Льон як лікувальний засіб

Замінити дорогі медпрепарати допоможе звичайне насіння льону. Ці маленькі непоказні зернятка з давніх-давен вважаються чи не панаце­єю від усіх хвороб.

Користь від льону

Загалом, як стверджують нау­ковці, насіння льону — добрий засіб для очищення організму від токсинів і радіонуклідів. Воно за своїми властивостями не посту­пається активованому вугіллю.
У багатьох країнах ці маленькі зернятка є неперевершеним дієтичним продуктом підвищеної біологічної цінності. Льон уже надійно завоював свої позиції — як продукт здорового харчування. Наприклад, у хлібопекарській га­лузі Німеччини щорічно викори­стовують понад 60 тисяч тонн на­сіння льону, що в середньому припадає на людину майже кіло­грам на рік. А в Канаді його роз­глядають уже не як харчову доба­вку, а як окремий продукт. У зв'я­зку з цим прийнято спеціальну національну програму, якою ре­комендують включати до 12 від­сотків насіння льону в хлібобу­лочні вироби. Останнім часом його починають вводити до своїх рецептів і деякі хлібопекарські підприємства України.
Насіння льону можна вживати не тільки просто так натщесерце, а й додавати до їжі як приправу — найкраще в салати, майже чайну ложку (не більш як 5 г насіння на день). Бажано, щоб зернини розбухали безпосередньо в шлунку, тому не рекомендують їх замочу­вати. Якщо незручно насіння жу­вати, краще подрібнити, але тіль­ки безпосередньо перед пода­ванням. Лікування хвороб шлунково-кишкового тракту треба обов'язково поєднувати з дієтою.
Також насіння льону допома­гає скинути надлишкову вагу, оздоровіли організм. Його застосовують у косметології.

Можливі протипоказання

Не слід забувати, що при тривалому вживанні або передозуванні може виникнути загаль­на інтоксикація організму. Є ряд протипоказань, при яких кате­горично забороняють лікування таким методом. Це, зокрема, ге­патит, кератит, схильність до проносів, холецистит, гострі за­хворювання кишеківника. Не рекомендують використовувати лляне насіння при жовчнокам'яній хворобі, каменях у нир­ках та печінці. Зрештою, у будь-якому випадку, краще поради­тися з лікарем.

Деякі відомості про льон

  • Лляне насіння за вмістом поліненасичених жирних кислот омега-3, омега-6 і омега-9 перевершує всі харчові олії. Наприклад, омега-3 в льоні міститься втричі більше, ніж у риб'ячому жирі. Правильний баланс цих кислоті сприяє зниженню рівня холесте­рину в крові.
  • Вживання насіння льону покращує стан шкіри, благотворно впливає на зір, стимулює мозко­ву діяльність.
  • Насіння льону запобігає ро­звитку хвороби Альцгеймера, лікує запалення в суглобах і знижує ризик онкологічних захворювань завдяки вмісту в ньому речовини під назвою «лігнано».
  • Рослинний білок насіння льону за своїм амінокислотним складом має найбільшу харчову цінність.
  • Вживання насіння льону жінками після 40 років або в період менопаузи знижує ризик виникнення раку молочної залози на 17%.
  • Від гормональних збоїв, цукрового діабету, які теж призво­дять до утворення надлишкової, ваги, теж допоможе позбутися лляне насіння.
  • Насіння льону, що використовутоть для схуднення, після того, як потрапляє у шлунок, досить сильно розбухає, завдяки чому притуплює апетит.
  • Насіння льону активізує роботу кишечника, позбавляючи і притім від частих закрепів.
  • Зберігайте насіння льону в темному місці — при потрап­лянні на нього світла руйнуються мікроелементи та жири.

Немає коментарів :

Дописати коментар