Настоянка конюшини на горілці: застосування, протипоказання. Настоянка червоної конюшини на горілці: застосування

Чомусь конюшину прийнято вважати кормовою рослиною. А між іншим в ній міститься велика різноманітність корисних речовин, які чистять організм, виводять шкідливі сполуки і навіть виліковують хвороби. Здавна відома настоянка конюшини на горілці, застосування якої дає вражаючі результати.

Про рослину

До складу конюшини входять кислоти, сапоніни, вуглеводи, каротин і вітаміни групи В. У цілющих цілях використовуються в основному суцвіття рослини. Настоянки радять вживати при маткових кровотечах, болючих місячних, недокрів'ї, бронхітах і бронхіальній астмі. Ліки, приготовані на її основі, очищають судини, загоюють рани і зменшують суглобовий біль. Вона цвіте з травня по вересень. Однак збирати найкраще в середині літа в суху погоду. Цілющі при цьому будуть лише ті квіточки, які не мають засохлих пелюсток. Сировину залишають у сухому і темному місці до повного висихання.
Багаторічна рослина відноситься до сімейства бобових. З усіх її різновидів у вигляді ліків застосовують в основному червону конюшину, або, як її ще називають, лугову. У неї гіллясті стебла і багатоквіткові головки рожевого кольору. Головне стебло коротке, з трійчастого листя нагорі, а внизу - яйцеподібним. Конюшина росте на території всієї України. Її зустрічають на узліссях лісів, лугах, галявинах і серед бур'янових чагарників. Звичайно, це прекрасний корм для худоби, а також вона є чудовим медоносом. Адже з одного гектара бджоли можуть зібрати до цілого центнера меду.

Властивості

Настоянка конюшини на горілці, застосування якої є досить поширеним, здатна поліпшити апетит, вивести глисти, підвищити жовчовиділення і секрецію залоз травної системи. Засіб було відомо ще в глибоку давнину. Так, в Китаї також вживалася настоянка конюшини на горілці. Застосування було показано при важких хворобах як відновлюючий засіб. Справа в тому, що ефірна олія, приготована з рослини, містить багато коензиму, каротину і аскорбінової кислоти, які в сукупності здатні скоротити реабілітаційний період.

Застосування

Настоянка здатна зміцнити імунну систему, відрегулювати процес обміну і відновити рівень холестерину. Завдяки вмісту фосфору, магнію, міді, кальцію, заліза і вітамінів групи В, з організму легко виводяться токсини, що нормалізує роботу шлунку і кишечника, а також поліпшує стан жовчевидільної системи. Для лікування стенокардії, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, головного болю, різного шуму у вухах також показана настоянка червоної конюшини на горілці. Застосування і приготування при цьому залежать від цілей. Наприклад, для лікування жіночих захворювань потрібно дві столові ложки і двісті мілілітрів окропу. А для позбавлення від головного болю і шуму у вухах необхідно приготувати настоянку з трьох столових ложок і півлітра води. Настоянка може стати прекрасним засобом для лікування гнійничкових захворювань, при сильному свербінні і фурункульозі. Найкращий ефект в цьому випадку буде досягнутий, якщо настоянку поєднати з приготовленою самостійно маззю. Для цього буде потрібно сто п'ятдесят грамів квіток, двісті грамів оливкової та рослинної олії, змішавши які, настоюють протягом двох годин. Подразнення і кропив'янка можуть зникнути, якщо прийняти ванну, в яку додано декілька крапель настоянки. Вона не тільки пом'якшить шкіру, але і поліпшить настрій в цілому, так як є прекрасним засобом, що рятує від депресії.
Використання настоянки очистить печінку від всіх шкідливих речовин. Лікується кашель, бронхіальна астма, туберкульоз, знижується тиск і проходить головний біль. Настоянка послужить прекрасним профілактичним засобом при ревматизмі, геморої, атеросклерозі, недокрів'ї, цукровому діабеті та жіночих хворобах. Також є загальнозміцнюючими ліками, які вилікують простуду, підвищать імунітет і сприятимуть підвищенню тонусу організму. Як стало зрозуміло, настоянка може бути застосована як зовнішньо, так і внутрішньо.

