Рукола і нітрати
Як відомо, рослинні нітрати знижують артеріальний тиск, покращують роботу серця і навіть борються з діабетом. Овочі — найдешевше доступне джерело нітратів. Вважають, що нітрати у продуктах харчування — не тільки шкідливо, але й небезпечно. Проте насправді все залежить від їх кількості. Вченими встановлено, що нітрати запускають ланцюгову реакцію, яка розширює кровоносні судини, а також конвертує "поганий" білий жир у "корисний" коричневий, що складається з жироспалювальних клітин, здатних боротися з ожирінням і діабетом другого типу.
Таким чином ефекту розрідження крові можна домогтися не тільки за допомогою ліків із категорії антикоагулянтів на зразок варфарину, але і шляхом простої зміни своєї дієти, що є значно кориснішим кроком. Крім того, вживання цього виду овочів знижує виробництво організмом гормону еритропоетину, який виробляється нирками і печінкою. Еритропоетин відповідає за виділення червоних кров'яних клітин, які підвищують рівень кисню і густину (в'язкість) крові. Надмірне продукування цих клітин йде на шкоду здоров'ю, особливо небезпечне для пацієнтів з хворобами серця.
Таким чином ефекту розрідження крові можна домогтися не тільки за допомогою ліків із категорії антикоагулянтів на зразок варфарину, але і шляхом простої зміни своєї дієти, що є значно кориснішим кроком. Крім того, вживання цього виду овочів знижує виробництво організмом гормону еритропоетину, який виробляється нирками і печінкою. Еритропоетин відповідає за виділення червоних кров'яних клітин, які підвищують рівень кисню і густину (в'язкість) крові. Надмірне продукування цих клітин йде на шкоду здоров'ю, особливо небезпечне для пацієнтів з хворобами серця.
Деякі корисні властивості руколи
У руколі (а також шпинаті, броколі, звичайній капусті, салаті латук, одне слово - у всіх зелених листових овочах) є здорові інгредієнти, які позитивно впливають на серце і захищають нас від діабету. Вони також розріджують кров, що скорочує ризик утворення тромбів, а це знижує небезпеку інсультів та інфарктів. Британські науковці з університетів Кембриджа й Саутгемптона встановили, що регулярне споживання зелених листових овочів істотно поліпшує якість життя у людей, котрі мають серцево-судинні хвороби.40 г руколи містять не більш як 10 калорій, 1 г протеїну, 0,3 г жирів, 1,5 г вуглеводів, включаючи 0,6 г клітковини і 0,8 г цукру. За шкалою щільності вмісту корисних нітратів (така шкала вимірює співвідношення вітамінів, мінералів і фітонутрієнтів та кількості калорій) рукола входить до двадцятки найбільш корисних рослин.
Введення в раціон руколи і капусти знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, зокрема, раку легень і кишечника. Нині руколу і капусту ще досліджують, як вони здатні протистояти ракові, однак уже отримано багатообіцяльні результати, пов'язані з боротьбою з меланомою, езофагіальним раком, раком передміхурової і підшлункової залоз. Дослідники виявили, що сульфорафанові сполуки руколи здатні спиняти ріст ракових пухлин.
Рукола також містить хлорофіл, що блокує канцерогенний ефект, який синтезується при високотемпературній обробці їжі. Зелене листя руколи містить антиоксидант альфа-ліпоєвої кислоти, яка знижує рівень глюкози, підвищує чутливість до інсуліну і перешкоджає розвитку окисного стресу в пацієнтів з діабетом. Ось чому на нашому столі мають бути салати з руколою для профілактики діабету і раку.
Немає коментарів :
Дописати коментар