Жінки часто ловлять себе на думці, що в якийсь момент настає просто непереборна тяга до шоколаду. Деякі види шоколаду дійсно можна віднести до корисних продуктів, але тільки в обмежених кількостях. І вже тим більше не можна списувати все на дефіцит шоколаду в організмі.
Чому існує тяга до шоколаду?
Люди можуть відчувати тягу до шоколаду з кількох причин. Однак статистика красномовно свідчить про те, що жінки в кілька разів більше схильні до цієї солодкої залежності, ніж чоловіки. Як ми знаємо, представники сильної половини людства схильні до інших гастрономічних уподобань: до червоного м'яса і пива. Вживаючи ці продукти, вони заповнюють в організмі нестачу білка, вітамінів групи В, а також дріжджів.
У шоколаді не міститься вітамінів, однак какао-боби багаті магнієм і антиоксидантами. Вживання шоколаду підвищує рівень нейромедіатора дофаміну, що викликає відчуття щастя. Шоколад і гормональні зміни в жіночому організмі
Численні дослідження, проведені раніше, зуміли прив'язати спонтанно виникаючу тягу до шоколаду у жінок до гормональних змін в організмі: вагітності, менструального циклу та деяких інших особливостей. Також було з'ясовано, що магній, що міститься в солодкій плитці, дійсно здатний впливати на нейромедіатори.Культурні переваги
Цікаво, що аж ніяк не всі жінки світу мають тягу до шоколаду перед черговим менструальним циклом. Ця пристрасть обумовлена виключно культурними уподобаннями тієї чи іншої нації або народності. Так, американки більш схильні до солодкої залежності. А ось представниці Японії схильні боротися з гормональними проявами, поїдаючи рис і суші. Ця особливість може бути обумовлена маркетинговою позицією держави. В Америці, та й у більшій частині європейських держав, часто можна побачити рекламу, яка пояснює жінкам, як часточка шоколаду допоможе забути про всі насущні проблеми.
Роль магнію в шоколаді
Чи знаєте ви, що шоколад аж ніяк не рекордсмен за кількістю магнію на 100 грамів продукту? Незважаючи на те що він входить у десятку найбільш багатих магнієм продуктів, зелень, інжир, горіхи або авокадо більш насичені цим корисним мікроелементом. Однак навряд чи хто з жінок відчуває періодичну тягу до петрушки або авокадо. Отже, ми з'ясували, що хоч шоколад і насичений магнієм, аж ніяк не цей факт робить його таким привабливим в жіночих думках. Розмова набуває зовсім інший відтінок, коли ми починаємо міркувати про здатність магнію, отриманого з какао-бобів, впливати на нейромедіатори. Не секрет, що жіноча поведінка під час передменструального синдрому обумовлена гормональним дисбалансом. Тому представниці прекрасної половини людства так завзято жадають заповнити недостачу дофаміну, з чим і справляється солодка часточка улюбленого продукту. У середньому в темному шоколаді міститься 327 мг магнію на 100 грамів продукту. Експерти стверджують, що 80% населення страждають від нестачі магнію в організмі. Однак дієтологи попереджають, що шоколад аж ніяк не є панацеєю. Навпаки, продукт має ряд негативних сторін, не враховувати які просто не можна. Також варто відзначити, що виснаження запасів магнію в організмі веде до проблем з кишечником, тому далеко не весь магній, що надходить у шлунок, здатний всмоктуватися в кров. Тому медики рекомендують трансдермальний (через шкіру) метод насичення організму магнієм. Так мікроелемент набагато легше засвоюється тілом і надходить за своїм прямим призначенням.
Альтернативний спосіб боротьби з гормональними сплесками
Деякі жінки успішно експериментують зі своїм раціоном перед місячними. Якщо в цей період налягати на зелень, можна уникнути передменструального синдрому, позбутися тягнучого болю внизу живота або ранкового нездужання. Насправді, дефіцит магнію в організмі є величезною проблемою сучасної людини. Однак черпати недолік мікроелемента з шоколаду, нехай і якісних сортів, є не найкращою ідеєю.
Негативні новини
Шоколад є потужним джерелом цукру, кукурудзяної патоки, фруктози та інших підсолоджувачів, що негативно впливають на здоров'я в цілому. Якщо ви дбаєте про власне здоров'я, уникайте дешевих продуктів, що містять шкідливі компоненти. У цьому випадку вам варто відмовитися від молочного шоколаду на користь темних сортів і обов'язково дотримуватися принцип помірності.Вплив продукту на мозок
Навіть знаючи про те, що цей продукт може бути шкідливий, ми все одно не зможемо перестати мріяти про нього. Інакше й бути не може, адже шоколад має пряму дію на мозок. Він володіє незрівнянним смаком, що дарує нам справжню насолоду. В процесі вживання шоколадних часточок в організмі виробляється додаткова порція дофаміну. Трохи пізніше в мозку збільшується кількість нейротрансмітера - серотоніну, що сприяє поліпшенню настрою і сну та зменшенню занепокоєння. За тиждень до менструації жінки відчувають значний спад серотоніну. Цей факт частково пояснює потяг прекрасної половини людства до шоколадних виробів. А хімікат теобромін, що міститься в шоколаді, збільшує частоту серцевих скорочень, а також створює збудження.
Про 10 цікавих фактів шоколаду розповість відео.
Про 10 цікавих фактів шоколаду розповість відео.
Немає коментарів :
Дописати коментар