Смачні рецепти з обліпихи

Салатик каротиновий. Взяти 2-З столові ложки ягід обліпихи, 1 сто­лову ложку тертої моркви, 1 столову ложку нарізаного перцю червоного, 2-3 абрикоси. Ягоди обліпихи по­м'яти маточкою, додати інші інгреді­єнти. Усе добре перемішати й викла­сти цю суміш по 1 столовій ложці на листя салату. Уживати цей салат при недостачі вітаміну А.
Салат для хворих на анемію. Яго­ди обліпихи, винограду чорного, нарізані абрикоси посипати подріб­неними волоськими горіхами і зап­равити яблучним пюре.
Мус. Взяти 2 склянки обліпихового соку і 2 столові ложки манної крупи. Обліпиховий сік довести до кипіння і всипати тонкою цівкою ма­нну крупу. Варити, помішуючи, 10 хвилин, потім трохи остудити й зби­ти міксером. Розлити у формочки й вистудити. Такий десерт корисний для хворих на анемію.
Салат при аденомі простати та імпотенції. Взяти 1 столову ложку обліпихової олії, молодої кропиви, зеленої цибулі, 1 яйце. Зробити са­лат і заправити обліпиховою олією.
Салат для хворих на нирки. Взяти 0,5 склянки аґрусу, 1 солодке яблу­ко, шматочок гарбуза, 1-2 чайні ложки журавлини, пюре з ягід облі­пихи або 1 столову ложку обліпихової олії. Аґрус і яблуко дрібно порі­зати. Шматочок гарбуза спекти в ду­ховці й також дрібно порізати, до­дати журавлину й заправити салат обліпиховим пюре або олією.
Салат "Багаття" для хворих на нирки. Взяти обліпихову олію, мор­кву, ягоди горобини, гарбуз, ягоди: обліпихи, брусниці, чорниці. Морк­ву потерти. Ягоди горобини підмо­розити в морозилці, пом'яти й до­дати до моркви. Гарбуз спекти в ду­ховці, дрібно порізати, змішати з ягодами обліпихи, брусниці, чор­ниці. Усе змішати і заправити обліпиховою олією.
Салат для поліпшення зору. Взя­ти 1-2 столові ложки обліпихової олії, 1 морквину, 1 буряк, 1 редьку, 2 жмені нашаткованої білоголової капусти, петрушки і фенхеля. На гру­бій тертці потерти моркву, буряк, редьку, додати капусту, петрушку, фенхель. Заправити обліпиховою олією. Усе добре перемішати й з'їс­ти протягом дня.
Салат для ослабленого чоловіка. Взяти 1 столову ложку ягід обліпи­хи, 1 столову ложку розмочених ро­дзинок, 2 столові ложки подрібне­них сушених фініків, подрібнені ми­гдальні або волоські горіхи, мед. Перемішати і їсти близько 100 г цього салату щодня. Запивати його добре морквяним соком.
Салат для хворих на цукровий ді­абет. Взяти 0,5 склянки пюре з обліпихи, 2 столові ложки вишень, 1 грушку, 2 столові ложки малини. Вишню очистити від кісточок, груш­ку натерти на великій тертці й взяти для салату 2 столові ложки. Додати малину, перемішати й заправити обліпиховим пюре.
Салат для хворого шлунка. Взяти обліпихову олію, листя кульбаби, зелену цибулю, молоду кропиву, листя салату. Листя кульбаби 30 хвилин вимочувати в солоній воді (20 г на 1 л), потім дрібно нашаткувати, додати зелену цибулю, кропи­ву, листя салату (усе дрібно наріза­не). Заправити обліпиховою олією, збризнути лимонним соком, посо­лити й добре перемішати. Застосо­вувати при хронічних гастритах, ви­разкових хворобах, закрепах і для регуляції функціональної діяльності шлунка.
Обліпихове суфле. Взяти 2 склян­ки ягід обліпихи, 6 яєчних білків, 1 склянку цукру, 1 столову ложку масла, 1 столову ложку цукрової пуд­ри. Ягоди обліпихи пом'яти, дода­ти цукор і варити до загустіння, пі­сля чого, не охолоджуючи, з'єднати зі збитими білками. Формочку змастити маслом і покласти в неї отриману масу гіркою. Запікати в духовці.
Обліпихове желе з кефіром. Взя­ти 60 г свіжих або заморожених ягід обліпихи, 1,5 склянки кефіру, 10 г желатину. Ягоди обліпихи розім'яти, відтиснути сік, вичавки залити невеликою кількістю води, закип'я­тити й процідити, додати цукор, же­латин, розмочений у воді. Довести суміш до кипіння, вистудити, влити кефір і сік обліпихи. Варити, помі­шуючи, допоки желе не почне гус­нути. Потім розлити у формочки та вистудити.
Обліпихове желе із соком калини. Взяти 1 л соку обліпихи, 150 г соку калини, 20 г желатину, 0,7-1 кг цу­кру. Сік обліпихи змішати із соком калини, додати желатин, поперед­ньо замочений у воді на 6 годин. Усе підігріти, досипати цукор і варити до готовності, помішуючи, допоки желе не почне гуснути. Потім розли­ти у формочки й остудити.
Паста бутербродна. Взяти 2-3 столові ложки листя обліпихи, 70 г масла, 100 г тертого сиру, 2 столові ложки сиру, 2 столові ложки соку обліпихи. Масло розм'якшити, до­дати сир, дрібно нарубане листя обліпихи. Усе добре перемішати, влити підсолоджений сік обліпихи й збити.
Фарш із яблук та обліпихи. Взя­ти 2 столові ложки соку обліпихи, 10 штук яблук, 0,5 склянки цукру. Яблука натерти, додати цукор і обліпиховий сік. Усе перемішати, до­вести до кипіння, вистудити. Фарш використовувати як начинку для млинців, налисників.
Обліпиховий напій. Взяти 0,5 л соку обліпихи, 0,5 л яблучного соку, 50-75 г меду, 50-75 г цукру. Змішати соки, додати цукор, рете­льно розмішати. Мед розпустити на водяній бані, долити до суміші й та­кож розмішати. їсти трохи охоло­дженим.

Немає коментарів :

Дописати коментар