Припускають, що сливу вивели в Західній Азії, схрещуючи терен і аличу. У Греції сливу вирощували ще за 600 років до н. е., звідти вона потрапила в Стародавній Рим, а потім до Європи. Сьогодні налічується більш як 2000 сортів слив.
Свіжі сливи, спожиті натщесерце, очищують кишечник, а чорнослив дуже корисний і ефективний при закрепах — достатньо з'їсти на ніч десяток штук. Потрапивши в кишечник, чорнослив збільшується в об'ємі в кілька разів, що, поряд з його властивістю подразнювати слизову клітковиною, сприяє налагодженню роботи кишкового тракту. Для цього ж можна пити компот із чорносливу або свіжих слив.
Як м'який проносний засіб можна з користю вживати мармелад, зварений з кислих сортів сливи — по 2-3 столові ложки перед сном.
Якщо у вас хронічний закреп, можна приготувати спеціальну проносну суміш. Чорнослив, курагу й інжир (у рівних частинах) пропустити через м'ясорубку, додати 50 г меду і стільки ж соку алое, а також 4 столові ложки порошку олександрійського листа. Все добре перемішати. Суміш (приблизно столову ложку) намащують на шматок черствого хліба і з'їдають вранці за півгодини до їди, запиваючи склянкою холодної води. Увечері з'їдають другий такий же шматок хліба з сумішшю, але запивати його слід не водою, а одноденним кефіром. Приготовану суміш краще зберігати в скляній банці в холодильнику.
Сливи допомагають при гіпертонії і ниркових розладах. Річ у тому, що в них досить багато калію, який сприяє виведенню з організму солі та води.
Компот із чорносливу зі скибочкою лимона корисний при хворобах печінки, при різних інфекціях, в післяопераційному періоді. Чорнослив має жовчогінну та антисклеротичну дію, сприяючи виведенню з організму холестерину. Тому його призначають при атеросклерозі й холециститі.
Пектинові речовини, що містяться в сливах, зв'язують радіоактивні елементи і виводять їх з організму. Свіже або сухе розпарене листя сливи має ранозагоювальну дію, його прикладають до гнійних ран. Для цієї ж мети можна приготувати і відвар сливового листя, яким змащують рани. Слива добре живить і дезінфікує шкіру, тому її використовують для приготування косметичних кремів і масок.
Маска зі сливи для сухої шкіри: у розтертий жовток додати чайну ложку соку сливи і гарненько перемішати. Накласти маску на обличчя на 20 хвилин, потім змити кип'яченою водою й ополоснути лице холодним настоєм липи.
Живильна маска для жирної шкіри: зняти зі стиглої сливи шкірку, м'якоть розім'яти, додати в неї збитий білок, розмішати і накласти на обличчя на 20 хвилин. Змити теплою водою.
Сливово-яблучний мармелад-конфітюр. 2 кг слив очистіть від кісточок, 1 кг яблук розріжте на часточки, видаливши серцевину. Складіть у каструлю шарами — сливи, яблука, цукровий пісок, потім знову в такому ж порядку (цукру знадобиться приблизно 1,5 кг). З половини лимона зріжте цедру, змішайте її з невеликою кількістю подрібненої кориці, пересипте цукром, додайте в каструлю зі сливами та яблуками. Поставте на маленький вогонь і варіть, помішуючи, поки не утвориться густий мармелад. Потім мармелад-конфітюр викладіть в банки і після охолодження закрийте поліетиленовими кришками. Зберігайте при кімнатній температурі.
Сливове варення. Візьміть сливи з кісточками, що добре відходять, вийміть кісточки. Половинки слив покладіть в емальовану миску і залийте киплячим сиропом (з розрахунку на 1 кг слив 1,5 кг цукру і 1,5 склянки води). Витримайте 4 години, потім варіть на слабкому вогні до готовності в три прийоми, щоразу даючи охолонути. Розлийте в чисті підігріті сухі банки.
