пророслі зерна пше­ниці пом'яти товкачиком, додати обліпихову олію й мед. Пити по 50-100 г на день при туберкульозі, хворобах бронхів, запаленні легенів, дистрофії.
Взяти столову ложку обліпихової олії, 0,2 л води, 200 г молодої кори липи. Кору липи зварити у воді, процідити й додати у відвар обліпихову олію. Вжива­ти по 1-2 столові ложки тричі на день перед їдою при туберкульозі легенів, діатезі.
При туберкульозі легенів корисно їсти молочний суп з вівсяної крупи з яго­дами обліпихи, присмачений чайною ло­жкою обліпихової олії й медом.

Хвороби опорно-рухового апарату

  1. При ревматоїдному поліартриті ро­зігріти хворий суглоб компресом з підігрітої морської солі. Потім утирати обліпихову олію в уражений артритом суглоб. Свіжі ягоди обліпихи розпари­ти, пом'яти товкачиком й з одержаної ка­шки зробити компрес на хворі суглоби при ревматичному болю.
  2. При виготовленні обліпихової олії, після її відстоювання, залишається мас­лянистий осад. Його не треба викидати, ним добре натирати хворі суглоби, поперек при радикуліті, а також викорис­товувати для виготовлення мазей з іншими інгредієнтами.
  3. При болю в кистях або стопах трима­ти їх у гарячій (наскільки можна витри­мати) суміші
    із соку обліпихи, осаду й жому, що залишилися після виготов­лення олії. У цю суміш можна додати відвар листя і гілочок разом із сирови­ною.
  4. Хворому на ревматизм слід уживати сік, ягоди й інші продукти з обліпихи, тому що вони містять вітаміни А, С, фолієву кислоту, а також мікроелемен­ти, потрібні для поліпшення імунних процесів під час лікування цієї хвороби. При ревматизмі корисно пити сік облі­пихи в поєднанні із соками моркви, чо­рниці, журавлини або кавуна.
  5. При подагрі також уживати сік, ягоди й інші продукти з обліпихи. Для комп­ресів і примочок використовувати роз­парені ягоди й листя.
  6. Взяти маслянистий осад від облі­пихової олії, столову ложку квіток бур­куну лікарського, столову ложку шишок хмелю. Буркун і шишки хмелю стовкти на порошок і змішати з осадом олії, щоб вийшла мазь. Змащувати хворі місця при артриті, ревматизмі, радикуліті.
  7. Взяти 0,2 л обліпихової олії 10-15 подрібнених стручків червоного пе­рцю, 200 г очищеного гасу. Усе помістити в пляшку з темного скла, перемішати Й настоювати 9 днів у теплому місці, що­дня збовтуючи. Застосовувати для розтирання при остеохондрозі, суглобно­му болю, артритах. Після розтирання ба­жано надягти вовняну білизну.
  8. Взяти 0,5 склянки обліпихової олії, 0,5 склянки винного спирту, шматочок камфори, 0,5 склянки скипидару. Усе помістити в пляшку з темного скла місткістю 0,2 л. Добре перемішати й ви­користовувати для розтирання суглобів і хребців перед сном.
  9. Взяти 50-70 г обліпихової олії, 0,1 л спирту, 50 г камфори, 50 г гірчиці в по­рошку, 2 яєчні білки. У спирті розчинити камфору, потім всипати гірчицю й доб­ре перемішати. Яєчні білки змішати з ос­новною сумішшю. Опісля, постійно помішуючи, додати обліпихову олію або маслянистий осад від неї. Одержаною маззю перед сном натирати хворі місця так, щоб її тонкий шар залишився на шкірі, потім надягти вовняну білизну.
  10. Взяти 70 г обліпихової олії, 200 г солі, 100 г сухої гірчиці, 60 г гасу. Усе добре перемішати і втирати досуха у хворе місце на ніч.
  11. Взяти 30 г обліпихової олії, 0,1 л горілки, 0,1 л гарячої води, 0,12 л наша­тирного спирту, 0,5 склянки очищеного гасу, столову ложку мурашиного спир­ту, 2 столові ложки соняшникової олії, 2 столові ложки розтопленого гусячого жиру, 2 столові ложки розтопленого ма­сла, розтертий на порошок корінь обліпихи. Усе помістити в пляшку з тем­ного скла. Добре перемішати й настою­вати 4-5 годин. Натирати хворі місця при ревматизмі, збовтуючи перед засто­суванням.
  12. Взяти олію обліпихи і бодягу. Олію обліпихи підігріти на слабкому вогні, до­дати бодягу в співвідношенні 1:0,5 і доб­ре перемішати. Втирати у хворі місця до­суха й надягти вовняну білизну.
  13. Взяти 100 г обліпихової олії, 100 г масла, 2-4 г порошку камфори. Мас­ло розтопити, додати олію обліпихи. Всипати в остиглу суміш порошок камфори й добре перемішати. Настоювати і в теплому місці добу, потім натирати хворі місця при ревматизмі й суглобно­му болю.
  14. Взяти обліпихову олію, спирт. При подагрі змішати підігріту обліпихову олію й спирт у рівних кількостях і, І довівши до кипіння в закритому посуді, покип'ятити 10-12 хвилин. Змащува­ти хворі місця на ніч.
  15. Взяти стовчений корінь обліпихи, 1-2 столові ложки олії обліпихи, шма­точок камфори, 1-2 столові ложки спирту, 1-2 яєчні білки. Шматочок ка­мфори стовкти на порошок і розчинити В спирті, додати корінь обліпихи, олію обліпихи і яєчні білки. Усе добре перемішати й цією маззю натирати на ніч уражені місця.

