Ферменти: значення
Ферменти — це специфічні білки, які виконують в організмі роль біологічних каталізаторів. Вони мають будову та властивості, що характерні для всіх білків. Усі ферменти є специфічними для однієї реакції чи групи споріднених реакцій. Ферменти, що прискорюють одні й ті ж реакції, можуть мати різну будову залежно від місця локалізації.Наявність та кількість ферментів у біологічних об'єктах визначають за швидкістю каталізованої ними реакції. Активність ферменту визначають за швидкістю накопичення продуктів реакції або зменшення кількості субстрату.
АЛТ: норма і зміни при патології
Аланінамінотрансфераза (аланінтрансаміназа, АлАТ) каталізує зворотне перенесення аміногрупи з L-аланіну на α-кетоглутарову кислоту а утворенням піровиноградної та глутамінової кислот. Фермент міститься в печінці, серцевому (міокард) та скелетних м'язах, нирках.
Активність АлАТ в осіб віком понад 64 роки на 30 % нижча, ніж у віці 46-63 років.
Активність АлАТ в осіб віком понад 64 роки на 30 % нижча, ніж у віці 46-63 років.
Активність ферменту аланінамінотрансферази у сироватці крові в нормі
Підвищення активності АлАТ спостерігають при вірусному гепатиті (у 10-100 разів порівняно з нормою), гострому токсичному гепатиті, недостатності кровообігу з шоком і гіпоксією; помірне підвищення активності ферменту — при цирозі печінки, обтураційній жовтяниці, набряку печінки, при серцевій недостатності, деструктивних процесах у нирках, легенях, м'язах, підшлунковій залозі, лейкозах тощо.
Активність ферменту аспартатамінотрансферази в сироватці крові в нормі
Активність трансаміназ підвищується після вживання аскоробінової кислоти, кодеїну, морфію, ізобарину, апресину, еритроміцину, холінергічних засобів, гентаміцину, лінкоміцину.
АлАТ
|
Стать/вік
|
Показники
СІ (традиційні)
|
|
За методом
|
Чоловіки
|
17-200 нкат/л
|
|
Райтмана-
|
0,1-0,68 мкмоль/мл·год
|
||
Френкеля
|
Жінки
|
0,17-0,68
мкмоль/(год·л)
0,12-0,60
мкмоль/(год·л)
10-40 МО
|
|
7-35 МО
|
|||
Оптичний тест
|
Чоловіки
|
до 30 МО
|
|
(37 °С)
|
Жінки
|
до 666
нмоль/ (год·л)
2-25МО
|
АСТ: норма, зміни при патології
Аспартатамінотрансфераза (аспартаттрансаміназа, АсАТ) каталізує зворотне перенесення аміногрупи з L-аспарагінової кислоти на α-кетоглутарову кислоту з утворенням щавлевооцтової та глутамінової кислот. Міститься в серцевому м'язі, печінці, скелетних м'язах, нирках, підшлунковій залозі, селезінці, легенях.
Підвищення активності АсАТ спостерігають у новонароджених (у 1,5 рази вища ніж у дорослих), у породілей у перші дні післяпологового періоду, при інфаркті міокарда (у 10-100 разів порівняно з нормою), вірусному гепатиті, токсичному некрозі печінки; помірне підвищення активності ферменту — при цирозі печінки, обтураційній жовтяниці, ураженні печінки злоякісною пухлиною, деструкції скелетних м'язів (травма, хірургічні втручання), панкреатиті, пневмонії, гемолітичній анемії, інфекційному мононуклеозі тощо.Активність ферменту аспартатамінотрансферази в сироватці крові в нормі
АсАТ
|
Вік
|
Показники СІ (традиційні)
|
За методом Райтмана
|
Новонароджені
|
17-200 нкат/л
|
-Френкеля
|
0,1-0,45 мкмоль/(мл·год)
|
|
За К. Полачек
|
Грудні діти
|
0,183-0,583 мккат/л,
|
11-35 0д/л
|
||
Діти старшого віку
|
0,133-0,467 мккат/л,
|
|
8-28 Од/л
|
||
Дорослі:
чоловіки
|
0,1-0,383 мккат/л,
|
|
6-23 Од/л
|
||
жінки
|
0,02-0,317 мккат/л,
|
|
2-19 Од/л
|
Немає коментарів :
Дописати коментар