Напевно кожна людина турбується про своє харчування.
Останнім часом все більше сімей переходять на сироїдіння або прийом виключно
корисної їжі. І багато хто воліє не вдаватися до прийому лікарських препаратів,
а лікуватися рецептами наших бабусь. Ягода брусниця здавна застосовується для
усунення багатьох недуг. Також її вживають в їжу через особливий приємний смак.
Дана стаття розповість вам про те, в яких випадках особливо рекомендується
брусниця (ягоди). Корисні властивості і протипоказання будуть представлені
вашій увазі. Також ви дізнаєтеся про способи приготування цього дару природи.
Лісова ягода брусниця: загальний опис
Ця рослина відноситься до сімейства вересових. Ягода
брусниця росте на невеликих чагарниках, які мають зелений колір незалежно від
пори року. Такі рослини можна зустріти практично в кожному регіоні. Все
пояснюється тим, що птахи вживають в їжу насіння ягід, які не перетравлюються в
їх кишечнику і виходять у незміненому вигляді. У результаті пернаті переносять
насіння по всьому світу. Брусниця (ягода) не боїться морозів або спекотної
погоди. Це є безсумнівним плюсом рослини. Ягода має маленький розмір. Вона
схожа на червоні дрібні кульки. Листя рослини зелені, блискучі, щільні.
Де застосовуються ягоди брусниці?
Корисні властивості цієї рослини незаперечні. Її
застосовують у народній медицині для лікування різних недуг. Також широкого
поширення продукт отримав в косметології. Урологія, гінекологія, травматологія,
кардіологія - ось тільки деякі сфери, в яких застосовується брусниця (ягоди).
Корисні властивості і протипоказання також наявні у цього продукту. Про них
необхідно дізнатися перед застосуванням. Розглянемо, чим корисний даний
продукт.
Вміст вітамінів в брусниці
Ягода містить велику кількість вітамінів і корисних
елементів. Сюди входять вітаміни С і Е. Також продукт багатий вітамінами групи
В і А. Крім цього, брусниця (ягода) містить залізо, магній, цинк, калій,
фосфор, марганець і мідь. Додаткові елементи присутні в листі і плодах, проте
вже в менших кількостях.
Яку дію має рослина? Які корисні властивості притаманні для цієї ягоди?
Рослина має знеболювальний, жарознижувальний, протизапальний
ефект. Також користь ягід брусниці полягає в тому, що вони борються з мікробами
і патогенною мікрофлорою в організмі людини. Засіб виявляє сприятливу дію на
судини і кров. Також в якійсь мірі брусницю можна назвати антиоксидантом,
імуномодулятором і сорбентом. Необхідно пам'ятати, що для отримання
максимальної користі від продукту потрібно його правильно приготувати і
спожити. Також важливу роль відіграє спосіб зберігання брусниці та листя
чагарнику.
Як правильно зберігати і готувати брусницю?
Промийте плоди і відберіть тільки щільні й цілі ягідки.
Після цього викладіть брусницю на рушник і зачекайте кілька хвилин. Коли ягідки
висохнуть, викладіть їх рівним шаром на підкладку. Помістіть її в морозилку на
2-4 години. Після цього пересипте продукт в контейнер і приготуйте аналогічним
способом наступну порцію. Якщо ви не хочете заморожувати ягоду, можна її
висушити. Обробляти брусницю в цьому випадку потрібно при температурі 60
градусів протягом декількох годин. Корисні властивості ягоди брусниці
зберігаються, тільки якщо вживати її свіжу або після заморозки. Якщо ви
вирішили приготувати варення або компот з цих плодів, то будьте готові до того,
що частина корисних речовин випарується. Найбільш популярна страва з даного
продукту - це морс. Щоб його приготувати, необхідно віджати маленькі ягідки і
процідити. Сік відставте на деякий час, а отримане пюре проваріть 5-10 хвилин.
Додайте цукор за смаком і остудіть. Після цього влийте в отриману масу сік і
насолоджуйтеся корисним питвом. Також ви можете приготувати свіжовичавлений
сік. Проте багато людей стверджують, що він виходить дуже кислим. Брусниця
(ягода) може бути перетерта разом з цукром і розфасована по банкам для
тривалого зберігання.
