Коротко про механізм травлення
Коли їжа потрапляє в рот, починають працювати слинні залози, виробляється слина (з ферментами), котра обволікує їжу, щоб та проходила далі. Коли ми ковтаємо їжу, відкривається заслінка між стравоходом і шлунком, виділяється шлунковий сік. Потім їжа потрапляє в шлунок, змішується зі шлунковим соком, проходить обробку ферментами, травними соками, соляною кислотою (для знезараження). А коли шлунок наповнюється, відкривається заслінка між шлунком і дванадцятипалою кишкою, їжа потрапляє в кишку і починають працювати печінка та жовчний міхур. Печінкові клітини (гепатоцити) виробляють жовч, що потрапляє в жовчні канальці, які зливаються й утворюють жовчні протоки, а ті, своєю чергою, з'єднуються в основний жовчний протік. Однак жовч, вироблена печінкою, мало концентрована, вона не має великої травної сили. Тож коли жовч через протоки потрапляє в жовчний міхур, відбувається процес її згущення (рідина виходить з жовчі). Тоді вона стає густою й концентрованою, багатою на травні елементи, йдеться про жовчні кислоти (сприяють травленню їжі) та холестерин, що потрібен для вироблення клітин і головного мозку, серця, нирок, печінки. Тож є прямий зв'язок між печінкою, жовчним міхуром і всім травним трактом.
Причини порушення виділення жовчі
Причинами збоїв у роботі печінки можуть бути хвороби (гепатит, глистові інвазії, інтоксикації) та токсичні речовини (спиртне, медикаменти). Тоді відбувається пошкодження печінкових клітин, починається запальний процес, унаслідок якого гепатоцити можуть гинути і це призводить до перебоїв у процесі виробленні жовчі.Якщо ж запальні процеси зачіпають жовчні ходи, вони не можуть виводити жовч. Тоді печінка переповнюється жовчю, продукти якої всмоктуються у кров, і розвивається жовтяниця. А коли жовч виробляється, але не може вийти, жовчний міхур збільшується, виникає запальний процес у його стінках чи утворюються камінці (холестеринові або білірубінові). Згодом каміння починає рухатись і провокує сильний біль (жовчні коліки). Тоді жовчний міхур видаляють.
До таких дій вдаються й тоді, коли камінь блокує вихід із міхура, загальну жовчну протоку чи протоку, що впадає у дванадцятипалу кишку. Дрібні камінці також можуть блокувати протоки підшлункової залози й призводити до розвитку гострого панкреатиту. Інколи жовчний міхур повністю заповнений камінням і перестає функціонувати. Це може призвести до нагноєння його стінок, їх проривання, запалення очеревини.
Важливо, що видаляють лише жовчний міхур, тоді як протоки залишаються. На жаль, доволі часто після такої операції у хворих з'являються камені в протоках, причин цього може бути дуже багато. Приміром, камені можуть не виявити під час операції. Наявність каменів у жовчних протоках може призвести до їх закупорки, вони можуть застрягнути в ділянці виходу загальних проток у дванадцятипалу кишку. Тоді їх теж видаляють малоінвазивним способом (за допомогою ендоскопа).Загалом процес утворення каменів в післяопераційний період залежить від порушення біохімічних властивостей жовчі (мова про рівень холестерину, жовчних кислот та білірубіну). Аби контролювати цей процес, визначають так званий холато-білірубіновий коефіцієнт на основі біохімічного дослідження жовчі, що роблять при зондуванні (щоб виявити порушення в бік зниження або підвищення того чи іншого градієнту).
Крім того, причиною утворення каменів у подальшому може бути застій жовчі, спричинений порушенням прохідності жовчовивідних шляхів (внаслідок їх звуження, процесу злукоутворення), інфекціями. А ще до таких наслідків може призвести порушення функції сфінктерів. Приміром, головний сфінктер — таке собі кільце, що при потребі відкриває чи закриває протік, а коли жовчний міхур видаляють, цей механізм порушується, сфінктер починає працювати не синхронно, що може призвести до застою жовчі й утворення каменів у жовчовивідних шляхах.
