Годування тяжкохворих пацієнтів через зонд, з ложки і поїльника. Особливості догляду за важкохворими пацієнтами

Коли в родині з'являється важкохвора людина, то весь уклад домашнього побуту різко змінюється. Вона не в змозі сам себе обслуговувати і задовольняти елементарні потреби. Відчуває фізичну неповноцінність і величезну залежність від оточуючих. Кожен день за такою людиною потрібно доглядати, психологічно її підтримувати, надавати допомогу в дотриманні особистої гігієни. Правильне годування тяжкохворих пацієнтів є одним з найважливіших елементів у забезпеченні їх життєдіяльності і збереження комфортного стану. Цей процес дуже сильно відрізняється від прийому їжі здоровою людиною.

Особливості догляду та годування 

Важкі хворі практично завжди мають різні порушення. Це проявляється: розладом сну; збоями в диханні; розладами моторики; малорухомістю; безконтрольним виділенням продуктів життєдіяльності з організму; проблематичністю організації процесу прийому їжі; неадекватною оцінкою небезпеки. 
Часткова чи повна відсутність руху призводить до появи пролежнів, пневмонії та застою в легенях, атрофії м'язової тканини, травматизму. А неправильне годування тяжкохворих пацієнтів викликає закрепи, проноси, порушення виділення сечі, приводить до виникнення інфекції в статевих органах. Для того щоб мінімізувати наслідки аномального стану людини і не погіршити його самопочуття додатково виниклими проблемами, потрібно забезпечити правильний догляд і прийом їжі.
Для цього необхідно дотримуватися певних правил: підтримувати комфортну психологічну атмосферу; не порушувати фізичний спокій; попереджувати виникнення пролежнів; провітрювати кімнату, щоб неприємні запахи не викликали нудоту під час їжі; тримати під контролем зміни в стані здоров'я; стежити за стільцем і виділенням сечі; допомагати дотримувати особисту гігієну (обов'язково чистити зуби); регулярно міняти постільну білизну; проводити доступну лікувальну фізкультуру; регулярно робити легкий масаж.
Годування тяжкохворого в ліжку має свої особливості. Якщо людина у змозі хоч якось їсти сама, то потрібно заохочувати цю самостійність, допомагаючи йому лише по мірі потреби. Нехай процес прийому їжі буде довгим, але пацієнтові корисно усвідомлювати, що він не зовсім безпорадний. Для таких хворих купується спеціальний столик, який ставиться на ліжко. Посуд має не ковзати і не битися. Якщо ж людина не в змозі їсти сама, то проводиться штучне годування.
Найчастіше їжа надходить в організм через зонд. При певних показаннях поживні речовини вводять за допомогою клізми або внутрішньовенно.

Особливості раціону харчування

Годування тяжкохворих пацієнтів не повинно сприяти виникненню закрепу або проносу. Не можна допускати переїдання. Адже малорухлива людина дуже швидко набирає вагу. А кожен зайвий кілограм заважає перевертати і піднімати хворого. Недоїдання призводить до ще більшого зниження і до того ослабленого імунітету. Життєво важливі системи організму починають функціонувати ще гірше. Для того щоб харчування тяжкохворої людини було нормальним, слід: 
  • годувати її 4-5 разів на день; 
  • робити порції невеликими; 
  • проводити обов'язкову термічну обробку продуктів; 
  • стежити за свіжістю їжі; 
  • подавати солоні закуски для посилення апетиту; 
  • перевіряти температуру страв (вони повинні бути теплими); 
  • вибирати кісточки з риби та м'яса; 
  • віддавати перевагу м'якій, легкій і нежирній їжі;
  • овочі та фрукти натирати на тертці.
В раціоні пацієнта має бути достатньо білків і вітамінів. Під контролем слід тримати і вживання рідини в потрібній кількості – не менше півтора літри в день.

Послідовність подачі їжі 

Крім дотримання особливостей раціону, важлива і черговість подачі страв. Годування тяжкохворих пацієнтів має свої правила:
  • спочатку подаються рідкі страви, потім – тверді; 
  • не можна змішувати варені страви з сирими; 
  • в першу чергу потрібно давати продукти, які швидше перетравлюються (фрукти, овочі); 
  • потім пропонуються кисломолочні, хлібобулочні, м'ясні страви (на їх переробку організм витрачає один, два з половиною та п'ять годин відповідно); 
  • якщо після прийому будь-якої їжі людина відчуває дискомфорт, варто перейти на спеціалізовані рідкі суміші. 
М'ясомолочну продукцію або яйця не варто їсти з картоплею або хлібом. Ці продукти подаються окремо.

Годування тяжкохворого пацієнта: алгоритм

Якщо лежача людина в змозі приймати їжу природним шляхом, це чудово. Однак організувати цей процес потрібно правильно. Спочатку слід розповісти хворому, що він зараз буде робити. Провітрити кімнату. Принести напіврідку їжу, охолоджену до сорока градусів. Помити в ємності з водою руки і витерти їх. Покласти ложки, посуд, поїльник. Підняти тяжкохворого так, щоб він прийняв сидяче положення (по можливості). Накрити його нагрудником. Годувати повільно, ложку наповнювати їжею на 2/3. Її кінчиком спочатку доторкнутися до нижньої губи, щоб хворий відкрив рот. Для полегшення ковтання давати запивати водою, при цьому підтримуючи голову. Після подачі кожної порції необхідно робити паузу, щоб людина могла прожувати їжу. По мірі необхідності рот потрібно витирати серветкою.
Дотримання правил годування тяжкохворих допомагає підтримувати здоров'я на оптимальному рівні. Під час годування будь-яким способом пацієнта не слід відволікати розмовами, включати музику, телевізор або дуже яскраве світло.

Немає коментарів :

Дописати коментар