Старі люди казали, що навесні слід збирати медунку, мовляв, це надзвичайно корисна, справді цілюща рослина. Вони робили з медунки чай і пили в негоду чи тоді, коли хворіли.
Медунка вкривається безліччю дрібних квіточок, що формою скидаються на дзвіночки. Цікава відмінність цієї рослини від безлічі інших: на одній стеблині можуть бути квіти різного відтінку, зокрема яскраво-рожевого, фіолетового, пурпурового, бузкового, блідо-блакитного, волошково-синього. А ще можна спостерігати рідкісне серед квіткових рослин явище зміни забарвлення віночка у процесі цвітіння. Спершу з'являються рожеві квіточки, а під кінець цвітіння стають синіми.
Настій медунки має приємний, м'який смак, тому його можна пити як звичайний чай. Але не рекомендовано вживати препарати з медунки на голодний шлунок, бо не може спричинити нудоту. Крім того, ці ліки протипоказані при кишковій атонії та хронічних закрепах.
В Англії медунку спеціально розводять як цінну салатну рослину. Її застосовують у традиційній медицині Австрії, Британії, Німеччини — там вона входить до складу відхаркувальних препаратів. В Україні, а ще у Болгарії, Франції, Німеччині й Польщі її застосовують у народній медицині.
Медунка вкривається безліччю дрібних квіточок, що формою скидаються на дзвіночки. Цікава відмінність цієї рослини від безлічі інших: на одній стеблині можуть бути квіти різного відтінку, зокрема яскраво-рожевого, фіолетового, пурпурового, бузкового, блідо-блакитного, волошково-синього. А ще можна спостерігати рідкісне серед квіткових рослин явище зміни забарвлення віночка у процесі цвітіння. Спершу з'являються рожеві квіточки, а під кінець цвітіння стають синіми.
Після відцвітання виростає розетка прикореневого листя на довгих черешках, загострених і подовжених, які виглядом та формою нагадують воловий язик (це одна з багатьох назв рослини). Наукова назва pulmonaria походить від латинського pulmo, що означає "легеня", це пов'язано з ефективним застосуванням медунки при лікуванні легеневих хвороб.
Українська ж назва рослини, що використовується в науковій літературі - "медунка". Це пов'язано з її медоносними властивостями. У квітках медунки всіх видів (а на території України росте п'ять видів цього роду) міститься багато нектару, до того ж вона один з найбільш поширених весняних медоносів. Нектаропродуктивність цих дивовижних рослин сягає 100 кілограмів меду з гектара. Якщо висмикнути віночок квітки й пожувати його нижню частину, відчуєте солодкий, медовий смак.
Українська ж назва рослини, що використовується в науковій літературі - "медунка". Це пов'язано з її медоносними властивостями. У квітках медунки всіх видів (а на території України росте п'ять видів цього роду) міститься багато нектару, до того ж вона один з найбільш поширених весняних медоносів. Нектаропродуктивність цих дивовижних рослин сягає 100 кілограмів меду з гектара. Якщо висмикнути віночок квітки й пожувати його нижню частину, відчуєте солодкий, медовий смак.
Користь для здоров’я
Медунку здавна використовують як лікарську рослину — йдеться про її надземну частину. Використовують медунку як допоміжний засіб при лікуванні легеневих хвороб. А загалом рослина має протизапальну, відхаркувальну, в'яжучу, сечогінну, проносну, кровотворну, метаболічну, протиканцерогенну дію, регулює діяльність залоз внутрішньої секреції.Настій та витяжки з медунки корисно діють на слизові оболонки дихальних шляхів, на туберкульозне вогнище, зменшуючи запалення і підвищуючи опірність організму, такі ліки полегшують розрідження виділень у верхніх дихальних шляхах. Препарати з медунки застосовують як дієвий засіб проти застуд, вони ефективні при захворюванні легень, коли є катар горла і бронхів, утруднене відхаркування, хрипота, сухий кашель.
Приготування ліків
Для приготування настою слід залити дві столові ложки подрібненої сировини 400 мілілітрами окропу, настоювати годину, тоді процідити. Випивати по третині - половині склянки 3-4 рази на день після їди.Настій медунки має приємний, м'який смак, тому його можна пити як звичайний чай. Але не рекомендовано вживати препарати з медунки на голодний шлунок, бо не може спричинити нудоту. Крім того, ці ліки протипоказані при кишковій атонії та хронічних закрепах.
Застосовують цю травичку і зовнішньо, зокрема, при кровотечах або як засіб для загоювання ран. Для цього можна прикладати до рани розім'яте листя рослини або посипати порошком із сухої медунки. За такі властивості рослину називають ще йод-травою. До речі, завдяки вмісту йоду та алкалоїдів, траву медунки лікарської (зібрану під час цвітіння) успішно використовують для лікування гіпотиреозу. Для приготування настою слід залити дві столові ложки подрібненої сировини 200 мілілітрами окропу, настояти годину, процідити. Вживати по третині склянки тричі на день після їди.
А ще щойно зібрану траву рослини корисно споживати у салаті, особливо при гіпофункції щитоподібної залози. Завдяки великому вмісту вітамінів і ніжному смаку свіжих прикореневих листків можна приготувати корисні й смачні салати, а також додавати рослину до варених страв.В Англії медунку спеціально розводять як цінну салатну рослину. Її застосовують у традиційній медицині Австрії, Британії, Німеччини — там вона входить до складу відхаркувальних препаратів. В Україні, а ще у Болгарії, Франції, Німеччині й Польщі її застосовують у народній медицині.
Немає коментарів :
Дописати коментар