Щавель — один із найпопулярніших навесні. В їжу використовують молоде листя та стебла, зібрані ранньої весни, до початку цвітіння. Щавель — неодмінний компонент зеленого борщу.
Власивості
Апетитний зелений борщ додає здоров'я, підвищує діурез, стимулює діяльність печінки, посилює жовчоутворення, перистальтику кишечника. При ожирінні це чудове джерело вітамінів.
А ще зі свіжого листя щавлю можна приготувати чудову маску для жирної пористої шкіри: 6-8 листків щавлю дуже дрібно порізати, додати 2 яєчні білки, гарненько збити міксером і намастити на шкіру на 15-20 хвилин. Після цього змити настоєм зеленого чаю. Ця маска звужує пори й очищає обличчя.
Відвар коріння рекомендують при туберкульозі легень, легеневих кровотечах, плевриті та бронхіті.
Настій коріння та листя діє як тонізувальний, зміцнювальний, стимулювальний і седативний засіб. Як потогінний і жарознижувальний — при застуді, нежитю та гарячкових станах. Щавель має протисклеротичні, протизапальні, капілярозміцнювальні властивості.
Свіже листя щавлю має й цілющу дію — його прикладають до ран. Відвар листя посилює утворення жовчі, поліпшує роботу печінки, має антиалергічну дію (столову ложку свіжого подрібненого листя кип'ятять 10 хвилин у 2 склянках води, настоюють 2 години, проціджують). Пити ковтками (з невеликими перервами) по чверті склянки З рази на день до їди. Як сечогінний засіб — при циститі, уретриті, серцевій недостатності.А ще зі свіжого листя щавлю можна приготувати чудову маску для жирної пористої шкіри: 6-8 листків щавлю дуже дрібно порізати, додати 2 яєчні білки, гарненько збити міксером і намастити на шкіру на 15-20 хвилин. Після цього змити настоєм зеленого чаю. Ця маска звужує пори й очищає обличчя.
Відвар коріння рекомендують при туберкульозі легень, легеневих кровотечах, плевриті та бронхіті.
Рецепти зі щавлю
Водні екстракти з коренів успішно застосовують у лікуванні коліту, гастриту, для поліпшення апетиту. Для приготування відвару взяти столову ложку подрібненого сухого коріння, залити 1,5 склянки води, кип'ятити 8-10 хвилин на слабкому вогні. Настоювати в закритому посуді 4 години, процідити. Вживати по столовій ложці 3-4 рази на день до іди.
Щавель не можна їсти хворим на ентероколіт, гастрит, виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки в стадії загострення.
Щавлевий напівфабрикат для зеленого борщу солоний: взяти 500 г щавлю, 500 г зеленої цибулі, 250 г кропу, 50 г солі; або 1 кг щавлю, по 350 г зелені кропу, петрушки й селери, 100 г солі.
Щавель помити, дати стекти воді, а потім порізати та змішати з іншими подрібненими компонентами, пересипати їх сіллю і гарненько перемішати руками, злегка перетираючи. Суміш щільно укласти в стерилізовані півлітрові банки, закрити їх поліетиленовими кришками й поставити в холодильник. Використовувати заготовку для зеленого борщу взимку, але перед цим вимочити щавель у холодній воді.
До речі, вважають, що для приготування правильного зеленого борщу слід використовувати зелень і листя 12 рослин, серед яких щавель, шпинат, грицики, зірочник, кропива, кульбаба, первоцвіт, осот польовий, лобода, петрушка, кріп і зелена цибуля. Можна спробувати зробити заготовку для свого фірмового зеленого борщу з усієї щ зелені або хоча б з декількох складників, які можна знайти. І тоді матимемо змогу варити традиційно зелений борщ у різні пори року.
Заготовка зі щавлю для юшок: взяти 500 г щавлю, 500 г зеленої цибулі, 250 г кропу, 60 г солі. Листя щавлю подрібнити. У зеленої цибулі обрізати коріння та нарізати шматочками завдовжки 1-2 см. Молодий кріп дрібної порізати. Усі компоненти змішати й ретельно перетерти із сіллю, щоб виділився сік, потім щільно укласти в банки. Стерилізувати в киплячій воді: банки місткістю 0,5 л 20 хвилин, 1л — 25 хвилин. Перед вживанням зелень промити в киплячій воді для видалення надлишків солі.
