Улюблені
баклажани... Багато хто з нетерпінням чекають літа, щоб поласувати цими
чудовими плодами. Велика кількість страв, які можна приготувати з цим чудовим овочем, просто
приголомшлива: і тушковані, парові, у
вигляді закуски та ікри. В будь-якому вигляді вони зберігають незабутній смак.
Сьогодні ми докладніше розглянемо, яка шкоду і користь від баклажанів для
організму. Виходячи з цього, можна зробити висновок, наскільки часто можна
вживати їх у їжу. Баклажан - це абсолютно унікальний овоч, що володіє не тільки
характерним фіолетовим кольором і довгастою формою, але і безліччю корисних
мікроелементів, про які ми сьогодні поговоримо.
Як вибрати баклажани
Шкода і користь
баклажанів в першу чергу залежать від якості самих плодів. Ці овочі бувають
різних видів, тому забарвлення і форма не завжди бувають достовірними
показниками. Є круглі і довгасті, білі та зелені види. Але найчастіше у нас на
ринку зустрічаються звичайні довгасті фіолетові овочі. Обов'язково зверніть
увагу на колір. Свіжий молодий баклажан темний, сухий і блискучий. При цьому
чим молодший овоч, тим він темніший. Тому світлі, сірі, бурі баклажани купувати
не варто - вони, швидше за все, будуть переспілими. Не забудьте ретельно
обмацати плід: через темну поверхню можна легко пропустити підгнилі місця. Як
вже говорилося, шкода і користь баклажанів залежать від того, наскільки овочі
свіжі. Злежані вони себе зарекомендували не найкращим чином, тому купуйте
стільки, скільки плануєте вжити в їжу відразу. Потім краще прикупити свіжі.
Що входить до складу баклажанів
Давайте
подивимося, що ваш організм отримує, коли ви їсте баклажан. Це на диво смачний
і корисний овоч сімейства пасльонових, тому влітку потрібно готувати його
якомога частіше, якщо немає протипоказань. Шкода і користь баклажанів залежать
і від того, як їх приготувати, але про це ми поговоримо трохи пізніше. Стиглі
овочі містять клітковину і органічні кислоти, пектин. Крім того, вони багаті
різними вітамінами. Це в першу чергу вітаміни А, Р, С, вся група В. Але цим
набір не обмежується. Баклажан містить різноманітні дубильні речовини,
натуральні цукри, білки і жири. У баклажанах присутні кальцій і магній, калій і
фосфор, натрій і залізо, марганець і мідь, а також цинк, алюміній і кобальт.
Така приголомшлива різноманітність мікроелементів і вітамінів і обумовлює ту
популярність, яку мають баклажани. Користь і шкода для здоров'я визначається
досить легко: якщо у вас немає серйозних протипоказань, значить, цей овоч
обов'язково потрібно вживати в їжу регулярно. Це дозволить не тільки забезпечити
організм необхідними поживними елементами, але і нормалізувати обмін речовин.
Користь синіх овочів
Ми вже
розглянули, чим багаті баклажани. Користь і шкода для організму пояснюються
наявністю біологічно активних речовин, причому тільки у виняткових випадках
вони здатні нашкодити. У нормі вони приносять користь усім органам і системам
організму. Саме баклажани м'яко регулюють рівень холестерину в крові. Завдяки
цій властивості вони перешкоджають розвитку атеросклерозу, а значить,
сприятливо позначаються на діяльності серцево-судинної системи. Здоров'я судин
- це тривалість нашого життя, так що не можна не використати шанс продовжити їх
молодість. Баклажан вкрай корисний при захворюваннях нирок і сечовивідних
шляхів. Це відбувається за рахунок того, що овочі мають м'який сечогінний
ефект. Крім того, баклажан має незначний проносний ефект, тобто сприяє очищенню
кишечника і жовчовивідних шляхів. Вживання цього продукту в їжу сприятливо
позначається на роботі печінки, тому якщо з цим важливим органом не все гаразд,
то варто вживати баклажан щодня. При цьому їсти багато овочів зовсім
необов'язково - достатньо всього 1 столової ложки тушкованого продукту в день.
Червоний кістковий мозок, імунітет і баклажан
Дивно, але
воістину безмежні властивості баклажанів. Користь і шкода цього продукту
залежать, в першу чергу, від способу приготування, але при правильному вживанні
фіолетові овочі украй корисні для кісткового мозку і селезінки. Вони досить
швидко нормалізують процеси кровотворення і склад крові. Щоденне вживання
баклажанів сприяє підвищенню гемоглобіну і утворенню червоних кров'яних тілець.
