Салатик каротиновий. Взяти 2-З столові ложки ягід обліпихи, 1 столову ложку тертої моркви, 1 столову ложку нарізаного перцю червоного, 2-3 абрикоси. Ягоди обліпихи пом'яти маточкою, додати інші інгредієнти. Усе добре перемішати й викласти цю суміш по 1 столовій ложці на листя салату. Уживати цей салат при недостачі вітаміну А.
Салат для хворих на анемію. Ягоди обліпихи, винограду чорного, нарізані абрикоси посипати подрібненими волоськими горіхами і заправити яблучним пюре.
Салат для хворих на нирки. Взяти 0,5 склянки аґрусу, 1 солодке яблуко, шматочок гарбуза, 1-2 чайні ложки журавлини, пюре з ягід обліпихи або 1 столову ложку обліпихової олії. Аґрус і яблуко дрібно порізати. Шматочок гарбуза спекти в духовці й також дрібно порізати, додати журавлину й заправити салат обліпиховим пюре або олією.
Салат "Багаття" для хворих на нирки. Взяти обліпихову олію, моркву, ягоди горобини, гарбуз, ягоди: обліпихи, брусниці, чорниці. Моркву потерти. Ягоди горобини підморозити в морозилці, пом'яти й додати до моркви. Гарбуз спекти в духовці, дрібно порізати, змішати з ягодами обліпихи, брусниці, чорниці. Усе змішати і заправити обліпиховою олією.
Салат для поліпшення зору. Взяти 1-2 столові ложки обліпихової олії, 1 морквину, 1 буряк, 1 редьку, 2 жмені нашаткованої білоголової капусти, петрушки і фенхеля. На грубій тертці потерти моркву, буряк, редьку, додати капусту, петрушку, фенхель. Заправити обліпиховою олією. Усе добре перемішати й з'їсти протягом дня.
Салат для ослабленого чоловіка. Взяти 1 столову ложку ягід обліпихи, 1 столову ложку розмочених родзинок, 2 столові ложки подрібнених сушених фініків, подрібнені мигдальні або волоські горіхи, мед. Перемішати і їсти близько 100 г цього салату щодня. Запивати його добре морквяним соком.
Салат для хворих на цукровий діабет. Взяти 0,5 склянки пюре з обліпихи, 2 столові ложки вишень, 1 грушку, 2 столові ложки малини. Вишню очистити від кісточок, грушку натерти на великій тертці й взяти для салату 2 столові ложки. Додати малину, перемішати й заправити обліпиховим пюре.
Салат для хворого шлунка. Взяти обліпихову олію, листя кульбаби, зелену цибулю, молоду кропиву, листя салату. Листя кульбаби 30 хвилин вимочувати в солоній воді (20 г на 1 л), потім дрібно нашаткувати, додати зелену цибулю, кропиву, листя салату (усе дрібно нарізане). Заправити обліпиховою олією, збризнути лимонним соком, посолити й добре перемішати. Застосовувати при хронічних гастритах, виразкових хворобах, закрепах і для регуляції функціональної діяльності шлунка.
Обліпихове желе із соком калини. Взяти 1 л соку обліпихи, 150 г соку калини, 20 г желатину, 0,7-1 кг цукру. Сік обліпихи змішати із соком калини, додати желатин, попередньо замочений у воді на 6 годин. Усе підігріти, досипати цукор і варити до готовності, помішуючи, допоки желе не почне гуснути. Потім розлити у формочки й остудити.
Паста бутербродна. Взяти 2-3 столові ложки листя обліпихи, 70 г масла, 100 г тертого сиру, 2 столові ложки сиру, 2 столові ложки соку обліпихи. Масло розм'якшити, додати сир, дрібно нарубане листя обліпихи. Усе добре перемішати, влити підсолоджений сік обліпихи й збити.
Фарш із яблук та обліпихи. Взяти 2 столові ложки соку обліпихи, 10 штук яблук, 0,5 склянки цукру. Яблука натерти, додати цукор і обліпиховий сік. Усе перемішати, довести до кипіння, вистудити. Фарш використовувати як начинку для млинців, налисників.
Обліпиховий напій. Взяти 0,5 л соку обліпихи, 0,5 л яблучного соку, 50-75 г меду, 50-75 г цукру. Змішати соки, додати цукор, ретельно розмішати. Мед розпустити на водяній бані, долити до суміші й також розмішати. їсти трохи охолодженим.
Салат для хворих на анемію. Ягоди обліпихи, винограду чорного, нарізані абрикоси посипати подрібненими волоськими горіхами і заправити яблучним пюре.
Мус. Взяти 2 склянки обліпихового соку і 2 столові ложки манної крупи. Обліпиховий сік довести до кипіння і всипати тонкою цівкою манну крупу. Варити, помішуючи, 10 хвилин, потім трохи остудити й збити міксером. Розлити у формочки й вистудити. Такий десерт корисний для хворих на анемію.
