Харчування після інсульту в домашніх умовах: правильна дієта

Інсульт - це досить серйозний діагноз, який здатний привести до значних ускладнень аж до втрати здатності нормально рухатися і навіть їсти. Тому перед тими, у кого стався розрив судини або закупорка артерії, постають дві ключові цілі: якісно відновитися і запобігти повторній проблемі з кровотоком. Харчування після інсульту, меню якого допоможе скласти кваліфікований лікар, грає одну з ключових ролей в досягненні вищезазначених завдань.

Важливість правильного харчування після інсульту

Оскільки безпосередньо сам інсульт пов'язаний з руйнівними процесами в кровоносних судинах, необхідно скласти такий раціон, який допоможе ушкодженим ділянкам відновитися. Якщо дозволити атеросклеротичній бляшки розвиватися, то не виключена повторна закупорка артерії або судини. Для того щоб рівень холестерину знизився необхідно не тільки приймати лікарські препарати, а й грамотно організувати після інсульту харчування.

Що варто знати про калорійність їжі після ішемічного інсульту

Важливо пам'ятати, що ішемічний інсульт, як правило, призводить до повної або часткової паралізації. Але навіть якщо все обійшлося без настільки сумних наслідків, хворий не в змозі вести активний спосіб життя через сильну слабкість в ногах. Це означає, що при використанні попереднього режиму харчування отримана кількість калорій не буде повністю витрачатися. Наслідком такого процесу стане зайва вага і погіршення кровотоку. Щоб уникнути подібного розвитку подій, харчування після інсульту вибудовується на основі дієти, яка виключає висококалорійну їжу, залишаючи при цьому різноманітним сам раціон. Варто знати і той факт, що харчуватися необхідно в перший же день після інсульту. Якщо цього не зробити, то слизова оболонка шлунково-кишкового тракту буде швидко атрофуватися, що може призвести до виникнення виразок. Ще одним негативним наслідком перебою харчування після інсульту є підвищена проникність стінки кишки для бактерій. У цьому випадку небезпека полягає в проникненні безпосередньо самих бактерій в кровотік, що здатне погіршити і без того важкий стан хворого.

Чому варто звернути увагу на стіл №10

Після інсульту харчування може бути різним і відмінності залежать від причин, при яких відбулася закупорка судин. Якщо звернути увагу на дані ВООЗ, то можна визначити оптимальні принципи організації дієти для людей, які перенесли інсульт. Мова йде про так званий стіл №10, який передбачає наступні дії:
  • зниження загальної калорійності їжі за рахунок вуглеводів і жирів, що мають тваринне походження; - збільшення в раціоні відсотка продуктів, які багаті магнієм і калієм;
  • обмеження споживання рідини і солі;
  • виключення з раціону речовин, що збуджують нервову систему (шоколад, спеції, кофеїн, алкоголь). 

Харчування після інсульту ішемічного типу має бути розраховане таким чином, щоб в якості джерела білка виступали риба, соя, молоко і сир. Також важливо подбати про збільшення частки рослинних жирів. Окремої уваги при організації дієти заслуговують морепродукти, оскільки їх вживання здатне не тільки запобігти утворенню атеросклеротичних бляшок в артеріях (причина ішемічного інсульту), але і прискорити процес розсмоктування вже наявних відкладень холестерину. Якщо розділити харчування після інсульту ішемічного типу на елементи, то виглядати денна дієта буде наступним чином:
  • білки 90 г;
  • жири 70 г;
  • вуглеводи 400 г;
  • рідина від 1,5 літра;
  • сіль не більше 6 г;
  • загальна калорійність при цьому складе 2500 ккал.

Правильна дієта сприяє не тільки відновленню після інсульту, а й запобігає новим випадкам закупорки артерій.

Які продукти повинні бути обов'язковими складовими раціону після інсульту

Крім необхідних обмежень у харчуванні, раціон людини, у якої за плечима інсульт, повинен бути збагачений конкретними продуктами, що відіграють важливу роль у процесі відновлення. У цю категорію потрапляють наступні елементи живлення:
  • зелений чай (нейтралізує наслідки інтоксикації, що є результатом активного використання лікарських препаратів);
  • ягоди: чорниця і журавлина (сильні антиоксиданти, здатні зруйнувати атеросклеротичні бляшки і звільнити організм від вільних радикалів);
  • чиста вода (після інсульту харчування обов'язково має включати значну кількість води, яка прискорює обмін речовин і розріджує кров);
  • овочі: буряк, капуста та шпинат (прискорюють біохімічні процеси і сприятливо діють на мозок);
  • хліб з висівками (цінний, оскільки є джерелом вітаміну B6, який активізує діяльність мозку і знижує ризик повторного інсульту);
  • напівв’язкі або розсипчасті каші;
  • перші страви: борщ, супи, борщі;
  • нежирна запечена або відварна риба: тріска, навага, окунь, щука, короп, судак;
  • яйця;
  • молочні продукти і безпосередньо саме молоко.