Хвороби печінки

Обліпиха й препарати з неї допомага­ють організму нейтралізувати токсини й цим полегшують роботу печінки. А ще біологічно активні речовини обліпихи допомагають накопичувати в печінці глікоген — полісахарид утворений за­лишками глюкози, основний запасний вуглевод людини й резерв її організму у важкі хвилини. У лікуванні інфекційного гепатиту обліпиха запобігає ожирінню печінки.
З обліпихи виготовляють протирако­вий препарат HR, який допомагає у лікуванні деяких форм раку печінки. Сік і олія обліпихи містять біологічно активні речовини, які беруть участь у детоксикації отрут. Ці отрути виробляються в ор­ганізмі людини й потрапляють у нього ззовні. Тому біологічно активні речови­ни обліпихи допомагають у лікуванні го­строго гепатозу. До того ж у соку й олії обліпихи значний вміст вітамінів. Сік і олія обліпихи, вирізняючись жовчогінним ефектом і великим вмістом усіляких вітамінів, допомагають також при доб­роякісній жовтяниці (гіпербілірубінемії) і цирозі печінки, коли рекомендовані двічі на рік курси вітамінотерапії. Але слід пам'ятати, що при гострому холециститі, панкреатиті й інших хворобах підшлун­кової залози обліпихова олія протипо­казана.
  1. Чайну ложку обліпихової олії вжи­вати до їди тричі на день при хворобах печінки.
  2. Взяти столову ложку сушених ягід обліпихи, склянку води, морквину, 0,5 склянки молока, 0,5 чайної ложки облі­пихової олії. Сушені ягоди обліпихи за­лити окропом, проварити 7-10 хви­лин і настоювати до остигання, про­цідити. З моркви приготувати сік: натер­ти на дрібній тертці й відтиснути. Змішати сік моркви з відваром ягід обліпихи, до­дати молоко й олію обліпихи. Усе добре перемішати і вживати по 2 столові лож­ки тричі на день після впродовж ре­абілітаційного курсу лікування після пе­ренесених вірусних гепатитів.
  3. Взяти 50 г свіжих ягід обліпихи, негазовану мінеральну воду. З ягід облі­пихи приготувати сік і змішати його з мінеральною водою (1:1). Пити по 0,5 склянки тричі на день за 10-15 хвилин до їди при хворобах печінки, після вірусного гепатиту. Курс лікування — ти­ждень.
  4. Взяти 20 г ягід обліпихи, 20 ягід ши­пшини, 20 г кореневищ пирію, 10 г листя кропиви. Усе добре подрібнити й пе­ремішати. Столову ложку суміші запа­рити склянкою окропу, проварити 10-15 хвилин, настоювати 15 хвилин і проці­дити. Пити по склянці двічі на день при цирозі печінки.

Цукровий діабет

Обліпиха сприяє активізації роботи підшлункової залози, її ендокринної функції і цим поліпшує самопочуття хворих на цукровий діабет. Але завжди треба пам'ятати, що обліпиха й продук­ти з неї протипоказані при запаленні підшлункової залози (панкреатиті) і при жовчнокам'яній хворобі.
  1. Взяти столову ложку листя об­ліпихи, 2 столові ложки листя шовко­виці, столову ложку листя волоського горіха, столову ложку кропиви дводо­мної. Усі інгредієнти подрібнити й пе­ремішати. Столову ложку збору запари­ти 0,25 л окропу, прокип'ятити 5 хвилин, настоювати годину. Процідити й вживати по 0,25 склянки тричі на день перед їдою.
  2. Взяти 15 г листя і молодих пагонів обліпихи, 15 г листя і молодих пагонів шовковиці. Інгредієнти залити 0,3 л ок­ропу, проварити 5 хвилин, настоювати 2 години. Процідити й пити по 0,3 скля­нки тричі на день перед їдою.
  3. Взяти 50 г свіжих ягід обліпихи, 30 г гречаної січки. Ягоди обліпихи пом'яти товкачиком, додати гречаної січки й за­лити 0,3 л холодної води. Настоювати З години, потім на водяній бані прокип'я­тити 2 години. Процідити й пити по 0,5 склянки тричі на день перед їдою.
  4. Взяти 0,5 склянки соку обліпихи, склянку соку чорниць. Інгредієнти змішати й пити по 0,5 склянки тричі на день.
  5. Ягоди обліпихи, квасолеві стулки, лист лавра, лист шовковиці взяти в рівних частинах, подрібнити, пере­мішати. Столову ложку суміші запари­ти склянкою окропу, проварити 10-15 хвилин у закритому посуді, настоювати 30 хвилин. Процідити й пити по склянці 3-4 рази на день за 20-30 хвилин до їди.

Немає коментарів :

Дописати коментар