Обмеження у вживанні
Незважаючи на те, що ягоди брусниці мають лікувальні
властивості, протипоказання у них теж є. З ними необхідно ознайомитися перед
початком терапії даними засобом. У яких же випадках категорично заборонено
використовувати плоди рослини? Лікарі говорять про те, що ягода та її похідні
протипоказані при схильності до алергічної реакції. Діабетикам варто відмовитися
від вживання брусниці, яка приготована з додаванням цукру. Якщо ви страждаєте
підвищеною кислотністю шлунка або виразкою, даний продукт може серйозно
погіршити ситуацію. Плоди та їх похідні не можна вживати особам, схильним до
кровотеч. Сюди можна віднести і післяопераційні стани. З особливою обережністю
варто вживати брусницю під час грудного вигодовування. Ягоди можуть викликати
алергічну реакцію у дитини. У цьому випадку є сенс замінити плоди листям. У
косметології продукт не використовується для чутливої шкіри, а також при
виникненні подразнення. Не варто давати брусницю та її похідні дітям до одного
року.
Застосування при вагітності Які лікувальні властивості і протипоказання брусниці під час вагітності?
Продукт не варто вживати без рекомендації лікаря, особливо в
останньому триместрі. Це може спровокувати алергію у майбутнього малюка. Також
при підвищенні рівня цукру в крові потрібно відмовитися від морсів і варення,
адже вони містять заборонену речовину. Якщо у вас є загроза переривання
вагітності, то цей продукт протипоказаний. У період виношування дитини брусниця
і все, що з неї приготовлено, сприяє попередженню раннього і пізнього
токсикозу. У першій третині вагітності ягода захистить від простудних
захворювань, які виникають досить часто. В останній частині терміну продукт
сприятиме виведенню зайвої рідини з організму. Це попередить набряки і хвороби
нирок. Найбільш корисним є брусничний морс. Пити його потрібно по 2 склянки на
добу. Цього буде цілком достатньо, щоб досягти сечогінного ефекту.
Користь для судин і серця. Чим корисна ягода брусниця для серцево-судинної системи?
Ягода сприяє незначному розрідженню крові. Це полегшує
текучість рідини по венах і судинах. Також ягоди попереджають утворення
тромбів. Варто відзначити, що близько 80 відсотків випадків відриву такої
частинки призводить до смерті пацієнта. Плоди рослини сприяють зниженню в крові
рівня холестерину і цукру. Брусниця зміцнює судини і вени. Якщо ви страждаєте
варикозом, то дана ягода завжди має бути присутня у раціоні. Крім цього,
продукт допомагає в боротьбі з гемороєм різного характеру.
Користь для шлунка і кишечника
Як ви вже знаєте, плоди протипоказані при виразці шлунка,
гастриті і різних запаленнях травного тракту. Однак ягода може попередити
розвиток даних патологій. Медики з'ясували, що причиною гастриту є бактерія.
Продукт має антибактеріальну дію. При періодичному вживанні плодів або відвару
з листя чагарника ви зможете уникнути виникнення гастриту і виразки.
У якому вигляді краще використовувати брусницю?
Для лікування шлунку і кишечника віддайте перевагу чаю. Для
його приготування висушіть листя і плоди рослини. Після цього подрібніть їх за
допомогою блендера або ножа. Отриманий порошок залийте гарячою водою і
настоюйте протягом 20 хвилин. Приймайте отриману рідину по 100 мілілітрів щодня
натще.
Сечовидільна система: лікування брусницею
Брусниця (ягода) може надавати лікувальну і профілактичну
дію на сечовидільну систему. Даний продукт прекрасно бореться з пієлонефритом,
циститом, бактеріурією та іншими патологіями. При цьому найчастіше лікування повинне
бути комплексним. Листя і ягоди брусниці надають протимікробну дію при
інфекціях нирок і сечового міхура. Також продукт має м'який спазмолітичний
ефект. Це дозволяє усунути печіння і біль під час сечовипускання. Найчастіше
даний засіб призначається майбутнім мамам. Адже під час вагітності заборонено
вживати практично всі антибіотики. Ягоди брусниці м'яко очищають видільну
систему від надлишку солей, шкідливих бактерій і патогенної мікрофлори. Вже через
тиждень регулярного вживання морсу жінка помічає позитивний ефект від терапії.
Немає коментарів :
Дописати коментар