У такий самий спосіб готують відвар насіння. Порошок кореня щавлю кінського (висушені корені розтерти на порошок) вживати по 0,25 г тричі на день за 30 хвилин до їди. Зовнішньо настій трави з корінням (20 г на 200 мл окропу) використовують для полоскання, промивання при запаленні ясен, ангіні, шкірних хворобах.
Проте треба пам'ятати, що надмірне вживання щавлю може призвести до порушення сольового обміну та розвитку ниркової патології. А тому використовують молоді листки, у яких ще немає щавлевої кислоти, лише яблучна та лимонна. Для цього частіше зрізують старе листя під корінь. Через тиждень виростають молоденькі листочки.Щавель не можна їсти хворим на ентероколіт, гастрит, виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки в стадії загострення.
Щавлевий напівфабрикат для зеленого борщу солоний: взяти 500 г щавлю, 500 г зеленої цибулі, 250 г кропу, 50 г солі; або 1 кг щавлю, по 350 г зелені кропу, петрушки й селери, 100 г солі.
Щавель помити, дати стекти воді, а потім порізати та змішати з іншими подрібненими компонентами, пересипати їх сіллю і гарненько перемішати руками, злегка перетираючи. Суміш щільно укласти в стерилізовані півлітрові банки, закрити їх поліетиленовими кришками й поставити в холодильник. Використовувати заготовку для зеленого борщу взимку, але перед цим вимочити щавель у холодній воді.
До речі, вважають, що для приготування правильного зеленого борщу слід використовувати зелень і листя 12 рослин, серед яких щавель, шпинат, грицики, зірочник, кропива, кульбаба, первоцвіт, осот польовий, лобода, петрушка, кріп і зелена цибуля. Можна спробувати зробити заготовку для свого фірмового зеленого борщу з усієї щ зелені або хоча б з декількох складників, які можна знайти. І тоді матимемо змогу варити традиційно зелений борщ у різні пори року.
Щавлевий напівфабрикат для зеленого борщу консервований: листя щавлю, зелень кропу й зелену цибулю перебрати, промити, а коли вода стече, порізати та посолити до смаку (не перетирати!). Перекласти суміш в емальовану каструлю, злегка трамбуючи рукою, влити окропу на третину висоти суміші, поставити на вогонь і дати закипіти. Після цього швидко розкласти суміш у стерилізовані півлітрові або літрові банки, наповнюючи їх до самого верху. Банки відразу закрутити, перевернути та вкутати для самостерилізації.
Щавель натуральний: свіже листя щавлю перебрати, помити й на 1-2 хвилини опустити в киплячу воду. Щільно укласти в гарячі банки, залити гарячою водою, у якій воно бланшувалося, і стерилізувати в киплячій воді 60 хвилин.
Щавель із зеленню часнику, взяти 800 г щавлю, 100 г зелені часнику, 50 г зелені петрушки, 200 мл води, сіль. Зелень щавлю, часнику й петрушки добре помити, дрібно порізати, покласти в каструлю, додати воду й сіль, прокип'ятити 5 хвилин, після чого розлити в стерилізовані банки та закрутити.Заготовка зі щавлю для юшок: взяти 500 г щавлю, 500 г зеленої цибулі, 250 г кропу, 60 г солі. Листя щавлю подрібнити. У зеленої цибулі обрізати коріння та нарізати шматочками завдовжки 1-2 см. Молодий кріп дрібної порізати. Усі компоненти змішати й ретельно перетерти із сіллю, щоб виділився сік, потім щільно укласти в банки. Стерилізувати в киплячій воді: банки місткістю 0,5 л 20 хвилин, 1л — 25 хвилин. Перед вживанням зелень промити в киплячій воді для видалення надлишків солі.
Немає коментарів :
Дописати коментар