Сливове желе. Для приготування за рецептом желе знадобляться жовті сливи. Видаліть плодоніжки, опустіть сливи в гарячу воду і відразу ж перекладіть в холодну. Тепер шкірка легко обчиститься. Вийміть кісточки. Протріть сливи через сито і варіть в невеликій кількості води близько 20 хвилин. Потім процідіть сік і додайте в нього цукор (на 1 л соку - 1 кг цукру). Варіть сік із цукром до згущення. Розкладіть в теплі банки і, як тільки желе охолоне, закатайте їх.
Суп із слив. Відваріть сливи, наприкінці варіння додайте очищені нарізані стебла ревеню. Сливи і ревінь вийміть, протріть через сито, покладіть назад у відвар і додайте цукор (за смаком), гвоздику (1 штуку), корицю (на кінчику ножа), обережно влийте розведений в холодній воді картопляний крохмаль (як для негустого киселю). Закип'ятіть і охолодіть. Подавайте зі сметаною і грінками.
Слива: склад корисних речовин
Сливи всіх видів і форм мають дивовижний набір корисних і лікувальних властивостей. У них, як і в яблуках, містяться яблучна та лимонна кислоти (до 0,9%), цукор (до 20%), вітаміни В1, В2, Р, С (до 17,5 мг%), каротин, пектини, мінеральні речовини: залізо, мідь, кобальт, марганець, калій, кальцій, йод, дубильні речовини, катехіни і лейкоантоціани (до 155 мг%). У кісточках виявлені жирна олія (30-40%), фермент емульсин, глікозид амігдалин, а в листі — вітамін С (до 27,2 мг%).
Коли допоможе слива
Слива підвищує калорійність їжі, покращує апетит і процес травлення, є джерелом вітамінів, особливо в зимовий і весняний періоди. Сливовий сік і чорнослив, як і свіжі сливи, є прекрасним дієтичним продуктом. У чорносливі, який ми переважно вживаємо взимку і навесні, близько 50% цукру (унаслідок сушіння слив сахароза майже зникає, зате залишаються інші вуглеводи - глюкоза і фруктоза).Свіжі сливи, спожиті натщесерце, очищують кишечник, а чорнослив дуже корисний і ефективний при закрепах — достатньо з'їсти на ніч десяток штук. Потрапивши в кишечник, чорнослив збільшується в об'ємі в кілька разів, що, поряд з його властивістю подразнювати слизову клітковиною, сприяє налагодженню роботи кишкового тракту. Для цього ж можна пити компот із чорносливу або свіжих слив.
Як м'який проносний засіб можна з користю вживати мармелад, зварений з кислих сортів сливи — по 2-3 столові ложки перед сном.
Якщо у вас хронічний закреп, можна приготувати спеціальну проносну суміш. Чорнослив, курагу й інжир (у рівних частинах) пропустити через м'ясорубку, додати 50 г меду і стільки ж соку алое, а також 4 столові ложки порошку олександрійського листа. Все добре перемішати. Суміш (приблизно столову ложку) намащують на шматок черствого хліба і з'їдають вранці за півгодини до їди, запиваючи склянкою холодної води. Увечері з'їдають другий такий же шматок хліба з сумішшю, але запивати його слід не водою, а одноденним кефіром. Приготовану суміш краще зберігати в скляній банці в холодильнику.
Сливи допомагають при гіпертонії і ниркових розладах. Річ у тому, що в них досить багато калію, який сприяє виведенню з організму солі та води.
Компот із чорносливу зі скибочкою лимона корисний при хворобах печінки, при різних інфекціях, в післяопераційному періоді. Чорнослив має жовчогінну та антисклеротичну дію, сприяючи виведенню з організму холестерину. Тому його призначають при атеросклерозі й холециститі.
Пектинові речовини, що містяться в сливах, зв'язують радіоактивні елементи і виводять їх з організму. Свіже або сухе розпарене листя сливи має ранозагоювальну дію, його прикладають до гнійних ран. Для цієї ж мети можна приготувати і відвар сливового листя, яким змащують рани. Слива добре живить і дезінфікує шкіру, тому її використовують для приготування косметичних кремів і масок.
