І яка весна без щавлю? Його ми додаємо до традиційних зелених борщів, пюре, салатів. А чим корисний квасок? Чи всім пасують і ці кислуваті страви?
Корисні властивості щавелю
У цій рослині дуже багато заліза й інших мінеральних солей, а тому лікарі рекомендують його при недокрів'ї, серцево-судинних захворюваннях. Щавель особливо корисний для печінки, бо сприяє виробленню жовчі, а ще активізує моторну функцію кишечника. У кислуватих листочках є унікальний вітамін К, що допомагає нормальному зсіданню крові, додає еластичності судинам. Тож ця рослина має бути на столі людей, котрі дбають про своє здоров'я.
Однак увага: важливий компонент цієї рослини — щавлева кислота. У помірній дозі вона виводить з організму шкідливий холестерин, підтримує м'язи в тонусі. Але, на жаль, саме через наявність цієї кислоти часте споживання щавлю може загострити прояви сечокам'яної хвороби. Через неї особи, у яких унаслідок порушення обміну речовин розвинулися подагра чи сечокам'яна хвороба, стравами з кваском ласувати можуть лише зрідка або мусять узагалі від них відмовитися.
Щавель не рекомендують додавати до раціону і при запаленнях у нирках і кишечнику, гастритах із підвищеною кислотністю, виразковій хворобі шлунка та кишок. Також небажано використовувати в їжу листя, зібране зі старих (віком 1,5 - 2 місяці) рослин, бо концентрація кислоти в них найвища. Улітку згаданої кислоти у рослині накопичується найбільше, у цьому сенсі квітневий щавель найкорисніший.
Однак увага: важливий компонент цієї рослини — щавлева кислота. У помірній дозі вона виводить з організму шкідливий холестерин, підтримує м'язи в тонусі. Але, на жаль, саме через наявність цієї кислоти часте споживання щавлю може загострити прояви сечокам'яної хвороби. Через неї особи, у яких унаслідок порушення обміну речовин розвинулися подагра чи сечокам'яна хвороба, стравами з кваском ласувати можуть лише зрідка або мусять узагалі від них відмовитися.
Щавель не рекомендують додавати до раціону і при запаленнях у нирках і кишечнику, гастритах із підвищеною кислотністю, виразковій хворобі шлунка та кишок. Також небажано використовувати в їжу листя, зібране зі старих (віком 1,5 - 2 місяці) рослин, бо концентрація кислоти в них найвища. Улітку згаданої кислоти у рослині накопичується найбільше, у цьому сенсі квітневий щавель найкорисніший.
До яких страв додавати щавель
Зелений борщ із щавлем - класика народної кухні. Страва набуває завдяки цій рослині особливого кислуватого смаку. Буде ще смачнішим, якщо не забудете додати до борщу й кропиви, лободи, кропу, петрушки. Добрий щавель і для начинок: вареники, пиріжки із подрібненим кваском, цибулею, кропом виходять більш дієтичні. Із листя щавлю можна навіть робити повидло (найкраще з медом). Воно має приємну кислинку і незвичний зеленкуватий колір.Чи їстівний дикий щавель?
Дикий (його ще називають горобиним) щавель росте на полях і пасовищах. Він дрібніший за шпинатний щавель, який спеціально висаджують на городах, але має такий самий приємний кислуватий смак. У цій зеленині також є аскорбінова кислота, флавоноїди, білки, цукор, дубильні речовини, каротин, калій, кальцій, магній, залізо, вітаміни групи В.Зелень – джерело вітамінів
Будь-яка зеленина—кріп, петрушка, кінза, крес-салат, зелена цибуля, шпинат, щавель тощо містить майже всі поживні речовини, потрібні людині. Найважливіше, що це — джерело білка. Скажімо, у 500 грамах зеленини міститься добова норма білків для людини. Крім того, усі листові овочі мають у своєму складі дев'ять основних амінокислот, які засвоюються організмом значно легше, ніж з м'ясних продуктів. Урешті, у зеленині у великій кількості міститься клітковина, яка адсорбує та виводить з організму токсини.
Крім того, у зеленині міститься багато вітамінів, у тому числі Е, який нейтралізує дію канцерогенів — вихлопів автомобілів, тютюнового диму, смаженої та консервованої їжі. Тож для міських жителів вона конче потрібна. Це — потужний антиоксидант, що протидіє виникненню онкозахворювань, а ще омолоджує.
До речі, з точки зору роздільного харчування, зелень — єдина категорія продукту, яку можна суміщати з будь-якими іншими — білками, вуглеводами чи жирами. Тож її можна додавати майже до всіх страв, у тому числі дрібнити з фруктовими коктейлями, соками з м'якоттю, кефіром тощо.
Загалом, ще у давніх трактатах про здоров'я сказано: що більше зелені споживає людина, то вона здоровіша. Тому обов'язково вживайте якомога більше зелених паростків (кропу, петрушки, зеленої цибулі), їх можна вирощувати навіть удома, як і пророщувати зерна, а ще листових овочів (листя салату, порею тощо). Намагайтеся, щоб ваша тарілка буквально потопала в зеленині — таке харчування вважається раціональними і здоровим.
Крім того, у зеленині міститься багато вітамінів, у тому числі Е, який нейтралізує дію канцерогенів — вихлопів автомобілів, тютюнового диму, смаженої та консервованої їжі. Тож для міських жителів вона конче потрібна. Це — потужний антиоксидант, що протидіє виникненню онкозахворювань, а ще омолоджує.
До речі, з точки зору роздільного харчування, зелень — єдина категорія продукту, яку можна суміщати з будь-якими іншими — білками, вуглеводами чи жирами. Тож її можна додавати майже до всіх страв, у тому числі дрібнити з фруктовими коктейлями, соками з м'якоттю, кефіром тощо.
Загалом, ще у давніх трактатах про здоров'я сказано: що більше зелені споживає людина, то вона здоровіша. Тому обов'язково вживайте якомога більше зелених паростків (кропу, петрушки, зеленої цибулі), їх можна вирощувати навіть удома, як і пророщувати зерна, а ще листових овочів (листя салату, порею тощо). Намагайтеся, щоб ваша тарілка буквально потопала в зеленині — таке харчування вважається раціональними і здоровим.
Немає коментарів :
Дописати коментар