У народі про
нього кажуть, що він «оздоровлює кров». Березовий сік містить цукор, оксид
кальцію, яблучну кислоту, дубильні речовнини і, звичайно, прохолодну весняну
свіжість. З нього здавна готували чудові напої та квас, які зберігають свою
свіжість протягом року.
Березовий сік п’ють
для очищення організму, при шкірних хворобах, різних формах екземи, лишаю, висипах,
при пологовій гарячці та недугах з високою температурою; застосовують при
венеричних хворобах і подагрі, артритах, ревматизмі, цинзі. Завдяки вмісту легкозасвоюваних цукрів і
багатьох мікроелементів, він має загальнозміцнюючу дію, підвищує опірність
організму та сприяє загоєнню в’ялогранулюючих виразок, полегшує подагричний
біль, має сечогінну дію.
Його рекомендують
пити при запальних процесах у суглобах, для зміцнення організму після зимових
застуд, поранень та травм. Це незамінний відхаркувальний засіб. Його вживають
при сечокам'яній хворобі (по склянці 3-6 разів на день свіжим – він руйнує
камені і виводить їх з організму разом із сечею). Зовнішньо застосовують при
псоріазі, корості, екземі і для вмивання при вуграх. Соком миють голову
і обличчя. Він покращує тонус шкіри, усуває лупу і сприяє росту волосся. Сік
використовується для лікування бронхітів, туберкульозу та інших хвороб легенів,
а також судин, при атеросклерозі, як загальнозміцнювальний засіб. П’ють березовий сік 2-3 рази на день
по 200 мл.
У березні-квітні беруть у березових гаях сік. Додають до нього
вощину, смажений горох або гарячий житній хліб. Настоюють 1,5-2 тижні.
Розливають у пляшки, зберігають у підвалах.
На основі березового соку травники готують вино «Березовик».
На 12 л березового соку беруть 3-3,5 кг цукру, розмішують і варять у каструлі,
доки не википить третя частина рідини. Весь час знімають піну. Відфільтровують,
остуджують до температури парного молока, додають 4 ложки густих дріжджів і
1-1,2 л горілки. Нарізають кружальцями 4 лимони (без насіння) і кладуть у
діжку. Діжку соком наповнюють не доверху. Після бродіння в теплому місці (10-12
годин) переносять напій у льох на лід і тримають там 7 тижнів. Після цього ще
раз його фільтрують, розливають у фляшки, обсмолюють корки. Зберігають у
горизонтальному положенні.
Немає коментарів :
Дописати коментар