Профілактика
Щоб цього не сталося, слід дотримуватися дієти, регулярно проходити обстеження в гастроентеролога, в разі виявлення інфекцій пролікуватися, при потребі знижувати рівень холестерину, контролювати показники білірубіну, стежити, щоб не відбувалось застою жовчі. Для цього треба раз на півроку робити аналіз крові на визначення біохімічних показників. Варто пройти реабілітаційний курс лікування на спеціалізованому курорті (Моршин, Трускавець), де є магнієво-калієві води (мають жовчогінний ефект). Для профілактики часто призначають лікування задля зменшення літогенності жовчі, щоб солі не випадали в осад і не провокували утворення каменів. Може знадобитись і лікування, спрямоване на заспокоєння нервової системи, щоб уникнути спазмування замочків жовчовивідних шляхів. Також слід пам'ятати про потребу дотримуватися питного режиму, себто не зменшувати звичну дозу рідини, яку ви пили до того (хіба що є протипоказ з огляду на стан серцево-судинної системи).Важливо дотримуватись активного рухового режиму — сидячий спосіб життя може знову провокувати утворення каменів у жовчних протоках.
Зміни після видалення жовчного міхура
Після видалення жовчного міхура печінка й далі виробляє в нормальній кількості жовч, але вона залишається малоконцентрованою. А крім того, порушується функція сфінктерів між печінкою та дванадцятипалою кишкою. Отож печінка може й далі виконувати свою функцію, тоді як функція жовчних шляхів порушена, вони працюють асинхронно.
Часто це призводить до спазмів, підвищення тиску в дванадцятипалій кишці, жовч надходить у шлунок (де не має міститись), порушується функція заслінки між стравоходом і шлунком, як наслідок жовч потрапляє в рот. Це часто супроводжується головним болем, загальною слабкістю. А ще жовч може агресивно подразнювати шлунок і дванадцятипалу кишку, призводити до розвитку ерозій, гастропатії, виразок, навіть стати причиною діареї та збоїв у роботі підшлункової залози.Як харчуватися після видалення жовчного міхура
Хірурги нерідко стверджують що після видалення жовчевого міхура людина й далі може їсти будь-які страви без обмеження. Це не зовсім правда! Бодай тому, що жовч тепер має знижену травну функцію, та й загалом весь апарат вже не працює так, як повинен. Тому обов'язковою є дієта. Їсти треба часто, але невеликими порціями, не можна переповнювати шлунок, не можна запивати їжу (пити слід між прийомами їди). Слід відмовитися від вживання великої кількості жирів, газованих напоїв, міцної кави та чаю, нерідко навіть від молока. Небезпечно таким пацієнтам споживати капусту, редьку, ріпу, сирі овочі, недозрілі фрукти та ягоди, мучні вироби (наприклад, вареники), холодну їжу. Шкоди завдає спиртне, особливо вина, шампанське.
Після їди не можна згинатися, лягати, піднімати важкі речі (щоб жовч не піднімалась угору). Не можна їсти й пити перед сном, не можна спати на животі чи лівому боці, а слід це робити на подушці під кутом не менш як 30 градусів. І ще дуже важливо зменшити масу тіла (за наявності зайвих кілограмів).
Також майте на увазі, що посилювати відчуття нудоти та гіркоти в роті можуть ліки, наприклад, для зниження тиску (при гіпертонії), седативні (для заспокоєння нервової системи), антидепресанти. Тож, щоб уникнути таких наслідків, медики мають відкоригувати лікування. І не забувайте: запорукою вашого здоров'я є регулярне обстеження. Якщо пацієнт добре почувається, не потерпає через неприємні симптоми, то раз на рік слід проходити ультразвукове дослідження внутрішніх органів. А за наявності скарг і вторинних змін (рефлюкс-гастрит, панкреатит, ентероколіт) звертайтеся до лікаря не менш як два рази на рік, притім потрібне додаткове обстеження (в тому числі крові та сечі).
Загалом же після видалення жовчного міхура пацієнт має перебувати на диспансерному спостереженні.
Немає коментарів :
Дописати коментар