У чому переваги антиоксидантів?

Антиоксиданти – це хімічні речовини, які інгібують процес окиснення в організмі і усувають дію вільних радикалів. Ці нестійкі частки були б не так страшні, якби не виробляли хімічних реакцій в тілі. Вони змінюють структуру білків і вторгаються в кодування генетичної інформації. Імунна система сприймає вільні радикали як чужорідний матеріал, але не може впоратися з ними. У підсумку імунітет послаблюється і розвиваються важкі патології. При нейтралізації антиоксидантами неспарені електрони стають безпечними. Вільні радикали формуються під впливом певних хімічних речовин, що проникають в організм людини в результаті куріння, забруднення навколишнього середовища, радіації або побічних продуктів метаболізму.

Речовини і вітаміни, що володіють антиоксидантними властивостями

Придушити небажані окисні процеси можна харчовими антиоксидантами – продуктами, що включають в себе селен, вітамін А, родинні каротиноїди, вітаміни С і Е, а також фітохімічні речовини лікопін, лютеїн і кверцетин. На щастя, всі перераховані компоненти знаходяться в багатьох продуктах, які ви вживаєте на щоденній основі. Якщо ви скоректуєте своє харчування, ви зможете нейтралізувати дію вільних радикалів. 

Продукти, які принесуть вам користь 

Велика кількість фітохімічних речовин і вітамінів міститься у фруктах, овочах, цільному зерні і горіхах. У цьому немає нічого дивного. Рослинна органічна їжа завжди була синонімом здоров'я. У м'ясі, домашній птиці та рибі антиоксиданти також містяться, але в меншій кількості. Необхідно врахувати, що при термічній обробці продуктів втрачається ще якась кількість антиоксидантних речовин. Існує і небажана харчова група, до якої відносяться оброблена їжа і страви швидкого харчування, де антиоксиданти присутні в незначній кількості. Схоже, в цьому немає нічого дивного. 
Споживання продуктів, багатих антиоксидантами в першу чергу корисне для здоров'я серця. Також рослинна їжа на регулярній основі допомагає знизити ризик виникнення інфекцій і деяких форм раку. Якщо ви хочете убезпечити себе від таких серйозних захворювань, введіть в раціон більше горіхів, зерна, фруктів, овочів і бобових культур. 

Дієтичні добавки 

Крім продуктів, антиоксидантні речовини доступні в дієтичних добавках. Але перш ніж ви підете в аптеку, ви повинні знати, що дослідження, спрямовані на вивчення користі синтетичних антиоксидантів не виявили ніякої користі для здоров'я. Інші наукові експерименти виявляли причини таких значних відмінностей між природними і синтетичними антиоксидантами. Виявилося, що ці речовини не можуть працювати поодинці. Природі, якимось чином, вдалося збалансувати їх пропорції і зробити ефективну зброю в боротьбі з окиснювальними процесами в організмі.

Слідкуйте за нормою споживання вітамінів

Пам'ятайте про те, що більше не є ворогом хорошого. Коли ви приймаєте достатню кількість рослинної їжі, немає потреби приймати вітаміни. Деякі антиоксидантні добавки можуть бути шкідливі для вашого здоров'я у великих дозах і можуть вступати в конфлікт з певними ліками. Наприклад, велика кількість вітаміну А збільшує ризик хвороб серця і провокує виникнення ракових пухлин. Ну а надмірне споживання вітаміну Е пов'язано зі збільшенням ризику передчасної смертності.

Немає коментарів :

Дописати коментар