Зовні він схожий на грейпфрут, але дещо більший за
розмірами. Це – помело.
У Китаї цей цитрус вживали ще за сто років до початку нової
ери – про таке свідчать записи в древніх манускриптах. Помело споживали, бо
знали – його цілющі властивості неоціненні.
Справді, не кожен фрукт може
похвалитися такою кількістю вітамінів, а тим більше рекордно низькою
калорійністю – усього 30 калорій на 100 грамів. Джерело вітамінів
Помело – це справжня вітамінна бомба. У ньому є калій,
кальцій, фосфор, залізо, натрій, вітаміни груп А, В, С, харчова клітковина,
високий вміст фолієвої кислоти. Цікаво, що попри свій солодкий смак, цей фрукт
– ідеальний для схуднення. Він не дуже ситний і низькокалорійний. В складі
помело наявний ліполітичний фермент, який допомагає у спалюванні жирових
відкладень та сприяє пришвидшенню процесів обміну речовин, що у свою чергу призводить
до зниження ваги.
Дуже цінним помело є і для людей із хворим серцем: калій
сприяє зміцненню серцевого м’язу та запобігає ризику інфаркту міокарда. Дуже
корисно його споживати взимку, бо помело підвищує імунітет і бореться зі
збудниками респіраторних інфекцій. Часто цей продукт називають антидепресантом,
бо він позитивно впливає на роботу нервової системи, поліпшує настрій. Але, на
думку багатьох лікарів, найбільша його цінність у тому, що при споживанні в
організмі людини не розмножуються уже наявні ракові клітини. Протипокази до
вживання помело існують лише для людей, які мають гепатит, коліт, а також
індивідуальну непереносимість цитрусових.
Скільки потрібно з’їдати цитрусу для користі
Лікарі рекомендують з’їдати не більш як два плоди на день. Бо дуже часто люди дізнаються,
що помело допомагає схуднути і самостійно призначають собі дієти, споживаючи
лише цей цитрус. Таким чином можна серйозно зашкодити організмові, бо
харчування має бути
збалансованим. Найбільша користь – від споживання свіжого
помело. Користь від цитруса може бути збільшена за рахунок урізноманітнення раціону. Рекомендують
додавати цей фрукт до улюблених страв: робити салати, варення, фреші чи навіть
запікати з м’ясом.
Більшість господинь викидають шкірку цього плода. А вона, на
відміну від інших цитрусів, не гірка і тому придатна для споживання. З неї
виходять дуже смачні цукати, багаті корисною ефірною олією. Крім того, шкірку
помело можна використовувати як ароматизатор приміщення, а також у
косметології.
Вибираємо помело
Для правильного вибору фрукта слід пам’ятати, що чим
яскравіший його колір, тим він солодший. Шкірка повинна бути пружною,
еластичною, без пошкоджень. Для помело характерний приємний цитрусовий запах.
Якщо фрукт не пахне взагалі або тхне гниллю, краще його не купувати.
Немає коментарів :
Дописати коментар