Давно доведено, що правильна, збалансована рослинна дієта не тільки не поступається м'ясній, а й являє собою більш корисний для здоров'я вибір.
Рослинна дієта
Міф про те, що м'ясо необхідно людському організму, неухильно змінюється неспростовними фактами і доказами на користь рослинної їжі. Це не означає, що вживання м'яса в їжу є апріорі шкідливим, проте рослинна їжа здатна повністю його замінити, без будь-яких недоліків. Вегетаріанство і веганізм є більш етичною, здоровою і біологічно обґрунтованої формою харчування. Згідно з даними медичного факультету Гарварда, рослинна дієта не тільки забезпечує організм всіма необхідними поживними речовинами, а й приносить величезну користь загальному здоров'ю, подовжує тривалість життя, допомагає боротьбі з хронічними захворюваннями, такими як серцева недостатність, рак, діабет і інші. Ось які зміни відбуваються при переході на рослинну дієту.Знижується шкода, нанесена довкіллю
Сьогодні виробництво м'яса стало величезною, багатомільярдної корпоративної індустрією, яка дбає лише про те, щоб забезпечити світовий ринок товаром - такою кількістю м'яса, якого вистачило б, щоб нагодувати все людство, включаючи вегетаріанців. Незважаючи на те що нам не потрібна така кількість м'ясних продуктів, ми все одно вбиваємо понад 70 мільярдів голів великої худоби на рік. І це не тільки вбивство, але і утримання тварин на м'ясних фермах є жорстоким злочином. Умови життя тварин не можна назвати ніяким іншим словом, крім «тортури». Ці жахи самі по собі можуть стати причиною відмови від споживання м'яса, скорочення кількості м'ясних продуктів в дієті або більш інформованого і органічного вибору м'яса. Крім вбивства мільярдів тварин, вирощених з метою вживання в їжу, м'ясна індустрія знищує екологію в неймовірних, немислимих досі масштабах. Основною причиною знищення тропічних лісів є нестача полів для вирощування корму. Щоб нагодувати тварин, яких вирощують на забій в жахливих умовах, планета втрачає сотні і тисячі гектарів лісу в день. Наша жага м'яса призводить до повного знищення сотень видів флори і фауни щодня. Витрати води на виробництво м'яса феноменально високі: кілограм обробленої яловичини вимагає близько ста тонн води.
Знижується ризик захворювання на цукровий діабет
Мільйони людей всього світу є пре-діабетиками, тобто знаходяться в зоні ризику розвитку захворювання. Кілька медичних досліджень пов'язують високий ризик діабету зі споживанням оброблених м'ясних продуктів, в яких міститься рослинний білок. Змішана дієта в два рази небезпечніша рослинної.Організм отримує правильні білки в необхідній кількості
Любителі м'яса захищають свій потяг тим, що недолік білків в організмі призводить до шкідливих наслідків. Однак надлишок білків так само шкідливий, як і недолік. При постійному споживанні м'яса організм отримує в півтора рази більше білків, які осідають в жировій клітковині, приводячи до ожиріння, діабету і серцевих захворювань.
Рослинна дієта відрізняється тим, що навіть надлишки білка не шкідливі, тому що рослинні білки, навпаки, сприяють профілактиці перелічених хвороб. Крім того, вегетаріанцям, які отримують збалансоване харчування, не варто хвилюватися про надмірну кількість білків. Тут діє просте правило: досить калорій - досить білків. Послаблення запальних процесів в організмі
Величезна кількість людей у світі споживає в їжу м'ясні напівфабрикати, незважаючи на те що вони тісно пов'язані з ризиком зростання ракових клітин в організмі. Вживання обробленого м'яса сприяє посиленню і поширенню запальних процесів не тільки в шлунково-кишковому тракті, а й в організмі в цілому. Хронічні запальні процеси пов'язані з атеросклерозом, серцевою недостатністю, діабетом і аутоімунними захворюваннями. Рослинні продукти містять натуральні протизапальні складники, крім того, що за своєю природою не можуть сприяти посиленню запальних процесів, тому що не містять насичених жирів і токсинів.Знижується рівень холестерину
Високий рівень холестерину в крові підвищує ризик серцевих захворювань. Насичені жири тваринного походження, якими багаті м'ясо, сири, вершкове масло і яєчний жовток, сприяють підвищенню рівня холестерину. Переходячи на рослинну дієту, варто очікувати значних падінь в концентрації холестерину в крові. Багато медичних досліджень наполягають на тому, що правильна рослинна дієта може бути так само ефективна, як і фармацевтичні препарати. Тому ті, кому потрібні кардіоваскулярні медикаменти, можуть використовувати їх з вегетаріанської дієтою для більшої ефективності.Покращиться робота шлунково-кишкового тракту
Здоровий шлунок вкрай важливий для загального здоров'я організму і для якості життя. Особливо важливим є стан мікрофлори шлунка і кишечника, яка складається з величезної кількості мікроорганізмів, що живуть в тілі людини і виконують різні функції, наприклад захищають від хвороб, інфекцій і аутоімунних заражень.
Рослинна їжа сприяє підтримці здорової мікрофлори кишечника і зростання корисних бактерій, що прискорюють метаболізм. Клітковина, що отримується з тваринних продуктів, на відміну від рослинної, провокує зростання шкідливих бактерій. Шлунки всеїдних ссавців, в тому числі і людей, при споживанні холіну і карнітину, що знаходяться в м'ясі тварин і птахів, яйцях, рибі і молочних продуктах, виробляють триметиламіноксид - токсичну органічну сполуку. Триметиламін прискорює утворення холестеринових бляшок і підвищує ризик серцевих захворювань. Шлунки вегетаріанців виробляють триметиламін навіть після вживання в їжу м'яса, тому що у них більш здорова і сильна мікрофлора.
Немає коментарів :
Дописати коментар