Як не набрати зайвої ваги взимку

За п'ять місяців холодів та морозів додаткову вагу набирають навіть худорляві люди. На жаль, ці зайві кілограми немож­ливо скинути так само швидко, як зимову куртку чи пальто. Що ж робити?
Так, холодна пора в наших широтах провокує наш організм на споживання більш калорійної, зігріваючої їжі. Проте протидіяти цьому можна.
Спосіб №1: пийте воду. Один з найбільш ефек­тивних способів, як не поправитися взи­мку - це, як і влітку, пити багато води. Як правило, до зими кількість споживаної нами води різко зменшується — а зна­чить, сповільнюється й обмін речовин. А це є однією з причин, чому ми наби­раємо вагу.
Корисно буде знати, що поповнюва­ти запаси води можна не тільки за до­помогою рідини, але і за допомогою де­яких продуктів, що містять вологу: мо­рква, риба на грилі, червона квасоля. Пи­йте воду (не менше 1,5 л), їжте продук­ти, що містять антиоксиданти і воду — в цьому випадку ви навряд чи наберете зайву вагу за зиму.
Спосіб № 2: їжте по годинах. Їсти пот­роху і суворо по годинах — прекрас­ний спосіб не поправитися під час зими, оскільки таке харчування прискорює об­мін речовин. Узимку світловий день змінюється, що незмінно позначається і на наших біоритмах. Звичка їсти на ніч і ігнорувати сніданок посилюється.
На думку багатьох дієтологів, саме подібний стиль харчування і є головною причиною зайвих кілограмів, набраних за зиму. Навіть не переїдаючи, а просто не дотримуючись елементарного режи­му харчування, ми порушуємо приро­дне вироблення гормону мелатоніну, який відповідає за міцний сон і належ­ний обмін речовин. Виходить, що ми набираємо зайву вагу не через те, що їмо взимку більше, а тому, що їмо не­вчасно.
Щоб це не сталося, необхідно бук­вально змушувати себе снідати, навіть не дивлячись на те, що за вікном ще непроглядна темрява.
Спосіб № 3: молоко - усьому голова. За статистикою, узимку ми скорочує­мо вживання молочних продуктів ма­йже втричі. А все тому, що в холодну пору року ми намагаємося віддавати перевагу теплій, термічно обробленій, їжі. А ось сир, кефір, йогурти і саме по собі молоко відходять на другий план.
Дарма, адже в молоці містяться всі не­обхідні для спалювання жиру мікро­елементи: кальцій, магній, фосфор. До­ведено, саме наявність цих трьох ком­понентів значно прискорює процес ро­зпаду жирових накопичень. Тож не ігноруйте вживання молока і молочних продуктів. У зимовий день оптималь­но з'їдати 2-3 порції нежирних молокопродуктів без наповнювачів.
Спосіб № 4: дихайте м'ятою. У зимо­вий період ароматерапія діє на нас особливо ефективно. Ми чутливі до зі­гріваючих ароматів: ваніль, кориця, імбир, розмарин, лаванда, какао та інші. Деякі з пряних запахів здатні не тільки підняти настрій, підбадьорити і зігріти нас довгими зимовими вечора­ми, але і приборкати наш апетит. Чем­піоном серед таких ароматів є запах м'яти.
Виявляється, якщо регулярно, а саме — кожні 2 години протягом дня вди­хати м'ятний аромат, то їсти буде хоті­тися набагато менше і рідше. Експери­ментально доведено: щоденний раці­он людей, що намагаються не попра­витися взимку і використовують м'яту для зниження апетиту, у середньому на 400-500 ккал був меншим, ніж добовий раціон без застосування м'я­тного запаху. Аромат м'яти можна до­бувати, вживаючи натуральну м'яту (в чай, у салати, страви, десерти або роз­тираючи листочок в руках), зі спеціа­льних ароматичних свічок і пахощів, а також у вигляді ефірної олії.

Немає коментарів :

Дописати коментар