вівторок, 30 червня 2015 р.

Кріп пахучий: застосування в медицині

Батьківщиною кропу називають Іран, Ост-Індію, Єгипет, Кавказ. Із цих регіонів кріп поши­рили у Південну Європу. Інші вважають, що бать­ківщина кропу — район І Середземномор'я. Уже древні єгиптяни культи­вували цю рослину.
Один з давньоєгипетських папіру­сів рекомендує його як засіб проти болю голови і для пом'якшення кровоносних судин. Пізніше кріп поча­ли вирощувати ізраїльтяни. У Давній і Греції кріп був популярний як декоративна рослина для прикраси букетів. Вінки з нього дарували хоробрим і воїнам. У Давньому Римі коханим презентували гілочки кропу. Це слугувало своєрідним освідченням.

Кріп: корисні властивості

Кріп пахучий, або городній, — од­нолітня рослина родини селерових. Цвіте рослина з червня по серпень. З лікувальною метою використовують насіння і траву. У листочках кропу міститься каротин, є великий на­бір вітамінів С, В1, В2, РР, фолієва кислота, флавоноїди, мінеральні ре­човини (солі заліза, калію, кальцію, фосфору й ін.), ефірна олія.Препарати городнього кропу ха­рактеризуються протизапальною, судинорозширювальною, снодій­ною. антисептичною, протисудомною, заспокійливою, вітрогонною дією. Вони... Читати далі

Немає коментарів :

Дописати коментар