Пару грамів тернівки щодня — на здоров'я

Тернову настоянку пють як ліки по десертній ложці.
Чи не останнім з осінніх плодів — дозріває терен. Перші приморозки цим ягодам тільки додають вітамінів.
Ягоди терену — природне джерело ретинолу (вітаміну А), пектинів, яблучної кислоти (3,3%), вітаміну С, цукрів, глікозидів, пігментів і мінеральних солей. Найкраще сік терену зберігається у спиртових настоянках, які корисно пити при розладах шлунково-кишкового тракту, неспецифічних виразкових колітах, дизентерії, харчових отруєннях, кандидозах тощо. Наприклад, тернівка (настоянка на горілці) — перевірений лікувальний напій при кишкових інфекціях. Для приготування лікарських препаратів з терену використовують майже всі частини рослини, за винятком деревини: квітки, плоди, листки, кору та корені.

Як приготувати тернівку

Всипте в літровий слоїк (до половини) помиті і просушені на рушнику плоди терену, залийте горілкою (а ще краще — 50-градусним самогоном), настоюйте місяць. Тернівка має неповторний трояндово-сливовий смак, однак споживати її слід помалу: для дорослої здорової людини — десертна ложка двічі на день натще, але якщо секреція шлунка підвищена, краще після їди.

Тернова олія: лікувальні властивості 

Це олійна витяжка з тернових ягід. Її також можна приготувати власноруч. Ягоди покласти в пляшку темного кольору, залити вже не горілкою, а гарячою олією (оливковою, кукурудзяною або соняшниковою), витримати тиждень у прохолодному, захищеному від світла місця. Олійний розчин набуде яскравого пурпурового кольору. А речовини, які з ягід переходять до олії й добре в ній зберігаються, дуже корисні для шлунково-кишкового тракту й організму загалом.
Проте при деяких хворобах, як-от гостре запалення підшлункової залози, вживати тернову олію протипоказано.

Немає коментарів :

Дописати коментар