вівторок, 18 серпня 2015 р.

Жовч: склад і властивості. Хімічний склад жовчі

Жовч - це продукт діяльності гепатоцитів (клітин печінки). Різні дослідження свідчать про те, що без участі жовчі в процесі перетравлення їжі неможлива нормальна діяльність ШКТ. Виникають порушення не тільки процесу травлення, а й обміну речовин, якщо відбувається збій в її виробленні або змінюється її склад.

Для чого потрібна жовч?

Це травний сік, який виробляється печінкою. Він використовується відразу або депонується в жовчний міхур. Відзначено дві важливі функції цієї біологічно активної рідини. Вона допомагає переварюванню жирів і їх абсорбції в кишечнику та виводить продукти життєдіяльності з крові.

Фізичні властивості

Жовч людини має насичений жовтуватий колір, що переходить в зеленувато-коричневий (внаслідок розкладу пігментних речовин). Вона прозора, більш-менш в'язка, залежно від тривалості часу перебування в жовчному міхурі. Цей секрет володіє сильним гіркуватим смаком, своєрідним... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар