Коли і як збирати лікарські трави

Насамперед: збирати лікарські трави може тільки той, хто знає пра­вила їх збору і вигляд рослини не за малюнком, а за ботанічними озна­ками, тому зможе її відрізнити від близьких видів, котрі не варто заго­товляти через низьку біологічну цінність.
Ви повинні твердо знати, яка час­тина рослини вам потрібна, яким чином її заготовляти, у які терміни вегетації і навіть у який час доби. За­готовляють рослину тоді, коли вона містить найбільшу кількість біо­логічно активних речовин, від яких залежить її лікувальна дія.
У різних рослин це буває в різні фази розвитку і залежить від погодних, ґрунтових умов, календарного терміну збору і навіть часу доби. Так, ягоди і яблука, зібрані до сходу со­нця, будуть солодшими, ніж зіб­рані ввечері. Ефірні олії накопичу­ють більше рослини південних схи­лів, а показник вмісту інуліну в ко­ренях кульбаби і лопуха, наприклад, буде значно вищим восени, ніж навесні.

Особливості збору лікарської сировини

Після збору коріння струшують від землі, складають у кошики і проми­вають холодною проточною водою. Потім розкладають на підстилках, остаточно очищають від стебел, дрібних коренів, якщо це потрібно, велике коріння розрізають і досушу­ють. Деякі корені (аїр, алтей, солод­ка) перед сушінням очищають від кори.
Траву (надземну частину) збира­ють зазвичай на початку цвітіння. Зрізують її на рівні нижнього листя, але ні в якому разі не висмикують руками, оскільки це забруднює си­ровину і веде до знищення запасів. Для особистих потреб слід збирати стільки, скільки вам треба на рік, тому що сировина має свій термін зберігання.
Краще трави сушити, підвісивши їх під навісом. Якщо заготовляти си­ровину для аптек, варто її здати відразу після збору, щоб сушити в механізованих сушарках з дотри­манням температурного режиму та гігієнічних норм.
Квітки і суцвіття збирають вручну залежно від строків цвітіння кожно­го виду, але переважно на початку цвітіння, щоб квітки або суцвіття не зів'яли і не розпалися на окремі елементи. Цілими суцвіттями бе­руть ромашку, календулу, пижмо; квітками збирають алтей, коров'як липу; у троянди беруть тільки пелю­стки.
Листя багатьох рослин починають збирати тоді, коли вони досягають нормальних розмірів. Збирають все літо до початку відмирання, по­жовтіння.
Найкращою сировиною все ж є листочки, зібрані на початку цвітін­ня. Є винятки з цього правила: лис­тя мати-й-мачухи з'являється після цвітіння, листя травневої конвалії беруть у період бутонізації, а листя брусниці відразу з-під снігу або пізно восени після плодоношення (зібрані в інший час, вони швидко чорніють і втрачають лікувальну цінність). Листя бобівника збирають з другої половини червня по сер­пень, коли в ньому найбільше гір­коти.
Насіння збирають тільки дозріле, ціле, не пошкоджене комахами. Плоди соковитих ягід потрібно зби­рати рано-вранці, оскільки зібрані вдень, у сильну спеку, вони швидко псуються.
Плоди шипшини збира­ють з чашолистками за кілька днів до повного дозрівання, коли вони ще тверді; чашолистки видаляють після сушіння.
Бруньки збирають до початку соко­руху, коли луски, що їх вкривають, ще не розійшлися. Сушать їх у прохолод­ному, провітрюваному приміщенні.
Кору заготовляють тільки з моло­дих гілок, до 3-4 років, з діамет­ром стовбура не більш ніж 10 см під час початку весняного сокоруху, то­бто зазвичай у квітні-травні. У цей період кора містить найбільше біо­логічно активних речовин і легко відшаровується.
Стовбур попередньо очищають від наростів, лишайників, потім ножем роблять поперечний напівкільцевий надріз (кільцевий нищить дерево), паралельно йому роблять такий же надріз на відстані 25 см і з'єднують їх поздовжніми над­різами. Кору знімають тільки з біч­них гілок і захоплюють зрізом не більш як 1/3 кола. А краще знімати її із зрубаних гілок на вирубках задля охорони рослин, бо оголені гілки на цілих деревах легше піддаються зараженню патогенними грибами.

Як сушити лікарські трави

Сушити сировину потрібно за тако­го температурного режиму, що спри­яє збереженню активних речовин. Здебільшого температура нагрівання не повинна перевищувати 60°.
Сировину, що містить глікозиди серцевої групи (адоніс, травнева конвалія, жо­втушник), потрібно сушити при тем­пературі 55°, аскорбінову кислоту — при температурі 80-90°, алкалоїд­ну сировину — при 40-50°, а сиро­вину, що містить ефірну олію, — при 30-35°, розкладаючи тонким ша­ром. Завдяки такому сушінню від­бувається процес утворення ефір­них олій, і у висушеній сировині їх може бути більше, ніж у свіжій.
При вищій температурі ефірні олії випаровуються, бо мають низьку те­мпературу випаровування. З цієї ж причини ароматні трави і коріння кип'ятити не слід, а тільки заварити, закрити кришкою і настояти. Примі­щення для сушіння сировини має бути провітрюваним, рослини кла­дуть шаром 3-5 см. Листя мати-й-мачухи, подорожника, трифолі розкладають поодинці. Трави мож­на сушити підвішеними.
Щоб коріння і кореневища виси­хали рівномірно, їх слід розрізати на рівні частини. Сушіння вважає­ться закінченим, якщо рослини до­бре ламаються, а ягоди, стиснуті в руці, не злипаються, не бруднять рук, а в розціпленій руці розсипа­ються. Вихід готової сухої сирови­ни у різних рослин неоднаковий: чим вища вологість, тим менше вихід.
У сухій сировині вологість прибли­зно однакова — 10-18%. Вихід го­тової сировини в середньому буде такий: бруньки — 40-50%, кора — 50-55%, трава — 20-25%, листя — 20-25%, соковиті плоди —15-20%, корені — 30-35%.

