Тваринні продукти, які містять білок постачають основну їх частину у наш організм. Саме в них є всі потрібні для нормальної життєдіяльності тканин амінокислоти.
Продукти, які містять білок
Основне джерело тваринного білка — м'ясо риби, птиці або тварин (яловичина, свинина, баранина).
Молочні продукти та яйця містять білки високої цінності. Вони дуже легко засвоюються і містять всі потрібні організму амінокислоти. Згадаймо, усі ссавці, і, звичайно ж, людина, вигодовуються саме на молоці, адже в ньому є все, що потрібно організму, який росте.Бобові, крупи, горіхи і гриби — джерела рослинного білка.
Білки рослинного походження значно програють тваринним, бо засвоюються організмом на 50-60 відсотків. Для людини білок м'яса, молока, яєць біологічно більш цінний, оскільки його амінокислотний склад ближчий до амінокислотного складу органів і тканин людини. Однак не можна виключати зі свого раціону рослинні білки, у яких теж є потрібний набір амінокислот, але в іншому співвідношенні. А саме рослинних білків у нашому раціоні дуже часто не вистачає.
Потрібно поєднувати тваринні та рослинні білки в повсякденному раціоні. Встановлено, що засвоюваність білків у цьому разі сильно збільшується, найкращий варіант — 50 на 50%. Так, наприклад, комбінуючи молокопродукти й ті чи інші бобові та крупи, можна досягти майже повного засвоювання білків.
М'ясо, рибу та птицю наш організм засвоює по-різному, бо ці продукти мають різну біологічну цінність. Її можна збільшувати, роблячи з таких продуктів фарш, але навіть у цьому варіанті не відбувається повного 100% засвоєння повноцінних білків. Гранична біологічна цінність тваринних білків становить 70-80%.
Білок, що ми отримуємо з їжею, практично повністю використовується для будівництва нових клітин і для відновних процесів в організмі. Він не перетвориться на жир, на відміну від вуглеводів, тому людина, яка споживає багато білка, збільшивши його частку в раціоні завдяки жирам і вуглеводам, ніколи не погладшає.Якщо вживати норму білка за день, то зовсім не виникне бажання з'їсти щось солоденьке. Білок перешкоджає різкому підвищенню і падінню рівня цукру та інсуліну в крові, тому в такий спосіб можна легко позбутися вуглеводної залежності, якщо виймаєте.
Найкращі джерела корисного білка:
- мигдаль і волоські горіхи
- квасоля і боби
- червона риба
- яйця
- курка
- м'ясо кролика
- пісна яловичина
- вівсянка
- спаржа.
Норма білка для організму
Для нормального функціонування організму, за рекомендаціями ВООЗ, потрібно від 56 до 117 грамів білка на добу для чоловіків і від 56 до 87 грамів — для жінок, по 20 — 25 г за один раз — більше не засвоюється.
Людині потрібно приблизно 1 г білка на 1 кілограм ваги на день. Між їдою має бути інтервал приблизно 4 години. При складанні свого раціону краще поєднувати різні джерела протеїну.Наприклад: у 100 грамах гречаної каші є 12,5 грама білка, а у 100 грамах нежирної яловичини — 25 г. Квасоля і горох — рекордсмени за вмістом білків серед рослинних продуктів, у них до 23 грамів білка у 100 грамах. У 100 г печериць - 4,3 г білка, у 100 г вареної курки — 25 г, у 100 гр арахісу - 26,3 г, у 100 г соняшникового насіння – 20 г білка.
Немає коментарів :
Дописати коментар