Головне, розуміти, що дієта - це інструмент відновлення колишнього стану. Іншими словами, якщо харчування хворого після інсульту буде організовано грамотно, то є всі шанси прожити ще довге повноцінне життя.

Продукти, вживання яких заборонено

Для того щоб їжа не стала причиною руйнівних процесів після закупорки артерій або судин, необхідно виключити деякі продукти з щоденного раціону:
  • маринади;
  • квашені овочі;
  • гриби;
  • бобові культури;
  • макаронні вироби;
  • здоба;
  • газована вода;
  • соуси, які були приготовлені на бульйоні;
  • консерви;
  • кава;
  • шоколад;
  • гостре (заборонено по причині вмісту натрію, що збільшує рівень холестерину і цукру в крові); 
  • копчене;
  • солоне;
  • мучні вироби;
  • смажене;
  • жирне;
  • солодке.

Харчування після інсульту в домашніх умовах рекомендує повністю відмовитися від солі в перші місяці відновлення. Тільки коли стан хворого помітно покращиться можна використовувати її в невеликих кількостях. Заборона на використання солі пояснюється тим фактом, що вона притягує в кровоносні судини рідину з навколишніх тканин. Наслідком такого процесу є збільшене артеріальний тиск.

Питний режим

Харчування після інсульту повинне включати постійне вживання рідини. До цього пункту дієти варто поставитися максимально серйозно, оскільки зневоднення здатне привести до підвищення тиску, яке, в свою чергу, може стати причиною ще одного, причому більш важчого інсульту. Керуватися в розрахунку кількості рідини можна за таким принципом: обсяг спожитої чистої води повинен бути в два рази більше від решти рідини, яка надходить в організм протягом доби. В середньому хворий повинен випивати 2 літри води за день.

Як організувати харчування особливо важких пацієнтів

Нерідкісні випадки, коли у літніх людей, які перенесли ішемічний інсульт, розвиваються супутні захворювання. Їх також важливо врахувати при складанні дієти, інакше можливі серйозні ускладнення. Це можуть бути такі хвороби, як цукровий діабет, захворювання печінки, гіпертонія і шлунково-кишкові кровотечі. Тому рекомендації лікаря в такій ситуації повинні бути строго враховані. Також в певних випадках, після важкого ішемічного інсульту, у хворого порушується здатність пережовувати і ковтати їжу. Звичайна дієта тут не буде актуальною. Живлення головного мозку після інсульту в цьому випадку має на увазі використання зонда і спеціальних сумішей (їх можна придбати в аптеці). Лише тоді, коли хоча б частково відновиться жувальний рефлекс, хворого можна починати годувати рідкими або подрібненими на блендері продуктами у вигляді пюре. Іншими словами, це має бути їжа, яка не потребує зусиль для пережовування (нежирний сир, відварні і тушковані овочі та ін.). Варто врахувати, що після важкого інсульту хворий не зможе їсти великі порції їжі або неперетерті її шматочки. Тому за ним повинен хтось доглядати, виконуючи годування з ложечки і без поспіху.

Приклад меню

Для того щоб більш ясно уявити харчування після інсульту в домашніх умовах, варто розглянути конкретний приклад. Денне меню може виглядати наступним чином:
  • сніданок: трохи білого хліба і тепле молоко з медом.
  • другий сніданок: чорний хліб, зелений салат і слабкий чай.
  • обід: овочевий суп з пісним яловичим м'ясом, картопляне пюре, салат з фруктовим, лимонним соком і медом.
  • вечеря: трохи чорного хліба з маслом, кропом або нарізаною зеленню і кефір.

Підсумки

Як можна помітити, після інсульту харчування відіграє одну з важливих ролей в процесі відновлення. Головне, підійти до питання створення меню грунтовно і строго дотримуватися вказівок, отриманих від лікаря. Від точності і грамотності дій безпосередньо залежить кількість днів, які зможе прожити хворий.

Немає коментарів :

Дописати коментар