У побуті

Крім лікувальних властивостей, конюшина може бути використана і з іншою метою. Наприклад, з її листя готують смачні салати і заправляють зелений борщ. В давнину подрібнене листя додавали також в борошно для хлібної випічки, соусів і сирів. На Кавказі прийнято квасити конюшину, як капусту, для того щоб взимку додавати в салати. За своїми поживними властивостями вона подібна до люцерни. Крім квіток і листя вживають корінь рослини в якості антигрибкового засобу. А ефірна конюшинова олія часто входить до складу ароматичних композицій.

Судини

Ось кілька рецептів, які допоможуть для очищення судин. 
  • Літрова банка наповнюється головками конюшини, а потім заливається горілкою і закривається щільно кришкою. Після цього ємність зберігається в темному сухому місці два тижні. При цьому щодня банку потрібно збовтувати. Така настоянка конюшини на горілці для судин приймається один раз на день до сніданку по одній ложці. 
  • Дві столові ложки головок заливають 200 мл горілки. Після двотижневого настоювання приймається по тридцять крапель тричі на день до їди. Краплі додають в невелику кількість води і випивають. 
  • Чотири столові ложки конюшини заливають 500 мл окропу. Відвар настоюється 7 годин, після чого його вживають тричі на день по сто мілілітрів. 
  • Двісті грамів головок конюшини заливають одним літром води і варять протягом десяти хвилин. Після цього додають окріп до початкового рівня і залишають остивати. Далі відвар проціджують, додають дві з половиною ложки цукру і залишають ще на 2 години. Весь приготований розчин розподіляється на цілий день, протягом якого він випивається між прийомами їжі. 

Головний біль, шуми

Шум в голові може бути викликаний захворюванням ендокринної системи, а також склерозом судин головного мозку, що і викликає таку реакцію. У цьому випадку радять пити вранці в перший день склянку з содою і лимонним соком, а на другий - відвар з материнки, липового цвіту, конюшини, звіробою, смородини і суниці, взятих у рівних частинах, разом з джемом з горобини і калини. Також рекомендується наступний рецепт: літрову банку наполовину заповнюють конюшиною, доверху заливають горілкою, щільно закривають і настоюють протягом двох тижнів у темному сухому місці. Виходить ще одна настоянка конюшини на горілці. Як приймати її? Одну столову ложку рекомендується випивати на ніч. Також можна скористатися іншими частинами рослини. Для цього вибирають низькорослу конюшину, не більше п'ятнадцяти сантиметрів у висоту, скошують і сушать. Потім стебла і листя просто додають в чай. Настоявши 2 години, її випивають протягом дня по кілька ковтків. Через місяць після такої профілактики покращиться слух, а шум у голові просто зникне.

Інші захворювання

Широко застосовується настойка конюшини на горілці від холестерину, знижуючи його значення. Для цього беруть склянку головок рослини, поміщають в літрову банку і заливають доверху горілкою. Після двотижневого настоювання приймають по одному разу в день курсами. Завжди потрібно враховувати, у зв'язку з яким захворюванням буде вживатися настоянка конюшини на горілці. Застосування при задишці, наприклад, буде відрізнятися від використання при очищенні судин. Тому завжди рекомендується, перш ніж почати лікування, порадитися з лікарем і досвідченим фітотерапевтом.

Протипоказання

Як і будь-які, навіть народні ліки, настоянка конюшини на горілці має свої протипоказання. Так, не можна вживати настоянку при вагітності і лактації, варикозному розширенні вен, каменях у нирках, тромбофлебіті, інфаркті і інсульті. При неправильному вживанні можуть спостерігатися побічні ефекти у вигляді висипу на шкірі, м'язового і головного болю, нудоти і вагінальної кровотечі. Також потрібно бути обережним із застосуванням конюшини під час лікування медикаментами, так як з деякими з них вона взаємодіє негативно.

Немає коментарів :

Дописати коментар