Чому жінки так люблять шоколад?

Жінки часто ловлять себе на думці, що в якийсь момент настає просто непереборна тяга до шоколаду. Деякі види шоколаду дійсно можна віднести до корисних продуктів, але тільки в обмежених кількостях. І вже тим більше не можна списувати все на дефіцит шоколаду в організмі.

Чому існує тяга до шоколаду?

Люди можуть відчувати тягу до шоколаду з кількох причин. Однак статистика красномовно свідчить про те, що жінки в кілька разів більше схильні до цієї солодкої залежності, ніж чоловіки. Як ми знаємо, представники сильної половини людства схильні до інших гастрономічних уподобань: до червоного м'яса і пива. Вживаючи ці продукти, вони заповнюють в організмі нестачу білка, вітамінів групи В, а також дріжджів.
У шоколаді не міститься вітамінів, однак какао-боби багаті магнієм і антиоксидантами. Вживання шоколаду підвищує рівень нейромедіатора дофаміну, що викликає відчуття щастя.

Шоколад і гормональні зміни в жіночому організмі

Численні дослідження, проведені раніше, зуміли прив'язати спонтанно виникаючу тягу до шоколаду у жінок до гормональних змін в організмі: вагітності, менструального циклу та деяких інших особливостей. Також було з'ясовано, що магній, що міститься в солодкій плитці, дійсно здатний впливати на нейромедіатори.

Культурні переваги

Цікаво, що аж ніяк не всі жінки світу мають тягу до шоколаду перед черговим менструальним циклом. Ця пристрасть обумовлена ​​виключно культурними уподобаннями тієї чи іншої нації або народності. Так, американки більш схильні до солодкої залежності. А ось представниці Японії схильні боротися з гормональними проявами, поїдаючи рис і суші. Ця особливість може бути обумовлена ​​маркетинговою позицією держави. В Америці, та й у більшій частині європейських держав, часто можна побачити рекламу, яка пояснює жінкам, як часточка шоколаду допоможе забути про всі насущні проблеми.

Роль магнію в шоколаді

Чи знаєте ви, що шоколад аж ніяк не рекордсмен за кількістю магнію на 100 грамів продукту? Незважаючи на те що він входить у десятку найбільш багатих магнієм продуктів, зелень, інжир, горіхи або авокадо більш насичені цим корисним мікроелементом. Однак навряд чи хто з жінок відчуває періодичну тягу до петрушки або авокадо. Отже, ми з'ясували, що хоч шоколад і насичений магнієм, аж ніяк не цей факт робить його таким привабливим в жіночих думках. Розмова набуває зовсім інший відтінок, коли ми починаємо міркувати про здатність магнію, отриманого з какао-бобів, впливати на нейромедіатори. Не секрет, що жіноча поведінка під час передменструального синдрому обумовлена гормональним дисбалансом. Тому представниці прекрасної половини людства так завзято жадають заповнити недостачу дофаміну, з чим і справляється солодка часточка улюбленого продукту. У середньому в темному шоколаді міститься 327 мг магнію на 100 грамів продукту. Експерти стверджують, що 80% населення страждають від нестачі магнію в організмі. Однак дієтологи попереджають, що шоколад аж ніяк не є панацеєю. Навпаки, продукт має ряд негативних сторін, не враховувати які просто не можна. Також варто відзначити, що виснаження запасів магнію в організмі веде до проблем з кишечником, тому далеко не весь магній, що надходить у шлунок, здатний всмоктуватися в кров. Тому медики рекомендують трансдермальний (через шкіру) метод насичення організму магнієм. Так мікроелемент набагато легше засвоюється тілом і надходить за своїм прямим призначенням.

Альтернативний спосіб боротьби з гормональними сплесками

Деякі жінки успішно експериментують зі своїм раціоном перед місячними. Якщо в цей період налягати на зелень, можна уникнути передменструального синдрому, позбутися тягнучого болю внизу живота або ранкового нездужання. Насправді, дефіцит магнію в організмі є величезною проблемою сучасної людини. Однак черпати недолік мікроелемента з шоколаду, нехай і якісних сортів, є не найкращою ідеєю.

Негативні новини

Шоколад є потужним джерелом цукру, кукурудзяної патоки, фруктози та інших підсолоджувачів, що негативно впливають на здоров'я в цілому. Якщо ви дбаєте про власне здоров'я, уникайте дешевих продуктів, що містять шкідливі компоненти. У цьому випадку вам варто відмовитися від молочного шоколаду на користь темних сортів і обов'язково дотримуватися принцип помірності.

Вплив продукту на мозок

Навіть знаючи про те, що цей продукт може бути шкідливий, ми все одно не зможемо перестати мріяти про нього. Інакше й бути не може, адже шоколад має пряму дію на мозок. Він володіє незрівнянним смаком, що дарує нам справжню насолоду. В процесі вживання шоколадних часточок в організмі виробляється додаткова порція дофаміну. Трохи пізніше в мозку збільшується кількість нейротрансмітера - серотоніну, що сприяє поліпшенню настрою і сну та зменшенню занепокоєння. За тиждень до менструації жінки відчувають значний спад серотоніну. Цей факт частково пояснює потяг прекрасної половини людства до шоколадних виробів. А хімікат теобромін, що міститься в шоколаді, збільшує частоту серцевих скорочень, а також створює збудження.

Про 10 цікавих фактів шоколаду розповість відео.

Немає коментарів :

Дописати коментар