Слива для обличчя
Крем зі сливи для сухої і нормальної шкіри: розтерти до утворення однорідної маси столову ложку масла з одним жовтком, чайною ложкою меду і столовою ложкою кашки з розтертих плодів сливи. Намастити крем на обличчя на півгодини, потім зняти надлишки паперовою серветкою.Маска зі сливи для сухої шкіри: у розтертий жовток додати чайну ложку соку сливи і гарненько перемішати. Накласти маску на обличчя на 20 хвилин, потім змити кип'яченою водою й ополоснути лице холодним настоєм липи.
Живильна маска для жирної шкіри: зняти зі стиглої сливи шкірку, м'якоть розім'яти, додати в неї збитий білок, розмішати і накласти на обличчя на 20 хвилин. Змити теплою водою.
Як зберігати сливу
Звичайно, найкориснішою є свіжа слива. Але як її зберегти? З усіх видів слив, мабуть, найкраще зберігається угорка. Якщо є бажання, свіжі плоди можна зберегти до грудня. Роблять це так. На дно скляної банки кладуть сухе чисте грушеве листя (воно має протигнильну дію). Сливи, акуратно зірвані з дерева (обов'язково з ніжкою!), загортають у м'який папір і складають у банку шарами. Кожен шар перекладають листям груші. Зберігати банки краще в погребі чи в іншому прохолодному місці. У погребі добре зберігаються сливи, перекладені сухою папороттю, тільки розкласти їх треба так, щоб плоди не торкалися один одного. І якщо у вас немає можливості зберігати сливи у свіжому вигляді, готуйте з них соки, варення, компоти, джеми.Смачні рецепти
Сливовий сік з м'якоттю. Рецепт приготування цього соку найменш трудомісткий. Видаліть кісточки, прогрійте сливи до 85°С, потім перемеліть їх через м'ясорубку (якщо є блендер, краще скористатися ним). У темні сливи додайте лимонну кислоту на кінчику ножа, щоб зберегти колір соку. Потім протріть масу через сито, знову нагрійте до 85°С і розлийте в простерилізовані банки. Накрийте кришками і стерилізуйте при 90°С півгодини. Потім закатайте.Сливово-яблучний мармелад-конфітюр. 2 кг слив очистіть від кісточок, 1 кг яблук розріжте на часточки, видаливши серцевину. Складіть у каструлю шарами — сливи, яблука, цукровий пісок, потім знову в такому ж порядку (цукру знадобиться приблизно 1,5 кг). З половини лимона зріжте цедру, змішайте її з невеликою кількістю подрібненої кориці, пересипте цукром, додайте в каструлю зі сливами та яблуками. Поставте на маленький вогонь і варіть, помішуючи, поки не утвориться густий мармелад. Потім мармелад-конфітюр викладіть в банки і після охолодження закрийте поліетиленовими кришками. Зберігайте при кімнатній температурі.
Сливове варення. Візьміть сливи з кісточками, що добре відходять, вийміть кісточки. Половинки слив покладіть в емальовану миску і залийте киплячим сиропом (з розрахунку на 1 кг слив 1,5 кг цукру і 1,5 склянки води). Витримайте 4 години, потім варіть на слабкому вогні до готовності в три прийоми, щоразу даючи охолонути. Розлийте в чисті підігріті сухі банки.
Сливове желе. Для приготування за рецептом желе знадобляться жовті сливи. Видаліть плодоніжки, опустіть сливи в гарячу воду і відразу ж перекладіть в холодну. Тепер шкірка легко обчиститься. Вийміть кісточки. Протріть сливи через сито і варіть в невеликій кількості води близько 20 хвилин. Потім процідіть сік і додайте в нього цукор (на 1 л соку - 1 кг цукру). Варіть сік із цукром до згущення. Розкладіть в теплі банки і, як тільки желе охолоне, закатайте їх.
Суп із слив. Відваріть сливи, наприкінці варіння додайте очищені нарізані стебла ревеню. Сливи і ревінь вийміть, протріть через сито, покладіть назад у відвар і додайте цукор (за смаком), гвоздику (1 штуку), корицю (на кінчику ножа), обережно влийте розведений в холодній воді картопляний крохмаль (як для негустого киселю). Закип'ятіть і охолодіть. Подавайте зі сметаною і грінками.
Немає коментарів :
Дописати коментар