четвер, 5 березня 2015 р.

УЗД діагностика. Принципи і показання

УЗД діагностика займає одне з провідних місць серед інструментальних методів обстеження. Це обумовлено такими її перевагами як простота проведення, широкий спектр показань, відсутність негативного впливу на організм та відносна дешевизна методу. Хоча УЗД і досі займає місце додаткового обстеження в протоколах лікування, без нього в половині випадків важко виставити правильний діагноз.

Принципи методу ультразвукової діагностики

З курсу фізики, відомо що в основі методу обстеження лежить так званий п’єзоелектричний ефект. Він полягає у появі електричних зарядів на поверхні об’єкта на який спрямований пучок ультразвуку. Це так званий прямий п’єзоелектричний ефект. У випадку коли на об’єкт подають перемінні заряди чи струм спостерігається випромінювання цим же об’єктом схожих ультразвукових променів.

Ультразвук як загалом і звукові хвилі має свої характеристики (період коливання, частоту, довжину). Довжина хвилі впливає на розрішувальну здатність, тобто можливість побачити якомога менший об’єкт, яка для сучасного УЗД апарату... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар