Протягом усього життя організм людини відчуває серйозні навантаження. Йому доводиться протистояти інфекційним агентам і вірусам, боротися з активністю патогенної флори. Існує ціла група захворювань, розвиток яких можна запобігти. Для цього необхідно правильно харчуватися і дотримуватися здорового способу життя. Одною з таких недуг є стеатоз.
Стеатоз підшлункової залози: що це таке?
Щоб відповісти на це питання, необхідно заглибитися в анатомію травної системи. Вона представлена кількома органами, серед яких особливої уваги заслуговує підшлункова залоза. На її частку припадає безліч функцій:
Стеатоз підшлункової залози іноді носить спадковий характер. Якщо у близьких родичів була діагностована хвороба, ймовірність її появи збільшується в кілька разів. Найбільш схильні до патологічного процесу в підшлунковій залозі люди зрілого віку. У групу ризику входять чоловіки і жінки старші 60 років, а також особи, які зловживають алкоголем.
Для нормалізації роботи системи ШКТ призначаються такі препарати:
Чи можна призупинити стеатоз підшлункової залози?
Щоб сповільнити подальше прогресування захворювання, необхідно дотримуватися суворої дієти близько трьох місяців. Пацієнтам рекомендується включити в свій раціон нежирне м'ясо і рибу, сир, знежирені молочні продукти, а також фрукти і овочі. Однак доведеться відмовитися від алкогольних напоїв, солодкого і мучного. Гострі та жирні страви також потрапляють під заборону.
Дієта при стеатозі передбачає дотримання певних правил:
Дієта разом з медикаментозною терапією дозволяє досягти позитивного результату в боротьбі з цим захворюванням, уникнути хірургічного втручання.
- участь у процесі травлення (продукування необхідних для цього процесу ферментів);
- регуляція роботи ендокринної системи (обмін вуглеводів, вироблення інсуліну);
- реакція на патологічні зміни в організмі.
Від роботи підшлункової залози залежить функціонування основних систем внутрішніх органів. Її залучення в патологічний процес обов'язково відбивається на здоров'ї всього організму.
Дуже часто у людей, що віддають перевагу шкідливій їжі, розвивається стеатоз підшлункової залози. Це серйозне захворювання, при якому клітини органу заміщуються жировими елементами. Головна його небезпека полягає в тому, що спочатку явні симптоми патологічного процесу відсутні. Хворий може не здогадуватися про проблеми зі здоров'ям багато років.Який механізм розвитку цього захворювання?
Під впливом певних факторів клітини залози починають відмирати. На цей процес дає реакцію імунна система. Вона починає активно виробляти жирові елементи, які займають місця, що звільнилися в органі. Завдяки такому заміщенню зберігається форма залози, але її першочергові функції втрачаються.П'ять головних причин стеатозу
Розвиток захворювання можуть спровокувати:- неправильне харчування (вживання солоної, жирної або смаженої їжі);
- згубні звички (куріння, вживання спиртних напоїв);
- гостра або хронічна форма холециститу;
- різні хвороби ШКТ.
Стеатоз підшлункової залози іноді носить спадковий характер. Якщо у близьких родичів була діагностована хвороба, ймовірність її появи збільшується в кілька разів. Найбільш схильні до патологічного процесу в підшлунковій залозі люди зрілого віку. У групу ризику входять чоловіки і жінки старші 60 років, а також особи, які зловживають алкоголем.
Перші симптоми
Стеатоз підшлункової залози дуже довго не вважали захворюванням. На початкових етапах заміни здорових клітин органу жировими пацієнти не мають проблем зі здоров'ям. Відносно недавно лікарі встановили, що такий стан не зовсім безневинний. Якщо звертати увагу на найменші зміни в харчовому поведінці, можна помітити перші ознаки стеатозу підшлункової залози. Захворювання починає свій розвиток з появи печії після їжі, метеоризму і здуття живота. Крім того, багато пацієнтів відзначають виникнення алергічної реакції на деякі категорії продуктів. Коли патологічний процес поширюється на більші площі залози (більше 30% від її обсягу), клінічна картина доповнюється новими симптомами. Серед них слід відзначити:
- оперізуючий біль під грудною кліткою, яка віддає в спину;
- постійну слабкість у всьому організмі;
- відсутність апетиту;
- шкірний свербіж.
Медичне обстеження і діагностика
При підозрі на стеатоз підшлункової залози потрібно відразу йти на прийом до гастроентеролога. Діагностика цього захворювання починається з опитування пацієнта. Лікарю важливо знати, коли саме з'явилося нездужання, як пацієнт харчується, чи є в нього шкідливі звички. Після вивчення анамнезу хворого, його направляють на комплексне обстеження. Зазвичай воно складається з наступних процедур:- УЗД підшлункової залози (дозволяє виявити ехогенні ділянки).
- аналіз крові (при стеатозі рівень альфа-амілази перевищує нормальні показники в кілька разів).
- МРТ органу (допомагає виключити злоякісні новоутворення).
- рентген-обстеження із застосуванням контрасту (дозволяє вивчити всі протоки органу, їх стан).
Якщо після отримання результатів обстеження лікар сумнівається в попередньому діагнозі, додатково призначається лапароскопія з біопсією. За допомогою цього дослідження можна точно сказати, чи здорова підшлункова залоза, а також визначити тип ураження.
В залежності від обсягу залучених в патологічний процес клітин виділяють два види захворювання: вогнищевий і дифузний. Перший тип виявляється одиничними жировими відкладеннями. Дифузний стеатоз підшлункової залози вражає весь орган, тому патологічні інфільтрати візуалізуються у всіх тканинах. Після підтвердження діагнозу лікар призначає лікування. Воно може бути як медикаментозним, так і оперативним.Консервативні методи терапії
Ступінь тяжкості захворювання визначає тактику лікування. При незначному ураженні, коли орган зберігає здатність повноцінно функціонувати, терапія обмежується прийомом медикаментів та дотриманням дієти.Для нормалізації роботи системи ШКТ призначаються такі препарати:
- Ферменти («Креон», «Дигестал», «Фестал»). Їх застосування сприяє заповненню нестачі речовин, які допомагають процесу перетравлювання їжі.
- Інгібітори протонної помпи («Омепразол» «Лансопразол»). Тривалий прийом ліків дозволяє знизити вироблення соляної кислоти в шлунку.
Основні принципи дієти
Повністю вилікувати захворювання неможливо. Пошкоджені елементи органу не можна замінити здоровими клітинами.Чи можна призупинити стеатоз підшлункової залози?
Щоб сповільнити подальше прогресування захворювання, необхідно дотримуватися суворої дієти близько трьох місяців. Пацієнтам рекомендується включити в свій раціон нежирне м'ясо і рибу, сир, знежирені молочні продукти, а також фрукти і овочі. Однак доведеться відмовитися від алкогольних напоїв, солодкого і мучного. Гострі та жирні страви також потрапляють під заборону.
Дієта при стеатозі передбачає дотримання певних правил:
- Харчуватися потрібно дрібно і невеликими порціями (5-6 разів на добу).
- Категорично заборонено скорочувати калорійність раціону (не менше 2600-2800 ккал у день). Всі продукти бажано готувати в пароварці або запікати в духовій шафі.
Дієта разом з медикаментозною терапією дозволяє досягти позитивного результату в боротьбі з цим захворюванням, уникнути хірургічного втручання.
Немає коментарів :
Дописати коментар