Цю рослину використовують не тільки для озеленення, а й для виготовлення ефективного засобу проти імпотенції та стенокардії.
Для цього збирають надземну частину рослини та насіння. Оскільки красоля швидко відростає, траву можна збирати 2-3 рази за період вегетації, зрізаючи вкриті листям квітучі стебла. Сушать їх, розстеливши тонким шаром, під укриттям на відкритому повітрі. Плоди збирають у міру їх достигання і досушують на повітрі чи у сушарках при температурі 40 градусів, після чого вилущують насіння.
Відомо також, що одна зі складових частин ефірної олії красолі — тропеолін — поліпшує венозний кровообіг. Це ефективний засіб і для хворих на стенокардію: напад може зняти через 2-3 хвилини після вживання 5 — 10 крапель тропеоліну. Бензилгірчична олія, виділена з рослини, має цитотоксичні властивості.
Як виглядає красоля і як її заготовляти
Інколи красолю, що рясно цвіте з червня й аж до приморозків, називають капуцином — за гостроверху форму квітки, яка нагадує каптур католицького монаха, або ж жартівливо кажуть на неї "кардинальський салат".
Цю декоративну рослину використовують не тільки в садових композиціях, на клумбах, для озеленення альтанок, створення огорож. Красолю широко застосують для лікування та в кулінарії. Для цього збирають надземну частину рослини та насіння. Оскільки красоля швидко відростає, траву можна збирати 2-3 рази за період вегетації, зрізаючи вкриті листям квітучі стебла. Сушать їх, розстеливши тонким шаром, під укриттям на відкритому повітрі. Плоди збирають у міру їх достигання і досушують на повітрі чи у сушарках при температурі 40 градусів, після чого вилущують насіння.
Види красолі
Зазвичай розводять два види красолі: кучеряву і кущову. Обидва вони їстівні й однаково цілющі. Основна речовина, що перетворює красолю то на пікантні прянощі, то на ліки, — це бензилгірчична ефірна олія, яка має антибактеріальну і протигрибкову дію. Тому на батьківщині цієї рослини, у Перу, свіже листя здавна використовують не тільки у стравах, а й для обробки ран, особливо інфікованих.Відомо також, що одна зі складових частин ефірної олії красолі — тропеолін — поліпшує венозний кровообіг. Це ефективний засіб і для хворих на стенокардію: напад може зняти через 2-3 хвилини після вживання 5 — 10 крапель тропеоліну. Бензилгірчична олія, виділена з рослини, має цитотоксичні властивості.
Красоля: лікувальні властивості
- Протягом сторіч насіння красолі, зібране у вересні, використовували як засіб для лікування імпотенції. Насіння розтерти на порошок, потім чайну ложку залити склянкою окропу, обгорнути, настоювати протягом 2 годин. Випити за два рази.
- У народній медицині настій надземної частини рослини призначають внутрішньо при лікуванні анемії, атеросклерозу, порушення обміну речовин, гіпертонії, цинги, бронхітів і сечокам'яної хвороби. Допомагає він і при різних висипах на шкірі. Підсолоджений медом настій трави красолі використовують для полоскання ротової порожнини при дитячій молочниці (пліснявці), а листя рослини — для приготування вітамінного салату.
- Настій трави. 20 г сировини на 200 мл окропу й нагрівають на киплячій водяній бані протягом 5 хвилин, настоюють півгодини, проціджують, відтискають, доводять теплою кип'яченою водою до початкового об'єму. Вживають по 3 столові ложки тричі на день.
- Сік свіжих листочків. По 10-20 г на день при хронічному бронхіті. Корисний при свербежу голови й корості, а також як засіб проти випадання волосся — слід його втирати у шкіру голови.
- Рецепт лосьйону для волосся. По 100 г свіжого листя красолі та листя кропиви залити 0,5 л 40% спирту, настояти 15 днів, збовтуючи, і процідити. Настоянку втирати в шкіру голови через день. Обережно використовувати, зважати на очі.
- Сік використовують для лікування запалення сечовивідних шляхів (пієлонефритів), гострих і хронічних циститів і неспецифічних уретритів. Призначають його по 1 десертній ложці тричі надень.
- Насіння. Потовчене з цукром насіння вживають по 1-2 г 3-5 разів на день при гострих і
Кардинальський салат - При інфекції сечовивідних шляхів у дітей: потовчене листя красолі великої змішати з чайною ложкою лимонного соку і чайною ложкою оливкової олії. Відразу дати з'їсти дитині. Так робити щодня між обідом і вечерею протягом двох тижнів.
- З красолі роблять лікувальний салат. Квітки і листя змішати із зеленою цибулею (1:1), заправити сметаною чи олією. Або свіже листя залити окропом, прокип'ятити 3 хвилини, відцідити. Такий салат має протицинготні властивості.
- Надзвичайно популярна красоля у Франції. Ще в давні часи французькі ченці високо цінували її, вважаючи джерелом молодості та здоров'я. З красолею робили кардинальський салат, зберігаючи його рецепт у глибокій таємниці. Французи першими почали використовувати цю рослину з лікувальною і кулінарною метою. І в наш час французи додають квітки красолі у страви для надання їм більшої пікантності.
- Рецепт кардинальського салату. Молоде листя промити, дрібно посікти на тарілці (щоб уникнути втрати соку), додати декілька крапель лимонного соку, кріп, дрібно порізаний болгарський перець, вимішати, заправити сметаною і прикрасити квітками.
- Великі недостиглі зелені насінини красолини, які за формою нагодують зморщений горіх, варять в оцті та вживають як приправу до м'яса, замість каперсів.
- З сухого листя красолі роблять чудовий чай. Беруть 1 столову ложку сировини на 250 мл окропу, настоюють 15 хвилин і п'ють ковтками.
Немає коментарів :
Дописати коментар