Апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути можна легко знайти
на прилавках ринку або супермаркету. Проте ціна на них є не зовсім
«демократичною». Задоволення від їх споживання можна, так би мовити,
розтягнути, якщо переробити шкірку з них – цедру – на цукати. Тоді цитруси
будуть завжди у вас під рукою.
Користь шкірки цитрусових
Шкірка цитрусових є скарбницею корисних речовин, яку ніколи
не слід викидати. Особливо корисна лимонна цедра, вона містить не менше за сік
антисептичних речовин, а ще в ній є корисні ефірні олії (стимулюють циркуляцію
лімфи в організмі), пектин, біофлавоноїди, які зміцнюють стінки судин, вітаміни
РР, Е, С, А та групи В, деякі мінеральні речовини (наприклад селен, мідь,
залізо, цинк, фосфор, калій, магній, натрій, кальцій). Рослинні волокна цедри
оздоровлюють травну систему, пригнічують запальні процеси в ній.
Зазвичай господині сушать цитрусову цедру і використовують
її для випічки і соусів, щоб поліпшити смакові властивості страви. Але не менш корисна
і свіжа шкірка. Для прикладу, лимонна цедра – справжня знахідка для людей, які
мають слабкі ясна і проблемні зуби. Якщо лимонний сік сам по собі не шкодить
емалі зубів, викликати неприємні відчуття, то цедра, навпаки, зміцнює ясна,
природно відбілює емаль – досить лише щовечора перед сном протирати цедрою
зуби.
А в кого зуби часто болять, раджу тримати в холодильнику
таку настоянку: лимон потерти зі шкіркою стільки, щоб умістилося в столову
ложку, змішати зі столовою ложкою настоянки шавлії (1 ст. л. трави заливаємо
склянкою окропу й настоюємо годину). Цим настоєм слід полоскати зуби протягом
п’яти хвилин.
Лимонною цедрою також можна вивести бородавки. Подрібнену
шкірку двох лимонів заливають половиною склянки оцту та настоюють у скляній
банці зі щільною накривкою протягом тижня, періодично струшуючи. Тоді процідити
і прикладати до бородавки тампон, змочений в цьому розчині, кілька разів на
день. А від мозолів шкірка лимона сама по собі рятує – слід її тільки
прикріпити до розпареної ноги. Процедуру варто повторити 4-5 разів. Після
процедури слід добре пошкребти мозоль пемзою.
До речі, щодня протираючи свіжою цедрою пігментні плями і
веснянки, можна позбутися їх за якийсь місяць. Такого ефекту не дає жоден крем!
Як правильно сушити цедру
Плоди (апельсини, лимони, грейпфрути, мандарини) слід
насамперед добре помити теплою водою, посипаючи питною содою і застосовуючи
щітку. Це потрібно, щоб розчинився і змився віск, яким покривають плоди,
оберігаючи від псування. Далі, щоб легше знімалася шкірка, облийте плоди
окропом, а тоді обережно зрізайте верхній кольоровий шар, щоб не чіплялася м’яка
біла шкірка – вона надаватиме стравам гіркоти, псуватиме їх смак.
Сушити цедру необхідно при кімнатній температурі, розклавши
на папері і періодично перевертаючи. Ознака готовності цедри – її ламкість.
Вона має бути настільки крихкою, щоб можна було її розмолоти на порошок. Його
слід зберігати у герметичній скляній тарі. Можна цедру зацукрувати: свіжу
шкірку поріжте на кубики, засипте цукром у співвідношенні 1:2 (цукру більше),
розкладіть по банках і поставте в холодильник. Додаючи чверть чайної ложки
цедри чи порошку до чаю, матимете оздоровчий, духмяний і вітамінний напій.
Немає коментарів :
Дописати коментар