Якщо у вас анемія, то баклажан - це те, що лікар прописав.
Баклажани для схуднення
Дійсно, якщо ви
плануєте тривалу дієту, то обов'язково включіть в неї ці чудові овочі. Вони
низькокалорійні і дуже поживні, а значить, ви швидко насититеся, а рука не буде
тягнутися за добавкою. Єдиний виняток - смажені баклажани. Користь і шкода цієї
страви очевидні: сам овоч - це джерело корисних речовин і мікроелементів, але,
просочений маслом, він перетворюється на повну протилежність. Якщо ви не в
силах відмовитися від такого способу приготування синіх овочів, то перед
смаженням наріжте їх шматочками і посоліть. Приблизно через 30 хвилин можна
приступати до обсмажування. Є й інший спосіб: перед приготуванням покладіть
шматочки на 10 хвилин у холодну воду - так вони теж вберуть менше масла. Не
забувайте користуватися одноразовим паперовим рушником, який вбере зайвий жир.
Але все ж такий спосіб приготування не можна назвати найкориснішим, тому
давайте поговоримо про те, як ще можна приготувати цей овоч.
Як правильно їх готувати
Найкорисніше
вживати баклажан в запеченому або тушкованому вигляді. Запечений у духовці з
томатним соусом і спеціями, він з успіхом замінить смажений на сковороді. Навіть
улюблену всіма баклажанну ікру можна приготувати без масла, просто протушкувавши
овочі на повільному вогні. Вийде не менш смачно і дуже корисно для здоров'я.
Відмінна і яскрава закуска виходить з баклажанів на грилі. Баклажан можна
солити і сушити, маринувати. Існує навіть варення з баклажанів з легкою
кислинкою і гірчинкою.
Показання до вживання баклажанів
Баклажан можна
вживати практично всім. Його рекомендують здоровим і хворим, вагітним жінкам і
літнім людям. А от дітям до 3 років давати його не слід. У баклажані міститься
соланін, і незважаючи на те, що його попередньо вимочують, невелика кількість
може зберегтися в овочі. Крім того, баклажан містить багато клітковини, яка
важко перетравлюється і дуже мало калорій. А дітям потрібні саме калорії і
енергія. Тому цей овоч більше підходить для схуднення або як гарніри і закусок,
ніж в якості повноцінної страви.
Рецепти народної медицини
Як і багато інших
дарів природи, використовують цей овоч не тільки для їжі. Для лікування деяких
недуг застосовується шкірка баклажана. Користь і шкода цього продукту під
питанням у прихильників офіційної медицини, проте народні лікарі стверджують,
що з його допомогою можна позбутися від гіпертонії. Для цього шкірку потрібно
подрібнити в кавомолці і приймати по чайній ложці перед сном. Хочете кинути
курити? І тут допоможе баклажан. Нікотинова кислота, що міститься в плодах допоможе
побороти дискомфорт, причому без шкоди для здоров'я.
Протипоказання
З обережністю
потрібно вживати баклажан людям з різними захворюваннями шлунково-кишкового
тракту. Клітковина, якою багаті баклажани, може викликати загострення гастриту,
розлади кишечника, загострення виразкової хвороби. При захворюваннях печінки і
жовчного міхура теж слід порадитися з лікарем або вживати овоч потроху,
прислухаючись до своїх відчуттів. Потрібно пам'ятати про те, що будь-яке
протипоказання відносне, і навіть якщо за медичними мірками ви абсолютно
здорові, але після вживання цього продукту відчуваєте дискомфорт, то слід
проконсультуватися з лікарем або повністю відмовитися від вживання баклажанів.
Підіб'ємо підсумки
Баклажан - овоч
надзвичайно корисний. Навчіться правильно його готувати. В першу чергу
перестаньте смажити його на маслі - і отримаєте приголомшливий за своїми
властивостями продукт. Він не тільки постачає ваш організм корисними
мікроелементами, але й паралельно лікує і приводить в порядок обмін речовин,
роботу внутрішніх органів. Крім того, цей овоч досить дешевий, особливо в
сезон. Цілком можна бачити його на своєму столі кожного дня.
Немає коментарів :
Дописати коментар