Терміни і умови зберігання

Терміни зберігання можуть бути затверджені для певної сировини, якщо таких немає, то трави і квіти можна зберігати 1-2 роки, плоди — 2-3 роки, кору, корені, бульби — З-5 років.
Лікарська сировина не підлягає прийманню та застосуванню, якщо в ній виявлено: стійкий затхлий за­пах, гниль і цвіль, домішки сторонніх рослин, що ускладнює використан­ня сировини, пошкодження гризу­нами та їхній послід, відсутність за­паху, властивого цій сировині.
Зібрані та висушені рослини слід зберігати в коробках, ящиках, мішеч­ках, тільки не в поліетиленових, і обо­в'язково зробити етикетку з назвою рослини та терміном збору.

Як приготувати лікарські засоби в домашніх умовах

У домашніх умовах можливе при­готування тільки тих ліків, для яких не потрібно спеціальних умов. До них належать настої, настоянки, відвари, мазі, порошки, соки. Вико­ристовуючи лікарські форми, слід враховувати шлях їх введення в ор­ганізм і спосіб приготування. Напри­клад, алое, введене шляхом ін'єкції, має тонізувальний і біостимулювальний ефект, всередину — сокогінну дію на весь травний тракт, зовнішньо — ранозагоювальну. Водний екстракт і сухий порошок ревеню мають послаблювальний ефект завдяки антраглікозиду, а спиртова витяжка — закріплює дію за допомогою таноглікозиду.
Найбільш доцільною формою прийому лікарських рослин є свіжі водні витяжки - настої і відвари. На­стої готують з ніжних частин рослин: листя, квіток, трави або із сировини, що містить леткі й нестійкі активні речовини.
Відвари — з кори, коренів, коре­невищ, стебел, які важко набухають і повільно екстрагуються.
Сировину, що містить слиз (насін­ня льону), доцільно заливати водою кімнатної температури і настоювати протягом 5 — 8 годин, а потім ки­п'ятити близько 15-30 хвилин. Рослинну сировину, що містить ба­гато крохмалю (коріння алтею, жи­вокосту), не варять. Якщо варимо рослини, які містять важкорозчинні у воді речовини (наприклад, ду­бильні), їх проціджують негайно га­рячими, всі інші — через 30-45 хвилин після охолодження.
Відвар доводять кип'яченою во­дою до початкового об'єму, але найчастіше цим можна знехтувати, оскільки початковий об'єм зменшу­ється на 2 столові ложки. Холодні витяжки готують шляхом настою­вання на воді кімнатної температу­ри протягом 8-12 годин, потім проціджують і п'ють.
Водні екстракти зі зборів, скла­дених з різних частин рослин: квіток, насіння, листя, кори, коріння, потребують більш спеціальної тех­нології приготування. Такі суміші заливають холодною водою і витри­мують протягом 6-12 годин при кімнатній температурі, проціджу­ють, зливають половину витяжки, другу половину разом із сирови­ною кип'ятять 15-20 хвилин, по­тім після проціджування змішу­ють з настоєм, приготовленим на холодній воді. Але частіше готують чай — заливають окропом, настою­ють 15-30 хвилин і п'ють теплим, особливо це стосується сечогінних і потогінних чаїв.
Якість водних витяжок залежить від ступеня подрібнення рослинної сировини. Листя трави і квіти по­дрібнюють до 5 мм, коріння, коре­невища, кору — до 3 мм.
Настоянки роблять на 40% і 70%-му спирті протягом 5 — 10 діб, співвідношення сухої сировини і рідини — 1:5,1:10. Максимальний вихід біологічно активних речовин спостерігається при використанні 40%-го спирту. Зберігати водні ви­тяжки потрібно в прохолодному місці не більш як два дні.
Разові та добові дози лікарських рослин і препаратів з них залежать від терапевтичної мети і стану хворо­го. Для разової дози сухих, подріб­нених частин рослин, якщо в них не містяться речовини сильної дії, бе­руть одну дрібку, що відповідає 3-5 г для листя і квіток, 6-8 г — для кори і коріння. Наприклад, ложка трави деревію важить близько 2,5 г, квіток коров'яку — 1,5 г, кори 6-7 г. Дітям до року дають 1/18 ча­стину норми дорослої людини, до 5 років — 1/4 норми, до 14-ти — 1/2.
Для припарок рослинну сировину подрібнюють до 6 мм, заливають окропом до утворення кашки, ви­тримують 3-5 хвилин, потім роз­стеляють на шматок тканини і при­кладають до болючого місця.
Мазі готують з подрібненої сиро­вини. У 100 г жиру розмішують 10 — 20 — 50 г сировини, витримують на водяній бані від 30 хвилин до З годин, остуджують і проціджують.

Немає коментарів :

Дописати коментар