Салат при аденомі простати та імпотенції. Взяти 1 столову ложку обліпихової олії, молодої кропиви, зеленої цибулі, 1 яйце. Зробити салат і заправити обліпиховою олією.Салат для хворих на нирки. Взяти 0,5 склянки аґрусу, 1 солодке яблуко, шматочок гарбуза, 1-2 чайні ложки журавлини, пюре з ягід обліпихи або 1 столову ложку обліпихової олії. Аґрус і яблуко дрібно порізати. Шматочок гарбуза спекти в духовці й також дрібно порізати, додати журавлину й заправити салат обліпиховим пюре або олією.
Салат "Багаття" для хворих на нирки. Взяти обліпихову олію, моркву, ягоди горобини, гарбуз, ягоди: обліпихи, брусниці, чорниці. Моркву потерти. Ягоди горобини підморозити в морозилці, пом'яти й додати до моркви. Гарбуз спекти в духовці, дрібно порізати, змішати з ягодами обліпихи, брусниці, чорниці. Усе змішати і заправити обліпиховою олією.
Салат для поліпшення зору. Взяти 1-2 столові ложки обліпихової олії, 1 морквину, 1 буряк, 1 редьку, 2 жмені нашаткованої білоголової капусти, петрушки і фенхеля. На грубій тертці потерти моркву, буряк, редьку, додати капусту, петрушку, фенхель. Заправити обліпиховою олією. Усе добре перемішати й з'їсти протягом дня.
Салат для ослабленого чоловіка. Взяти 1 столову ложку ягід обліпихи, 1 столову ложку розмочених родзинок, 2 столові ложки подрібнених сушених фініків, подрібнені мигдальні або волоські горіхи, мед. Перемішати і їсти близько 100 г цього салату щодня. Запивати його добре морквяним соком.
Салат для хворих на цукровий діабет. Взяти 0,5 склянки пюре з обліпихи, 2 столові ложки вишень, 1 грушку, 2 столові ложки малини. Вишню очистити від кісточок, грушку натерти на великій тертці й взяти для салату 2 столові ложки. Додати малину, перемішати й заправити обліпиховим пюре.
Салат для хворого шлунка. Взяти обліпихову олію, листя кульбаби, зелену цибулю, молоду кропиву, листя салату. Листя кульбаби 30 хвилин вимочувати в солоній воді (20 г на 1 л), потім дрібно нашаткувати, додати зелену цибулю, кропиву, листя салату (усе дрібно нарізане). Заправити обліпиховою олією, збризнути лимонним соком, посолити й добре перемішати. Застосовувати при хронічних гастритах, виразкових хворобах, закрепах і для регуляції функціональної діяльності шлунка.
Обліпихове суфле. Взяти 2 склянки ягід обліпихи, 6 яєчних білків, 1 склянку цукру, 1 столову ложку масла, 1 столову ложку цукрової пудри. Ягоди обліпихи пом'яти, додати цукор і варити до загустіння, після чого, не охолоджуючи, з'єднати зі збитими білками. Формочку змастити маслом і покласти в неї отриману масу гіркою. Запікати в духовці.
Обліпихове желе з кефіром. Взяти 60 г свіжих або заморожених ягід обліпихи, 1,5 склянки кефіру, 10 г желатину. Ягоди обліпихи розім'яти, відтиснути сік, вичавки залити невеликою кількістю води, закип'ятити й процідити, додати цукор, желатин, розмочений у воді. Довести суміш до кипіння, вистудити, влити кефір і сік обліпихи. Варити, помішуючи, допоки желе не почне гуснути. Потім розлити у формочки та вистудити.Обліпихове желе із соком калини. Взяти 1 л соку обліпихи, 150 г соку калини, 20 г желатину, 0,7-1 кг цукру. Сік обліпихи змішати із соком калини, додати желатин, попередньо замочений у воді на 6 годин. Усе підігріти, досипати цукор і варити до готовності, помішуючи, допоки желе не почне гуснути. Потім розлити у формочки й остудити.
Паста бутербродна. Взяти 2-3 столові ложки листя обліпихи, 70 г масла, 100 г тертого сиру, 2 столові ложки сиру, 2 столові ложки соку обліпихи. Масло розм'якшити, додати сир, дрібно нарубане листя обліпихи. Усе добре перемішати, влити підсолоджений сік обліпихи й збити.
Фарш із яблук та обліпихи. Взяти 2 столові ложки соку обліпихи, 10 штук яблук, 0,5 склянки цукру. Яблука натерти, додати цукор і обліпиховий сік. Усе перемішати, довести до кипіння, вистудити. Фарш використовувати як начинку для млинців, налисників.
Обліпиховий напій. Взяти 0,5 л соку обліпихи, 0,5 л яблучного соку, 50-75 г меду, 50-75 г цукру. Змішати соки, додати цукор, ретельно розмішати. Мед розпустити на водяній бані, долити до суміші й також розмішати. їсти трохи охолодженим.
Немає коментарів :
Дописати коментар