Ферменти: значення
Ферменти — це специфічні білки, які виконують в організмі роль біологічних каталізаторів. Вони мають будову та властивості, що характерні для всіх білків. Усі ферменти є специфічними для однієї реакції чи групи споріднених реакцій. Ферменти, що прискорюють одні й ті ж реакції, можуть мати різну будову залежно від місця локалізації.Наявність та кількість ферментів у біологічних об'єктах визначають за швидкістю каталізованої ними реакції. Активність ферменту визначають за швидкістю накопичення продуктів реакції або зменшення кількості субстрату.
АЛТ: норма і зміни при патології
Аланінамінотрансфераза (аланінтрансаміназа, АлАТ) каталізує зворотне перенесення аміногрупи з L-аланіну на α-кетоглутарову кислоту а утворенням піровиноградної та глутамінової кислот. Фермент міститься в печінці, серцевому (міокард) та скелетних м'язах, нирках.
Активність АлАТ в осіб віком понад 64 роки на 30 % нижча, ніж у віці 46-63 років.
Активність АлАТ в осіб віком понад 64 роки на 30 % нижча, ніж у віці 46-63 років.
Активність ферменту аланінамінотрансферази у сироватці крові в нормі
 
Підвищення активності АлАТ спостерігають при вірусному гепатиті (у 10-100 разів порівняно з нормою), гострому токсичному гепатиті, недостатності кровообігу з шоком і гіпоксією; помірне підвищення активності ферменту — при цирозі печінки, обтураційній жовтяниці, набряку печінки, при серцевій недостатності, деструктивних процесах у нирках, легенях, м'язах, підшлунковій залозі, лейкозах тощо.
Активність ферменту аспартатамінотрансферази в сироватці крові в нормі
 
Активність трансаміназ підвищується після вживання аскоробінової кислоти, кодеїну, морфію, ізобарину, апресину, еритроміцину, холінергічних засобів, гентаміцину, лінкоміцину.
АлАТ 
 | 
  
Стать/вік 
 | 
  
Показники
  СІ (традиційні) 
 | 
 |
За методом 
 | 
  
Чоловіки 
 | 
  
17-200 нкат/л 
 | 
 |
Райтмана- 
 | 
  
0,1-0,68 мкмоль/мл·год 
 | 
 ||
Френкеля 
 | 
  
Жінки 
 | 
  
0,17-0,68
  мкмоль/(год·л)  
0,12-0,60
  мкмоль/(год·л) 
10-40 МО 
 | 
 |
7-35 МО 
 | 
 |||
Оптичний тест 
 | 
  
Чоловіки 
 | 
  
до 30 МО 
 | 
 |
(37 °С) 
 | 
  
Жінки 
 | 
  
до 666
  нмоль/ (год·л)  
2-25МО  
 | 
 
АСТ: норма, зміни при патології
Аспартатамінотрансфераза (аспартаттрансаміназа, АсАТ) каталізує зворотне перенесення аміногрупи з L-аспарагінової кислоти на α-кетоглутарову кислоту з утворенням щавлевооцтової та глутамінової кислот. Міститься в серцевому м'язі, печінці, скелетних м'язах, нирках, підшлунковій залозі, селезінці, легенях.
Підвищення активності АсАТ спостерігають у новонароджених (у 1,5 рази вища ніж у дорослих), у породілей у перші дні післяпологового періоду, при інфаркті міокарда (у 10-100 разів порівняно з нормою), вірусному гепатиті, токсичному некрозі печінки; помірне підвищення активності ферменту — при цирозі печінки, обтураційній жовтяниці, ураженні печінки злоякісною пухлиною, деструкції скелетних м'язів (травма, хірургічні втручання), панкреатиті, пневмонії, гемолітичній анемії, інфекційному мононуклеозі тощо.Активність ферменту аспартатамінотрансферази в сироватці крові в нормі
АсАТ 
 | 
  
Вік 
 | 
  
 Показники СІ (традиційні) 
 | 
 
За методом Райтмана 
 | 
  
Новонароджені 
 | 
  
17-200 нкат/л 
 | 
 
-Френкеля 
 | 
  
0,1-0,45 мкмоль/(мл·год) 
 | 
 |
 За К. Полачек 
 | 
  
Грудні діти 
 | 
  
0,183-0,583 мккат/л, 
 | 
 
11-35 0д/л 
 | 
 ||
Діти старшого віку 
 | 
  
0,133-0,467 мккат/л, 
 | 
 |
8-28 Од/л 
 | 
 ||
Дорослі: 
чоловіки 
 | 
  
0,1-0,383 мккат/л, 
 | 
 |
6-23 Од/л 
 | 
 ||
жінки 
 | 
  
0,02-0,317 мккат/л, 
 | 
 |
2-19 Од/л 
 | 
 


Немає коментарів :
Дописати коментар