Підмор: корисні властивості, рецепти

Так співається в одній знайомій пісні. Однак народна медицина здавна використовує підмор (мертві бджоли, які не перезимували) як лікувальний засіб. Згідно зі старовинними рецептами, він сприяє стабілізації кров'яного тиску, лікуванню серцево-судинних недуг, захворювань нирок, радикуліту, артриту, простати, судин головного мозку тощо. Крім того, він показаний літнім людям для профілактики недоумства. Адже в тканинах тіла бджіл, у їхніх хітинових покровах міститься невелика кількість бджолиної отрути, гепаринів (перешкоджають зсіданню крові) та інших речовин, що позитивно діють на людський організм. Наведемо кілька рецептів.
  • Відвар підмору - 1 стол. ложку зашивають 0,5 л води, кип'ятять на повільному вогні протягом години, проціджу­ють через 2 шари марлі, зберігають у холодильнику. Приймають по 10 крапель натщесерце; за 5-10 днів дозу по­ступово збільшують до 2 стол. ложок на день.
  • Настоянка підмору - 1 стол. ложку потовченого під­мору заливають 1 склянкою горілки, настоюють 2 тижні, щоденно збовтуючи протягом 3-15 хв., фільтрують через 2 шари марлі. Приймають по 15-20 крапель 2-3 рази на день протягом 1-2 місяців. Людям похилого віку настоянка при­значається з розрахунку 1 крапля на рік життя в день про­тягом 6-12 місяців. Настоянка корисна при захворюваннях серцево-судинної системи, патології судин головного мозку, аденомі передміхурової залози.
  • Розпар бджіл - 15 г підмору заливають гарячою водою (але не кип'ятять!), настоюють 15 хвилин, отриману масу злегка віджимають. Застосовують шляхом накладання через потрійний шар марлі на ділянку запалення, покривають целофаном і закріплюють бинтом. Компрес утримують до охолодження. Застосовують при маститі, мастопатії, варикозному розширенні вен, панариції (гостре гнійне запалення тканин пальців).
  • Мазь - 1 столову ложку розтертих бджіл змішати з 200 мл гарячої рослинної олії, настояти, зберігати в холодиль­нику. Втирати в шкіру при болях у суглобах, м'язах, тромбофлебіті.

Немає коментарів :

Дописати коментар