Шкірка цитрусових – корисні властивості

Апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути можна легко знайти на прилавках ринку або супермаркету. Проте ціна на них є не зовсім «демократичною». Задоволення від їх споживання можна, так би мовити, розтягнути, якщо переробити шкірку з них – цедру – на цукати. Тоді цитруси будуть завжди у вас під рукою.

Користь шкірки цитрусових

Шкірка цитрусових є скарбницею корисних речовин, яку ніколи не слід викидати. Особливо корисна лимонна цедра, вона містить не менше за сік антисептичних речовин, а ще в ній є корисні ефірні олії (стимулюють циркуляцію лімфи в організмі), пектин, біофлавоноїди, які зміцнюють стінки судин, вітаміни РР, Е, С, А та групи В, деякі мінеральні речовини (наприклад селен, мідь, залізо, цинк, фосфор, калій, магній, натрій, кальцій). Рослинні волокна цедри оздоровлюють травну систему, пригнічують запальні процеси в ній.
Зазвичай господині сушать цитрусову цедру і використовують її для випічки і соусів, щоб поліпшити смакові властивості страви. Але не менш корисна і свіжа шкірка. Для прикладу, лимонна цедра – справжня знахідка для людей, які мають слабкі ясна і проблемні зуби. Якщо лимонний сік сам по собі не шкодить емалі зубів, викликати неприємні відчуття, то цедра, навпаки, зміцнює ясна, природно відбілює емаль – досить лише щовечора перед сном протирати цедрою зуби.
А в кого зуби часто болять, раджу тримати в холодильнику таку настоянку: лимон потерти зі шкіркою стільки, щоб умістилося в столову ложку, змішати зі столовою ложкою настоянки шавлії (1 ст. л. трави заливаємо склянкою окропу й настоюємо годину). Цим настоєм слід полоскати зуби протягом п’яти хвилин.
Лимонною цедрою також можна вивести бородавки. Подрібнену шкірку двох лимонів заливають половиною склянки оцту та настоюють у скляній банці зі щільною накривкою протягом тижня, періодично струшуючи. Тоді процідити і прикладати до бородавки тампон, змочений в цьому розчині, кілька разів на день. А від мозолів шкірка лимона сама по собі рятує – слід її тільки прикріпити до розпареної ноги. Процедуру варто повторити 4-5 разів. Після процедури слід добре пошкребти мозоль пемзою.
До речі, щодня протираючи свіжою цедрою пігментні плями і веснянки, можна позбутися їх за якийсь місяць. Такого ефекту не дає жоден крем!

Як правильно сушити цедру

Плоди (апельсини, лимони, грейпфрути, мандарини) слід насамперед добре помити теплою водою, посипаючи питною содою і застосовуючи щітку. Це потрібно, щоб розчинився і змився віск, яким покривають плоди, оберігаючи від псування. Далі, щоб легше знімалася шкірка, облийте плоди окропом, а тоді обережно зрізайте верхній кольоровий шар, щоб не чіплялася м’яка біла шкірка – вона надаватиме стравам гіркоти, псуватиме їх смак.
Сушити цедру необхідно при кімнатній температурі, розклавши на папері і періодично перевертаючи. Ознака готовності цедри – її ламкість. Вона має бути настільки крихкою, щоб можна було її розмолоти на порошок. Його слід зберігати у герметичній скляній тарі. Можна цедру зацукрувати: свіжу шкірку поріжте на кубики, засипте цукром у співвідношенні 1:2 (цукру більше), розкладіть по банках і поставте в холодильник. Додаючи чверть чайної ложки цедри чи порошку до чаю, матимете оздоровчий, духмяний і вітамінний напій.  

Немає коментарів :

Дописати коментар