Загальні відомості
Горіхи поряд з
арахісом і молюсками є найбільш сильними харчовими алергенами, які найчастіше провокують
анафілактичну реакцію. Особливо небезпечні в алергічному відношенні горіхи, що ростуть
на деревах - мигдаль, волоські горіхи, пекан, кешью і так далі.
Горіхи становлять
небезпеку для алергіків не тільки як безпосередні харчові алергени, але і як
компоненти, що входять до складу різноманітної косметичної продукції - шампунів,
кремів, лосьйонів.
Зверніть увагу,
що при алергії на горіхи висока ймовірність перехресної алергічної реакції на пилок
берези, вільхи та ліщини в сезон їх запилення.
При легкій
реакції на рослинні білки, які містяться в горіхах, може з'явитися нежить,
свербіж, кропив’янка, набряк
губ або язика, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, біль у животі. Якщо
реакція більш гостра, то симптоматика може включати набряк горла, хрипи,
кашель, блювоту, абдомінальний біль, діарею. Симптоми можуть з'явитися як
через кілька хвилин після вживання горіхів, так і розвиватися протягом кількох
годин.
Анафілактична
реакція проявляється через порівняно короткий проміжок часу (від декількох хвилин
до декількох годин). Симптоми анафілаксії включають утруднене дихання і
ковтання, блювоту, діарею, сонливість, різке зниження кров'яного тиску, набряк
губ, язика, горла та інших частин тіла, а також втрату свідомості.
Профілактика
В зв’язку
з високою алергенністю продукту
необхідно звести до мінімуму будь-який контакт з ним. Мова йде не тільки про
коригування дієти, але і про відмову від косметичних засобів, у складі яких
присутні горіхові олії - бальзами, креми, масажні олії і так далі.
Також треба
дотримуватися обережності під час цвітіння таких дерев, як вільха, ліщина і береза,
особливо якщо встановленаперехресна алергія на пилок зазначених рослин. У
цьому випадку необхідно подбати про очищення повітря в будинку (фільтри,
очищувачі повітря), тримати вікна закритими, приймати душ і змінювати одяг
після того, як побували на вулиці.
Щоб уникнути
алергічної реакції, рекомендують повністю відмовитися від вживання горіхів -
кешью, мигдалю, пекану, лісових і волоських, американських і макадамських, а
також будь-яких горіхових олій. Будьте обережними, вживаючи кокосовий горіх, каштани,
горіхи гінко і лічі.
Майте на увазі,
що горіхи входять до складу багатьох продуктів, нехай і в незначних кількостях,
тому уважно вивчайте етикетки і зведіть до мінімуму випічку, уникайте сумішей
для випічки, злакових сніданків, мюслі, крекерів, заправок для салатів та
підлив, деяких сортів морозива, заморожених десертів, йогуртів з додатками,
шоколаду, деяких соусів, салатів, марципанів, шоколадного масла, нуги,
горіхової кави і лікерів, ароматизаторів і екстрактів, а також національної
кухні країн Кавказу та Східної Азії.
Немає коментарів :
Дописати коментар