Який вітамін міститься в гарбузі? Користь і шкода гарбуза

Гарбуз - чудова овочева культура. Вона вирощується в багатьох країнах і користується популярністю не тільки в кулінарії, але і в медицині.

Корисні речовини і вітаміни 

В цьому овочі є:
  • комплекс, що складається з вітамінів А, С, Е, К, Т, РР;
  • вітамінна група В: (В1, В2, В5, В6); 
  • легко засвоювані цукри: глюкоза, сахароза, фруктоза;
  • пектин;
  • клітковина; 
  • комплекс мінералів, що складається з кальцію, магнію, фосфору і цинку; 
  • каротин. 
Гарбуз – найбільш багатий залізом овоч. Цей елемент сприяє активному кровотворенню та підтриманню оптимального показника гемоглобіну в крові. Він в свою чергу впливає на працездатність і активність людини. Відомо, що якщо у людини низький гемоглобін, то вона стає млявою і апатичною.

Який вітамін міститься в гарбузі? 

В першу чергу це ретинол. Він допомагає при шкірних захворюваннях, заживленнях виразок, ранок від опіку. Як використовувати гарбуз в такому випадку? Потрібно зробити компрес із кашки подрібненого плода і прикладати на проблемні зони на 1-1,5 години протягом дня. Під час сну його можна залишити на всю ніч.
Який гарбузовий вітамін при виникненні менопаузи у жінок зменшує неприємні відчуття припливів (відчуття ознобу) та ломоту у попереку (через недостатній кровообіг)? Звичайно, це вітамін Е і каротин. Ці елементи допомагають клітинам організму довше не старіти, оновлюватися. Дані речовини запобігають ранньому виникненню зморшок, пігментних плям.

Вітамін Т

Овоч багатий високою концентрацією речовини Т. Це своєрідний синтез фолієвої кислоти, вітаміну В12 і ДНК. Завдяки цьому вітаміну відбувається розщеплення і видалення шкідливого холестерину з організму. Це допомагає прискорювати обмінні процеси, що перешкоджають ожирінню. Ще цей вітамін бере участь в процесі згортання крові і утворення тромбоцитів. Одночасно пектини, що містяться в гарбузі, виводять з організму шкідливі речовини і некорисний холестерин, перешкоджаючи розвитку атеросклерозу.

У чому полягає користь від вживання в їжу гарбуза і його складових? 

Почнемо з сирого овоча. Він стимулює вироблення жовчі, допомагає поліпшити перистальтику кишечнику, запобігаючи закрепам. Корисний при запальному процесі в сечовому міхурі і нирках. Якщо ви страждаєте безсонням, слід випити третину склянки відвару з м'якоті гарбуза. При токсикозі вагітним рекомендують вживати гарбуз як протиблювотний засіб. Виявлено, що речовини, що знаходяться в плоді, перешкоджають розвитку туберкульозної палички. Це полегшує лікування грізного захворювання, скорочує застосування хімічних препаратів. Допомагає при проблемах, пов'язаних з шкірними захворюваннями. Усуває свербіж і почервоніння при екземі, дерматиті. Є хорошим помічником при боротьбі із зайвою вагою. Так як овоч виводить токсичні речовини і зайву рідину, тому і покращує обмінні процеси. Містить калій і велику кількість води. Тому може виступати як сечогінний засіб. У легких випадках допомагає при сечокам'яній хворобі. 
Гарбузова м'якоть вважається легкою їжею, яка не потребує інтенсивного вироблення шлункового соку. Гарбуз призначається в якості дієтотерапії людям з підвищеною кислотністю шлунка. Овоч має протизапальну властивість. Завдяки цьому його м'якоть додають у косметичні креми, лосьйони, роблять з нього маски.

Корисні властивості гарбузового соку

Вживати сік можна для профілактики ГРВІ, хвороб судин і серця, при ожирінні. Потрібно щодня випивати півлітра цього цілющого напою для досягнення профілактичного ефекту.

Корисні властивості насіння гарбуза

Насіння багаті комплексом мінералів, а також амінокислотами і білками. Вживаючи насіння після їжі, ви допоможете роботі травної системи. 
Цинк допомагає поліпшити стан шкіри при акне, різних висипах. Гарбузове насіння - засіб від простатиту. Щоденне їх вживання допомагає знизити ризик появи проблем з передміхурової залозою у чоловіків. Гарбузове насіння застосовують як протигельмінтний засіб. В ньому міститься речовина, яка є отрутою для глистів. Одночасно воно нешкідливе для людини. Для позбавлення від паразитів потрібно протягом тижня перед сніданком з'їдати 50 грам насіння, запиваючи водою.

Шкода гарбуза і протипоказання для його вживання 

При всіх безперечних плюсах, при певних умовах цей овоч може завдати шкоди. Існує ряд протипоказань для вживання:
  • Гарбуз – овоч з високим глікемічним індексом. Його вживання може призвести до раптового підвищення цукру в крові. Таким чином, з обережністю потрібно вносити його в раціон людям, у яких діагностовано діабет. Краще їсти гарбуз в сирому вигляді, а не в термічно обробленому. 
  • Цей овоч має здатність знижувати кислотність. Крім того, при гастриті цей овоч не рекомендується. 
  • Захворювання ясен і зубів. Сік гарбуза здатен роз'їдати емаль. Тому тим людям, у яких вона чутлива, варто уникати даного продукту. Або їм необхідно прополоскати рот водою після його вживання в їжу. 
  • Схильність до повноти. У кого є проблеми із зайвою вагою, не варто надмірно захоплюватися вживанням насіння (можна 40-50 штук в день). 
  • У насінні гарбуза міститься значна кількість саліцилової кислоти. Це може призвести до проблем з кишечником і шлунком.

Немає коментарів :

Дописати коментар