- Шипшина — не просто далекий родич прекрасних садових троянд, а їхній прямий предок. Саме з диких колючих чагарників з ароматними квітами та солодкими плодами вивели всі без винятку сорти звичної для нас троянди. Ягоди шипшини багаті на вітаміни - тільки вітаміну С в 10 разів більше, ніж у лимонній або апельсиновій шкірці. Тож восени варто засушити ягоди шипшини, а взимку додавати до чаю чи запарювати чай із шипшини.
- Наші предки калину вважали символом жіночої краси та цнотливості, адже просто так до неї не підступишся. Найнадійніший спосіб упоратися з цією ягодою — змішати її з медом або цукром. А ще можна чекати до перших приморозків. Прихоплена морозом калина кардинально змінює свій смак з гіркого на солодкий. Калина допомагає в разі захворювання верхніх дихальних шляхів, при кашлі та втраті голосу, сік калини також сприяє очищенню кровоносних судин.
- Обліпиха — це полівітамінний комплекс на гілці. Маючи в запасі мішечок заморожених ягід, можна забути про походи в аптеку. Найвідоміший продукт з обліпихи - її олія, що володіє бактерицидними і ранозагоювальними властивостями, усуває біль і ушкодження на шкірі та слизових оболонках. Чоловікам рекомендують обліпиху для підвищення потенції. У компотах обліпиха прекрасно поєднується з яблуками, а якщо вам захочеться зварити з неї варення, то додайте волоських горіхів. Олію з обліпихи можна потроху додавати до салатів.
- Ягоди глоду схожі на маленькі червоні яблучка, На смак вони дуже приємні, свіжий, просто з гілки, глід можна їсти довго і з задоволенням. Готують з глоду смачні напої - компот і вино. Варення та соус для млинців теж виходять чудові. З нього роблять екстракт і настоянку для зменшення збудливості серцевого м'яза при аритмії та інших небезпечних хворобах. Народна медицина рекомендує глід проти кашлю, задишки, безсоння і лихоманки.
- Ягоди горобини сприяють виведенню токсинів, мають жовчогінну та протизапальну дію. Настоянка горобини не тільки корисна для здоров'я, а й настрій покращує.
- Найбільша ягода у світі - кавун. Джерелом надзвичайно корисного для здоров'я і життя людини антиоксиданту лікопіну традиційно вважають зрілі помідори, проте вчені виявили його недавно й у кавуновій м'якоті. Особлива цінність лікопіну в тому, що він не тільки сильний антиоксидант, а й ефективно сприяє зниженню концентрації шкідливого холестерину в крові. Вживаючи лікопін, людина посилює свій захист від склерозу, ракових, судинних та інших небезпечних хвороб, пов'язаних з порушенням кислотно-лужного балансу в організмі, а також із проблемами з простатою та з потенцією. Також, згідно з низкою досліджень, лікопін може уповільнювати процес старіння. У цій ягоді є цинк, залізо, незамінні амінокислоти, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, фолієвої кислоти. Крім того, соковита м'якоть улюбленого десерту багата на лужні речовини, які нейтралізують надлишок кислоти, яка надходить з основних продуктів харчування, що дуже корисно не тільки для шлунково-кишкового тракту, а й навіть для захисту зубів від карієсу.
Хворим із компенсованим цукровим діабетом кавун їсти можна, але в дуже обмеженій кількості, ретельно підраховувати кількість вуглеводів. Наприклад, невелика скибка кавуна (270 грамів) дорівнює одній хлібній одиниці. Люди, яким вводять ін'єкції інсуліну, відповідно, мають розрахувати і його дозу.
Кавунові дієти, з одного боку, добрий спосіб схуднути внаслідок виведення рідини, чому кавун добре сприяє. Водночас така монодієта не повинна тривати більш ніж 2-3 дні хоча б тому, що в організм у цей період надходитимуть лише вуглеводи та мінеральні речовини, тож раціон не буде збалансований (через повну відсутність білків та жирів).
Загалом здоровій людині, поряд з іншими стравами, достатньо з'їдати одну-дві скибки кавуна на день. Не варто поєднувати кавун і солені страви (горіхи, рибу тощо), адже сіль затримує вологу, і в такому разі кавуновий сік спровокує набряки, стане додатковим навантаженням для серця.
Немає коментарів :
Дописати коментар